Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 16 /10:13

Teroro Bostone liudininkai: „Visur aplink buvo kraujas“

Bostono maratono dalyviai su siaubu prisimena pirmadienio įvykius – nugriaudėjus dviem sprogimams trys žmonės žuvo, daugybė sužeistų.
Sprogimas Bostone
Sprogimas Bostone / twitter.com/theoriginalwak nuotr.

Linda Claire Willits Bostono maratono finišo liniją kirto po 3 val. 34 minučių. Tai geriausias amerikietės pasiektas laikas, ji maratone dalyvavo jau 29-ą kartą, skelbia naujienų tarnyba CNN.

Nesvarbu, kiek maratonų nubėgtum, nieko nėra panašaus į tą euforijos kupiną momentą, kuomet kerti finišo liniją ir baigi 26,2 mylių (per 40 km) maratoną. Moteris tai jautė ties finišo linija. Savo draugei, laukusiai netoliese viename bare, ji netrukus parašė trumpąją žinutę: „Aš jau pakeliui.“ Jos draugė Stephanie Douglas norėjo atšvęsti kartu. Tačiau netrukus pasigirdo sprogimas, o po dešimties sekundžių dar vienas.

„Jis buvo toks stiprus, kad baras prisipildė dūmų, o kėdės nuvirto, – pasakojo S.Douglas. – Aš mačiau žmones – atrodė, tarsi jie nuo batuto kiltų į orą.“

Prasidėjo chaosas. Bare buvę žmonės ėmė šaukti, kad rastas dar vienas sprogmuo. Visi ėmė bėgti.

S.Douglas apėmė panika dėl draugės. Eidama gatve ji išvydo galūnių netekusius žmones.

„Aš jau dukart buvau dideliuose miestuose, kuomet įvyksta kažkas panašaus“, – sakė moteris. 2008 metais sprogimo metu ji lankėsi Mumbajuje. Laimei, S.Douglas draugė, bėgusi maratone, nenukentėjo. Susitikusios moterys apsikabino ir ėmė raudoti.

Matė kraują

Portalo boston.com redaktorius Steve’as Silva vaizdo kamera užfiksavo panikos ir siaubo apimtus žmones.

Tarp skausmo ir panikos šūksnių girdėjosi telefoniniai pokalbiai: „Mama, aš sveikas.“

„Minios viduryje buvo gausybė sužeistųjų. Pamačiau visišką chaosą ir aplink daug kraujo, – pasakojo S.Silva. – Mačiau kojų netekusius žmones, verkiančius dalyvius, žmonės buvo sutrikę.“

Prie aukų puolė gelbėtojai su neštuvais ir neįgaliųjų vežimėliais. Netrukus išsirikiavo greitosios pagalbos automobiliai. Tarp skausmo ir panikos šūksnių girdėjosi telefoniniai pokalbiai: „Mama, aš sveikas“

Tokius žodžius „Boston Globe“ reporteris Billy Bakeris girdėjo daug kartų. Savo potyriais jis pasidalijo socialiniame tinkle „Twitter“: „Ties finišo linija budėję savanoriai liepė bėgti. Atmosferą apibūdinčiau kaip per rugsėjo 11 išpuolį ar per cunamį.“

Jo teigimu, minioje buvo, iš pirmo žvilgsnio, ramių žmonių arba tiesiog nebesuvokiančių, kur jie ir kur turi eiti.

Dar viena jo žinutė buvo gerokai niūresnė: „Matau siaubingas scenas – nudegę plaukai, nutrauktos galūnės, mūšio laukas ties „Charlesmark“ viešbučiu.“

Užvirė tikras pragaras

Jimas Bardinas dirba biurų pastate, kuris atsidūrė dviejų sprogimų epicentre.

„Aš išgirdau pirmąjį sprogimą, jis truputį supurtė pastatą, išlindau pažiūrėti, kas vyksta, o tuomet po kelių sekundžių pasigirdo antrasis“, – sakė J.Bardinas. Tai, ką jis išvydo, buvo baisu.

„Žmonės buvo apimti panikos, minia bandė išsiskirstyti kaip tik įmanoma greičiau. Iš viršaus atrodė, kad tvyro visiškas chaosas“, – sakė jis.

Willas Ritteris nuo įvykio vietos buvo visai netoli. Jis turėjo surengti spaudos konferenciją, kurioje būtų kalbėję maratoną įveikę bėgikai.

Anot jo, sprogimo aidas buvo itin stiprus. Tuomet pasirodė balti dūmai, pagalbos automobiliai, užvirė tikras pragaras.

Ore – nutrūkusi koja

Papildyta 10.12 val. Maratone dalyvavęs Rusijos bėgikas Viačeslavas Šabuninas finišavo dar prieš sprogimą. Jis prisipažino, kad sprogimo garsą pradžioje palaikė šou elementu, rašo newsru.com.

„Mes galvojome, gal koks nors garsus sportininkas kirto finišo liniją“, – pasakojo V.Šabuninas, sprogimo metu jau buvęs viename viešbutyje.

„Mes manėme, kad gal tai tunelyje nuo bėgių nuriedėjo traukinys. Tai buvo nė į nieką nepanašus garsas“, – pasakojo viena moteris, sprogimo metu ėjusi metro link.

„Garsas buvo toks, lyg automobilis atsitrenkų į sieną“, – sakė kitas dalyvis, nelaimės metu jau keliavęs namo.

Žiūrovai ir sportininkai, tapę tiesioginiais teroro akto liudininkais, taip pat ne iš karto suprato, kas nutiko. „Sprogimo banga pagavo mane, kojos pakibo ore“, – CNN pasakojo 78-erių Bostono maratono veteranas. Jam pasisekė – vyresnio amžiaus sportininkas nors ir buvo parblokštas ant žemės, atsipirko keliais įbrėžimais.

„Šalia praskrido kažkieno koja... Aš atidaviau savo diržą, kad padėčiau sustabdyti kraujavimą“, – „New York Daily News“ pasakojo moteris, sprogimo metu buvusi visai šalia finišo linijos.

Kol kas atsakomybės dėl šio įvykio neprisiėmė nė viena teroristinė organizacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius