Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teheranas: TATENA ataskaita įrodo, kad Irano branduolinė programa yra taiki

Iranas pareiškė, kad nauja Jungtinių Tautų (JT) Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ataskaita įrodo, jog Teherano branduolinė programa yra taiki, nes analitikai nesureikšmino fakto, kad rasta labiau prisodrinto urano.
Temos: 2 TATENA Teheranas

Irano pasiuntinys prie TATENA Ali Asgharas Soltanieh šiuos komentarus išsakė penktadienio vakarą, kai anksčiau tą pačią dieną paskelbtoje ataskaitoje buvo nurodyta, jog šiitiškoje respublikoje buvo rasta prisodrinto urano gerokai daugiau negu kada nors anksčiau.

Pasak diplomato, ši ataskaita yra įrodymas, kad Irano branduolinė veikla yra taikaus pobūdžio ir kad šalis sėkmingai dirba branduolinių technologijų srityje, ypač sodrinimo, „taip pat dar didesnis  visiško bendradarbiavimo su agentūra įrodymas“.

„Ši ataskaita dar kartą įrodo tarptautinei bendruomenei, kad visa Irano branduolinė veikla vyksta sėkmingai ir netrikdomai ir kad Irano branduolinės medžiagos nenukreipiamos kariniams tikslams“, – pridūrė jis.

Ataskaitoje, su kuria penktadienį susipažino naujienų agentūra AFP, nurodoma, kad Fordo branduoliniame komplekse, įrengtame vieno kalno tuneliuose netoli Kumo miesto, rasta iki 27 proc. prisodrinto urano pėdsakų.

Labiau nei tikėtasi prisodrinto urano pėdsakai yra „normalus techninis dalykas, kurį šiuo metu tiria (TATENA) ekspertai“, A.A.Soltanieh žodžius citavo Irano valstybinė naujienų agentūra IRNA.

Iranas teigė agentūrai TATENA, kad Fordo komplekse uranas sodrinamas tik iki 20 proc., tačiau ir tokia koncentracija kėlė nerimą agentūrai, nes pajėgumai pasiekti šį įsodrinimo lygį sutrumpina laiką, per kurį šalis teoriškai galėtų pradėti gaminti iki 90 proc. prisodrintą uraną, tinkamą atominiams užtaisams.

Pastarieji A.A.Soltanieh komentarai nuskambėjo po to, kai galingųjų šalių grupė „P5 plius 1“, kurią sudaro JAV, Rusija, Kinija, Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija, per šią savaitę vykusį susitikimą su Iranu pasiūlė Teheranui liautis sodrinti uraną iki 20 proc. ir sustabdyti bet kokią veiklą Fordo komplekse, sakė diplomatai.

Analitikai taip pat nesureikšmino fakto, kad buvo rasta labiau prisodrinto urano pėdsakų.

Londone įsikūrusio Tarptautinio strateginių studijų instituto atstovas Markas Fitzpatrickas sakė, jog tai buvo „tikriausiai techninis sutrikimas“.

Branduolinių medžiagų ir technologijų neplatinimo ekspertas Markas Hibbsas iš Carnegie fondo už tarptautinę taiką pritarė šiai nuomonei, sakydamas, kad TATENA atradimas „nėra įrodymas, jog Iranas slapta sodrina uraną labiau nei iki 20 procentų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius