Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„The Financial Times“: Rusija mobilizuoja demokratei H.Clinton kenkusius programišius

Elitinė programišių grupuotė APT 28, kuriai priskiriami kibernetiniai išpuoliai prieš JAV Demokratų partiją ir jos kandidatę prezidento rinkimuose Hillary Clinton, yra mobilizuojama Rusijos valdžios, skelbia „The Financial Times“.
Programišiai – galingiausias Rusijos ginklas kovoje su Vakarais
Programišiai – galingiausias Rusijos ginklas kovoje su Vakarais / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Anot leidinio, APT 28 vadovauja ne bet kokia struktūra, o Rusijos žvalgyba. Esą elitiniai programišiai toli gražu nenutraukė savo veiklos ir imasi naujų taikinių.

Šiai programišių grupuotei priskiriami įsilaužimai į politikų kompiuterius Prancūzijoje ir Vokietijoje, kur šiemet vyks rinkimai. Tokią informaciją leidiniui pateikė savo pavardės neminėti prašęs aukštas pareigūnas. Anot jo, po išpuolio prieš JAV Demokratų partiją APT 28 jau įvykdė keletą gana stambių operacijų.

Anot „The Financial Times“ šaltinių, APT 28 veikia jau mažiausiai dešimtmetį, o per tą laiką organizacija įvykdė eilę išpuolių prieš įvairias Vakarų struktūras – tiek pavienių NATO šalių gynybos ministerijas, tiek karinės pramonės įmones ar JAV Valstybės departamentą.

Leidinys susipažino su realiais APT 28 veiklos instrumentais, kuriais pasinaudojant šnipinėjimo įranga buvo pakišta į ne vieno aukšto pareigūno kompiuterį. Anot ekspertų, ši grupuotė itin gerai įvaldžiusi tokias operacijas. Į pasirinkto asmens elektroninį paštą siunčiami laiškai su priedais, kurie, iš pirmo žvilgsnio, atrodo kaip tikri ir autentiški skaitmeniniai dokumentai, bet juos atidarydamas „taikinys“ be savo žinios įdiegia APT 28 šnipinėjimo įrangą savo kompiuteryje.

Apie tokiu būdu veikiančius Rusijos programišius Lietuvos Valstybės saugumo departamentas viešai įspėjo dar prieš porą metų.

Analitikai pastebi, kad APT 28 veikla pastaraisiais metais pasidarė kur kas labiau agresyvi. Nuo įprastinio tylaus duomenų rinkimo, pereita prie tiesioginių atakų. Analitikų įsitikinimu, tai susiję su augančia Kremliaus antipatija Vakarams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius