Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Guardian“: teroristai iš Rusijos į Ukrainą prasmunka ir pėsčiomis

Balandžio pabaigoje 65 pėsti Rusijos kariai, pasidaliję grupelėmis, kirto Ukrainos sieną, sakydami, kad vyksta aplankyti savo giminaičių. Tačiau jų pasitikti atvyko ne išsiilgusios močiutės, o prorusiškai nusiteikę vadinamosios Donecko liaudies respublikos „įkūrėjai“.
Prorusų teroristai Ukrainoje
Prorusų teroristai Ukrainoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jie atsigabeno Rusijos karius į regiono sostinę, kur apginklavo, o jie praėjusią savaitę susirėmė su Ukrainos Nacionaline gvardija.

„The Guardian“ cituoja „Varanu“ prisistačiusį karį iš Rusijos, kuris teigia, kad stebėdamas nesenus įvykius Odesoje jis negalėjo sėdėti sudėjęs rankų.

Paskambinau į karių verbavimo centrą ir paklausiau, ką galėčiau padaryti. Man pasakė, kad žmonės renkasi Rostove ir galbūt bus galimybė nuvykti į Ukrainą. Tai neoficialu, man tai pašnibždėjo, jei galima taip sakyti.

Teroristų ir proukrainietiškai nusiteikusių žmonių susirėmimai Odesoje pareikalavo daugiau kaip 40 aukų.

„Paskambinau į karių verbavimo centrą ir paklausiau, ką galėčiau padaryti. Man pasakė, kad žmonės renkasi Rostove ir galbūt bus galimybė nuvykti į Ukrainą pakariauti. Tai neoficialu, man tai pašnibždėjo, jei galima taip sakyti“, – teigė atvykėlis iš Rusijos.

Rusijos siųsti teroristai – buvę kariuomenės veteranai, riaušių policijai ir slaptosioms tarnyboms priklausantys pareigūnai suformavo "Vostok" batalioną, kuris suvaidino lemiamą vaidmenį praėjusią savaitę vykusiuose susirėmimuose prie Donecko oro uosto, kur ukrainiečiai nukovė net 33 Rusijos pilietybę turinčius teroristus.

Ukrainos galvos skausmas – skylėta siena

Varano patekimo į Ukrainą istorija rodo, kad ši šalis nepajėgia užkirsti kelio rusams, kurie nori vykdyti teroristinę veiklą.

Visus 23 Ukrainos nepriklausomybės metus mūsų siena su Rusija buvo skylėta. Mes neturime atskirties zonų, neturime tinkamos sienos apsaugos.

Visai neseniai Ukrainos valdžia paskelbė, kad buvo sulaikytos transporto priemonės, gabenusios ginklus iš Rusijos.

Penktadienį Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Geraščenka pareiškė, kad Ukraina stiprina sienos kontrolę.

„Sienos uždarymas yra svarbiausias pastarųjų dienų klausimas. Visus 23 Ukrainos nepriklausomybės metus mūsų siena su Rusija buvo skylėta. Mes neturime atskirties zonų, neturime tinkamos sienos apsaugos“, – sakė jis.

Susirėmimai su teroristais – kasdienybė

Praėjusią savaitę pasienio tarnyba paskelbė, kad į Ukrainą iš Rusijos pavyko prasibrauti 40 sunkvežimių kolonai. Tarnybos pareigūnams pavyko sulaikyti mašiną ir du mikroautobusus, kurie buvo prikimšti amunicijos.

Dažniausiai teroristai iš Rusijos mėgina kirsti sieną Donecko ir Luhansko srityse.

„Susirėmimai su teroristais ir nusikaltėliais, kurie bando patekti į Ukrainą, mums tapo kasdienybe“, – sakė pasienio tarnybos vadovas Mykola Lytvynas.

„The Observer“ žurnalistai praėjusią savaitę apsilankė Donecko srityje esančiame pasienio punkte. Anot jų, pareigūnai skrupulingai tikrino iš Rusijos įvažiuojančius automobilius. Punkto vadovas teigė, kad kariai pastarąsias tris savaites tikrina visas mašinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius