-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Independent“ svarsto, kas vadovaus Europos Komisijai: minima ir Dalia Grybauskaitė

Šeštadienio rytą britų leidinys „The Independent“ svarsto, kas galėtų būti kitas Europos Komisijos (EK) pirmininkas.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Neseniai rašyta, kad Europos Parlamento (EP) Pirmininkų sueiga – EP ir jo frakcijų vadovai, atsižvelgdami į EP rinkimų rezultatus, pareiškė, jog dešiniųjų pažiūrų Liuksemburgo politikas Jean-Claude Junckeris turėtų būti pirmasis siūlomas EK pirmininku. Vis dėlto, kaip rašo britų leidinys, J.C.Junckero kandidatūrai aršiai priešinasi Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas.

Tarp nepritariančiųjų jo kandidatūrai yra ir Italijos lyderis Matteo Renzi. Tuo metu Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį, kalbėdama parlamente, vėl paragino savo Europos kolegas palaikyti Jeano-Claude'o Junckerio kandidatūrą į EK pirmininko postą. Tuo metu leidinys „The Daily Telegraph“ rašo, kad ji pakeitė savo nuomonę dėl jo kandidatūros tinkamumo.

Britų leidinyje „The Independent“ pristatyti trys galimi kandidatai stoti prie Europos Komisijos vairo. Be J.C.Junckerio, kaip rašo britų leidinys, dvi iš galimų kandidatų – moterys: Danijos premjerė Helle Thorning-Schmidt ir Lietuvos prezidentė, jau turinti patirties Briuselyje, – Dalia Grybauskaitė.

Dabartinės Danijos premjerės Helle Thorning-Schmidt „The Independent“ šansai tapti naująja EK pirmininke įvertinti taip: „Jos patirtis verčia ją natūraliai rinktis. Jai teliko metai premjerės poste. Kalbų apie ją kaip potencialią kandidatę užimti EK pirmininkės kėdę vis daugėja.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Danijos ministrė pirmininkė Helle Thorning-Schmidt
AFP/„Scanpix“ nuotr./Danijos ministrė pirmininkė Helle Thorning-Schmidt

Kita galima kandidatė – Lietuvos prezidentė D.Grybauskaitė.  „Gimė 1956 m. Vilniuje. Po 1990-ųjų dirbo Užsienio reikalų ministerijoje, vėliau – finansų ministre, deleguota dirbti Europos Sąjungos komisare, atsakinga už finansinį programavimą ir biudžetą“, – rašo britų leidinys.

Toliau paminima, kad dabartinė Lietuvos prezidentė perrinkta šalies vadove praėjusį mėnesį.

„Turi juodą karate diržą ir žinoma kaip Lietuvos geležinė ledi, kuri kalbėdama apie situaciją Ukrainoje pažadėjo pati „imtis ginklo, kad apgintų šalį“ nuo Rusijos agresijos“, – rašo leidinys.

Kalbant apie tarptautinį statusą, paminėta, kad ji stipriai remia naująjį Ukrainos prezidentą, D.Grybauskaitė yra gerbiama Europoje ir žinoma Briuselyje.

„Pažįstama dėl gebėjimo išvengti didelių skandalų“, – rašoma straipsnyje ties skandalų skirsniu.

Jos draugai ir priešai pristatomi taip: „Artima Vokietijos kanclerei Angelai Merkel“.

Statusas socialiniuose tinkluose? „Turi 13 tūkst. sekėjų „Twitter“ – ne tiek kiek prezidentė, o kiek šio socialinio tinklo entuziastė. Ji publikavo nuotrauką iš susitikimo su Stevenu Tyleriu iš grupės „Aerosmith“.

Prezidentūros nuotr./Dalia Grybauskaitė ir Stevenas Tyleris
Prezidentūros nuotr./Dalia Grybauskaitė ir Stevenas Tyleris

„Nepaisant to, kad buvo perrinkta Lietuvos prezidentė, ji galėtų iškilti kaip kompromisinė A.Merkel ir britų premjero Davido Camerono kandidatė“, – apie jos šansus užimti postą rašo britų leidinys.

Ketvirtadienį pasirodė pranešimų, kad TVF vadovė Christine Lagarde gali stoti prie EK vairo. Tačiau ji apie šią galimybę pasisakė trumpai: „Aš jau turiu darbą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius