Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Džihadui jis jautė dar didesnę aistrą nei moteriai, kurią mylėjo

2001 metų rupgjūtį Abdessattras išvyko į Afganistano šiaurę, pameluodamas Malikai, esą vyksta filmuoti reportažo apie šiaurės fronte esančių džihado aktyvistų žygdarbius. Tai buvo melas. O.bin Ladenas asmeniškai išsirinko Abdessattarą vykdyti vienos iš pačių svarbiausių savo misijų.
Talibai
Talibai / „Scanpix“ nuotr.

Skaityti pirmąją šio straipsnio dalį]

Tinklo „al Qaeda“ lyderis žinojo, kad po 9/11 teroro išpuolių Jungtinėse Valstijose taps pasaulyje ieškomiausiu asmeniu ir kad Talibano atstovai bus labai spaudžiami jį išduoti. Kaip dar geriau būtų galima įgyti Talibano palankumą, jei nenužudžius didžiausio jo priešo, su  valdančiuoju Talibano režimu kovojusios opozicijos karo vado Ahmedo Shaho Massoudo? Abdessattaras ir jo bendras ketino apsimesti televizijos žurnalistais, kad prieitų prie A.S.Massoudo ir nužudytų jį.

Išsiruošęs į savo kelionę, Abdessattaras žinojo, kad tai greičiausiai yra paskutinis kartas, kai mato moterį, kurią myli, tačiau džihadui jis jautė dar didesnę aistrą nei jai. Kai pasiteiravau Malikos, kodėl jos vyras nieko nepasakojo apie misiją, kurią ketino įgyvendinti, ji atkirto: „Nuo kada slaptasis agentas, kuriam patikėta misija, pasipasakoja žmonai?“

Išsiruošęs į savo kelionę, Abdessattaras žinojo, kad tai greičiausiai yra paskutinis kartas, kai mato moterį, kurią myli, tačiau džihadui jis jautė dar didesnę aistrą nei jai.Rugsėjo 9 d. „al Qaeda“ vyrai nuvyko susitikti su A.S.Massoudu. Pasak išpuolį išgyvenusių žmonių, pirmasis Abdessattaro klausimas A.S.Massoudui buvo: „Jei pagausi O.bin Ladeną, ką su juo darysi?" Antro klausimo nebebuvo. Jo kolega, kuris apsimetęs operatoriumi iš arti filmavo A.S.Massoudą, netrukus spustelėjo mygtuką ir susisprogdino, mirtinai sužeisdamas su Talibanu kovojusios opozicijos lyderį. Abdessattaras, stovėjęs kiek atokiau, bombos sprogimą išgyveno ir buvo sulaikytas A.S.Massoudo apsauginių, šie užrakino vyrą netoliese esančiame kambaryje. Jiems palikus patalpas, Abdessattaras išlindo pro langą ir pradėjo bėgti, tačiau netrukus pasiekė upę. Abdessattaras bandė ją perbristi, tačiau pasiviję apsauginiai jį nušovė.

Rugsėjo 12 d. visi Jalalabade jau žinojo apie įvykusį išpuolį. Čia žmonės gatvėse šventė teroro išpuolius JAV ir A.S.Massoudo nužudymą. Malika apie vyro mirtį sužinojo, kai išėjusią į lauką ją kita moteris šiltai pasveikino tapus kankinio žmona. Savo memuaruose Malika rašė: „Mano širdis sustojo.“

Keletą artimiausių dienų žmonės rinkosi pasveikinti Malikos, tarsi nesuvokdami, kaip ją palaužė sielvartas. Galiausiai O.bin Ladeno atsiųstas kurjeris įteikė jai vaizdo įrašą, nufilmuotą jos vyro. Abdessattaras tikėjosi, kad žinią apie jo mirtį ši sužinos iš jo. „Abdessattaras švelniai mane ruošė faktui, kad jo nebėra su manimi, – kalbėjo Malika. – Jis pasakė man, kad myli mane, tačiau, kad jau yra kitame pasaulyje.“ Kurjeris Malikai taip pat įteikė nuo O.bin Ladeno 500 JAV dolerių grynaisiais, kad būtų padengtos jo vyro skolos. „Islame būti kankinio našle yra visko kulminacija, – dižiuodamasi kalbėjo Malika. – Moteriai tai ypatingas dalykas.“

Praėjus kelioms savaitėms, vis dar apimta didžiulio sielvarto, Malika stebėjo, kaip nakties dangus virš Jalalabado nušvisdavo nuo amerikiečių mėtamų bombų. Lapkričio viduryje ji per radiją išgirdo, kad Talibano atstovai apleido savo turėtas pozicijas aplink šį miestą. Dar blogiau, Malikai pranešta, kad A.S.Massoudo vyrai žinojo, kur ji gyveno, ir ketino ją sugauti, kad atkeršytų už  lyderio nužudymą.

Dar prieš Malikai pabėgant, A.S.Massoudo vyrai šturmavo teritoriją, kurioje ji gyveno. Įstrigusi viduje ir išsigandusi, Malika girdėjo tik kurtinamą sprogmenų, šaudymo ir dužtančio stiklo garsą. Tinklo „al Qaeda“ kovotojai liepė moterims ir vaikams bėgti, tuo tarpu patys bandė tapti skydu ir kovoti su A.S.Massoudo vyrais. Padedama vieno iš „al Qaeda“ vyrų, Malika spėjo nubėgti iki vieno iš toliausių teritorijos pastatų ir kopėčiomis užlipti ant didžiulės tvoros. Tuomet nušoko žemyn į dumbliną tekėjusios upės krantą.

Su kitomis moterimis ir vaikais Malika perbrido ledinę upę, kur tikėjosi būti saugi. Vis dėlto po nakties, praleistos vienoje Afganistano šeimoje, pabėgėlės kitą dieną kelyje susidūrė su  A.S.Massoudo kovotojais, šie moteris nuvežė į kalėjimą. Malika prisiminė savo vyro žodžius: „Neleisk jiems tavęs pagrobti gyvos.“ Jos laimei, kovotojai nesuprato, ką buvo sulaikę, nes Malika buvo apsivilkusi burką. Prieš tai, kai buvo grąžinta į Jalalabadą, Malika su kitomis moterimis buvo kalinama kalnuose.

Praėjus kelioms savaitėms, „al Qaeda“ kovotojai sužinojo, kur buvo laikomos moterys, ir jas išlaisvino, šaukdami: „Nebijokit, seserys! Mes esame jūsų islamo broliai!“

Bus tęsinys

Tekstas publikuojamas žurnale Marie Claire

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius