Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Forbes“: Vladimiro Putino link iš lėto atslenka pučas

Praėjo ketvirtis amžiaus po Sovietų Sąjungos žlugimo ir Rusija vėl turi ruoštis kažkam panašaus, įspėja „The Forbes“ apžvalgininkas Paulas Roderickas Gregory. Nors Rusijos prezidento Vladimiro Putino reitingai vis dar nerodo prarasto visuomenės pasitikėjimo, tačiau net jo artimiausi bendražygiai jau dairosi, kas galėtų tapti V.Putino įpėdiniu. Šis esą taip įvarytas kampan, kad kiekvienu veiksmu tik dar labiau kenkia tiek elitui, tiek šaliai.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijoje vis dažniau pasigirsta kalbų, kad V.Putino dienos valdžios viršūnėje jau suskaičiuotos. Leidinio „Kommersant“ įkūrėjas netgi rekomenduoja visiems šalies gyventojams, turintiem galimybę išvykti į užsienį, tai padaryti per artimiausius mėnesius. „Ir pasiimkite vaikus“, – priduria jis.

V.Putino klaidos iš tiesų darosi vis akivaizdesnės. Niekas neabejoja, kad Rusija – kleptokratinė šalis, kur valdininkų vagystės nieko nestebina. Tačiau „The Forbes“ analitikas tikina, kad pastaruoju metu į artimiausius V.Putino žmones dėl milžiniškų uždarbių smingančios kritikos strėlės yra ne kas kita, kaip tik atslenkančio pučo įžanga.

Be to, „The Forbes“ pažymi, kad pats Kremlius puikiai suvokia, kad V.Putinas savo agresyvia politika pats save įsivarė į kampą.

Šalis dugne

Dėl sankcijų ir pačios Rusijos paskelbto embargo šalies ekonomika smunka į dugną. Kainos šalyje auga kaip ant mielių, o skolos kasdien didėja.

„Politbiurui 2.0” neišvengiamai turi kilti klausimas, kokie bus tolimesni V.Putino žingsniai.

O ką rusai gavo mainais? Jie gavo Krymą. Tačiau toks laimėjimas iš tikrųjų džiugina tik tuos, kurie skaudžiai išgyveno Sovietų Sąjungos griūtį. Tuo tarpu dauguma rusų Krymo atėmimą laiko laimėjimu tik propagandos dėka. Tik patikėję propagandistų sukurtu mitu jie mano, kad Ukrainos karas – tai suktas CŽV planas. Ir tik tokius gali įtikinti paskelbtas sumontuotas įrašas, kuriame neva du CŽV agentai angliškai su stipriu akcentu aptaria Malaizijos lėktuvo numušimo planą. Tuo tarpu Ukrainoje žuvusių karių tėvai turi tyliai laidoti savo sūnus.

Gal eiliniai Rusijos žmonės ir tiki, kad Rusijos ekonomika sukasi įprastai, tačiau daugelio „Politbiuru 2.0” praminti V.Putino bendražygiai tikrai mato realią situaciją. Ir jie puikiai suvokia, kad dar prieš karą Ukrainoje sustojęs ekonomikos augimas gali vėl pajudėti tik tada, kai vėl pakils naftos kaina. Tačiau nėra jokių vilčių, kad tai atsitiks artimiausiu metu. Tuo tarpu Rusijos verslas nebeturi iš ko skolintis, net Kinija neateis nieko gelbėti.

Visi ėjimai blogi

Nieko pozityvaus „Politbiuras 2.0” negali įžvelgti ir V.Putino užsienio politikoje. Krymą pavyko aneksuoti be šūvių, tačiau išlaikyti kainuoja milijardus dolerių. Tuo tarpu Ukraina sulaukė, nors ir neeftyvios, bet nuolatinės Vakarų paramos. Dar daugiau – Ukrainoje susiformavo nauja karta žmonių, kuri Rusijos nekęs, kol bus gyva.

Abejojama ir dėl to, kad Rusijos remiami separatistai Rytų Ukrainoje iš tiesų labiau trokšta ne Rusijos valdymo, o nepriklausomybės. Todėl teikdama jiems ginkluotę ir finansinę paramą Rusija turętų baimintis pati susikursianti gerai ginkluotas ir visiškai neprognozuojamas pajėgas kaimynystėje. Ukrainos kariuomenė po Minsko susitarimų taip pat ėmė aktyviai ginkluotis, todėl šiuo metu jau būtų sunku numatyti, kad pasiųsti kariauti separatistai tikrai laimėtų.

Todėl „Politbiurui 2.0” neišvengiamai turi kilti klausimas, kokie bus tolimesni V.Putino žingsniai.

Nė vienas pasirinkimas nėra geras. Jei ginklai iš separatistų būtų atimami, Ukraina greitai atsiimtų Donbasą, o V.Putinas ir jo sėbrai turėtų susitaikyti su pralaimėtojo vardu. Jei toliau bus puolamas Mariupolis, Vakarai neabejotinai paskelbs dar daugiau sankcijų, kurios dar labiau gramzdins ekonomiką ir dar labiau varžys Kremliaus galvų priėjimą prie savo sąskaitų. Negana to, Rusija gali būti išmesta iš bankinių perlaidų sistemos „Swift“. Tokiu būdu pirmiausia nukentės tie, kurie pelnėsi iš korupcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius