Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teroristai Ukrainos rytuose laiko šimtus belaisvių siekdami įbauginti vietos gyventojus

Ukrainos rytuose siaučiantys ginkluoti teroristai nelaisvėje laiku šimtus aktyvių visuomenės veikėjų ir žurnalistų, pranešama naujienų svetainėje pravda.com.ua.
Prorusiški teroristai netoli Krasnyj Limano miestelio, Ukrainoje.
Prorusiški teroristai netoli Krasnyj Limano miestelio, Ukrainoje. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Teroristai grobimais siekia įbauginti vietos gyventojus, norėdami gauti išpirką arba siekdami pagrobtuosius iškeisti į kitus teroristus.

Pagrobti asmenys dažnai yra naudojami ir kaip gyvasis skydas nuo Ukrainos kariuomenės puolimų bei norint gauti kuo didesnę išpirką.

Pagrobtieji nelaisvėje yra laikomi nuo keleto valandų iki kelių savaičių. Štai penktadienį į laisvę paleisti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos stebėtojai nelaisvėje prabuvo beveik mėnesį.

Vis dėlto, dauguma pagrobtų vietinių ukrainiečių vis dar nėra paleisti. Ukrainos dienraščio „Ukrainskaja Pravda“ žurnalistė Jekaterina Sergackova, sudarinėjanti pagrobtųjų sąrašus, teigė, kad dauguma Rytų Ukrainos gyventojų yra įbauginti kovotojų ir nesiryžta prabilti apie dingusius draugus bei gimines bijodami keršto

Šiuo metu žurnalistės sąraše yra apie šimtas pavardžių ir jis nuolat papildomas. J.Sergackova teigė, kad viena iš pagrobimo istorijų pasibaigė itin tragiškai. Netoli Slovjansko pagrobtų trijų vyrų kūnai vėliau buvo rasti perpjautais pilvais upėje.

Pagrobti asmenys dažnai yra naudojami ir kaip gyvasis skydas nuo Ukrainos kariuomenės puolimų bei norint gauti kuo didesnę išpirką.

Netoli Slovjansko pagrobtų trijų vyrų kūnai vėliau buvo rasti perpjautais pilvais upėje.

J.Sergackova teigia, kad yra užfiksavusi atvejų kuomet už pagrobtuosius buvo reikalaujama ir 200 tūkst. dolerių (504 750 Llt) siekianti suma.

„Man teko bendrauti su viena šeima, iš kurios buvo pareikalauta surinkti 60 tūkst. dolerių (151 353 Lt) išpirką per tris valandas“, – žurnalistei antrino „Amnesty International“ padalinio Europoje ir Vidurio Azijoje atstovas Denisas Krivošejevas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius