Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2014 09 05 /23:51

Teroristai pranešimą apie tariamus paliaubų pažeidimus parengė dar prieš joms įsigaliojant

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pranešė, kad Minske susitikę derybininkai, siekę kovų tarp Kijevo ir prorusiškų teroristų nutraukimo, pasirašė paliaubų susitarimą, kuris įsigaliojo penktadienį. Antiteroristinės pajėgos nutraukė ugnį 18 val.
Teroristai Donecke
Teroristai Donecke / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

23.51 val. Teroristai pranešimą apie tariamus paliaubų pažeidimus parengė dar prieš paliaubas

Teroristų surengtoje spaudos konferencijoje buvo pranešta, esą Ukrainos pusė pažeidžia susitarimą ir nesilaiko paliaubų. Jų atstovas Olegas Curikovas aiškino, kad „ugnis nebuvo visiškai nutraukta, susitarimas yra tik formalus“. Jis pridūrė, kad galbūt ugnis visiškai sustabdyta bus šeštadienį, rašo news.liga.net.

Tačiau žurnalistų paklaustas apie įrodymus jis pripažino, kad pranešimas apie tariamą Ukrainos pusės paliaubų nesilaikymą buvo parengtas dieną. Paliaubos įsigaliojo 18 val.

22.09 val. Ugnies nutraukimo pažeidimai?

BBC žurnalistas Danielis Sandfordas pranešė, kad netrukus po paliaubų paskelbimo jis gavo laišką iš teroristų, kuriame kviečiama į jų rengiamą spaudos konferenciją. Esą joje bus paskelbta, kad Ukrainos pusė pažeidžia susitarimą dėl ugnies nutraukimo.

Socialiniuose tinkluose taip pat plinta informacija, kad Luhansko oro uoste Rusijos kariai įrenginėja radiolokatorius.

20.42 val. P.Porošenka: atsakomybė dėl paliaubų laikymosi tenka man ir V.Putinui

P.Porošenka patvirtino, kad paliaubos Donbase yra paremtos jo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitarimu, kai jie kalbėjosi trečiadienį telefonu. Jis pabrėžė, kad atsakomybė dėl jų išlaikymo tenka abiems šalių prezidentams.

NATO susitikime Velse Ukrainos vadovas žurnalistams sakė, kad jis gali garantuoti, jog Ukrainos pusė padarys viską, kad Rytų Ukrainoje būtų išlaikyta taika ir stabilumas, kadangi tai svarbu ne tik jo šaliai, bet ir visam pasauliui.

P. Porošenka penktadienį pristatė ir savo siūlomą 14 punktų taikos planą.  Trečiadienį V.Putinas paskelbė savo 7 punktų taikos planą.

20.08 val. Vis tiek reikia parengti naujas sankcijas Rusijai

JAV prezidentas Barackas Obama sakė, nors ir turįs vilties, bet esąs labiau skeptiškas dėl Ukrainoje penktadienį sutartų paliaubų; jis paragino sąjungininkus Europoje sutarti dėl naujų sankcijų Rusijai; jas galima būtų įšaldyti, jeigu taikos planas veiks.

Galų gale, Rusijai labiau reikia Europos ir Amerikos nei Amerikai ir Europai reikia Rusijos, – pareiškė D.Cameronas

Tos pačios nuomonės dėl sankcijų laikėsi ir britų premjeras Davidas Cameronas. Jis pabrėžė, kad svarbu ir toliau vykdyti planą dėl naujų griežtesnių sankcijo paskelbimo, o jeigu Rusija ir jos remiami teroristai laikysis paliaubų, bus galima sankcijas atšaukti. „Galų gale, Rusijai labiau reikia Europos ir Amerikos nei Amerikai ir Europai reikia Rusijos“, – pareiškė jis.

„Mes išsiuntėme stiprią žinią Rusijai, kad veiksmai turi padarinius. Šiandien Jungtinės Valstijos ir Europa baigia rengti priemones, kurios gilintų ir plėstų mūsų sankcijas Rusijos finansų, energetikos ir gynybos sektoriuose“, – sakė B.Obama per spaudos konferenciją.

Prezidentas pažymėjo, kad NATO aiškiai pasakė, jog Aljansas gins bet kurią savo narę ir kad jis remia Ukrainos suverenumą prieš Rusijos agresiją.

„Kalbant apie paliaubų susitarimą, žinoma, mes turime vilčių, bet praeities patyrimas žadina ir skeptiškumą dėl to, kad separatistai tikrai jų laikysis, Rusija liausis pažeidinėjusi Ukrainos suverenumą ir teritorinį vientisumą. Taigi, tai reikia patikrinti“, – sakė JAV prezidentas. Jis pažymėjo, kad vienintelė priežastis, kodėl Rusija sutiko su paliaubomis – iki šiol jau įvestos sankcijos ir naujų grėsmė.

19.30 val. Belaisvių mainai prasidės šeštadienį

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad pagal susitarimą dėl paliaubų Ukrainos rytuose numatyti belaisvių manai ir parengtos „kelio gairės“ padėties deeskalavimui.

„Mes planuojame artimiausioje ateityje įkaitų mainus, pradedant nuo rytojaus“, – sakė prezidentas.

Tuo tarpu iš Donecko pranešama, kad teroristai turi nelaisvėje daugiau kaip tūkstantį Ukrainos karių, kai maištininkų Kijeve laikoma apie 200. Vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ (DLR) gynybos ministras Vladimiras Brigas dar sakė, kad pašauktinių vadovybė turi sudariusį savo karių, Kijeve laikomų nelaisvėje, sąrašą.

„Mes esame pasirengę pradėti mainų belaisviais procesą, kai bus tvirtos garantijos iš Kijevo valdžios pusės“, – pabrėžė V.Brigas.

P.Porošenka teigia, kad jis yra pasiryžęs svarstyti specialaus statuso suteikimą Donecko ir Luhansko sritims

18.19 val. Teroristai neatsisako atsiskyrimo nuo Ukrainos

Ukrainos rytuose įsitvirtinę prorusiški teroristai sako sutarę su Ukrainos vyriausybe dėl paliaubų, bet kartu pabrėžė tebesieksią atsiskyrimo nuo Ukrainos.

„Paliaubos nereiškia, kad keičiasi mūsų tikslas atsiskirti nuo Ukrainos“, – sakė penktadienį žurnalistams teroristų vadeiva Igoris Plotnickis.

P.Porošenka teigia, kad jis yra pasiryžęs svarstyti specialaus statuso suteikimą Donecko ir Luhansko sritims.

18.17 val. NATO vadovas džiaugiasi paliaubomis ir laukia kito žingsnio

NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas, pats save laikęs skeptiku dėl Rusijos pasiūlyto taikos Ukrainoje plano, pasakė, kad kitas „esminis žingsnis visa tai sąžiningai įvykdyti, bet kol kas ir tai gerai“, – sakė jis ir pridūrė turįs vilties, jog tai „gali būti konstruktyvaus politinio proceso pradžia“.

VIDEO: Minske pasirašytas paliaubų Rytų Ukrainoje protokolas

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas anksčiau Kijeve per kabineto posėdį, transliuotą per televiziją, sakė, kad taikos plane turi būti trys svarbiausi dalykai: paliaubos, „Rusijos pajėgų ir rusų banditų bei teroristų“ išvedimas ir Ukrainos valstybinės sienos su Rusija atstatymas.

Prorusiškieji teroristai, savo ruožtu, sakė taikos derybose Minske sutarę su Ukrainos pareigūnais penktadienį nutraukti ugnį.

„Ukrainos ir Donecko liaudies respublikos ir Luhansko liaudies respublikos atstovai pasirašė protokolą dėl paliaubų nuo 18 val.“, – nurodyta DLR paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius