Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Theresa May Briuselyje išgirdo, kad derybos dėl „Brexit“ bus sunkios

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande’as ketvirtadienį įspėjo Jungtinės Karalystės vyriausybės vadovę Theresą May, kad jos lauks sunkios derybos, jei ji laikysis savo pozicijos dėl vadinamojo kieto „Brexit“.
Theresa May
Theresa May / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Th.May savo pirmajame Europos Sąjungos viršūnių susitikime ragino Bendrijos lyderius dirbti drauge, kad Britanijos pasitraukimas iš bloko būtų sklandus.

Tačiau F.Hollande'as pareiškė, kad jai nusprendus teikti pirmenybę „kietam“ išstojimui, šis procesas Londonui nebus lengvas.

„Pasakiau labai aiškiai: ponia Theresa May nori „kieto“ „Brexit“? Ką gi, derybos taip pat bus kietos“, – sakė Prancūzijos lyderis žurnalistams Briuselyje.

Th.May anksčiau šį mėnesį paskelbus, kad kovo pabaigoje ji pradės oficialias derybas dėl šalies pasitraukimo iš ES, bloko lyderiai sveikino šį pareiškimą. Jie spaudė Londoną greičiau pradėti išstojimo procesą, kad nežinomybės laikotarpis būtų kiek įmanoma trumpesnis.

Tačiau Britanijos premjerė pakurstė nepasitenkinimo bangą, kai savo Konservatorių partijai pažadėjo apriboti migraciją iš kitų ES šalių ir tuo pat metu siekti „maksimalios laisvės“ veikti Bendrijos vieningoje rinkoje. Briuse

lis tvirtina, kad šiedu dalykai yra nesuderinami.

Griežtas Prancūzijos prezidento pareiškimas smarkiai skyrėsi nuo Europos Vadovų Tarybos prezidento Donaldo Tusko, pirmininkaujančio dviejų dienų deryboms, tono.

D.Tuskas kiek anksčiau ketvirtadienį pasistengė maloniai sutikti Briuselyje Th.May, kuri praėjusį mėnesį nebuvo pakviestą į neformalų ES šalių vadovų pasitarimą Bratislavoje, kur tartasi dėl bloko ateities po „Brexit“ gairių.

Th.May pakurstė nepasitenkinimo bangą, kai savo Konservatorių partijai pažadėjo apriboti migraciją iš kitų ES šalių.

„Kai kurios žiniasklaidos priemonės pirmąjį jos (Th.May) pasirodymą Europos (Vadovų) Taryboje lygino su užėjimu į liūtų narvą. Tai netiesa. Tai labiau panašu į balandžių lizdą“, – sakė D.Tuskas žurnalistams.

Tačiau jis pakartojo, kad nebus jokių derybų, kol Britanija neinicijavo ES sutarties 50-ojo straipsnio, pagal kurį oficialiai prasidės dvejus metus trunkanti išstojimo procedūra.

Penktadienį Th.May surengs dvišales derybas su Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu, tačiau jokių rimtesnių diskusijų dėl „Brexit“ nėra numatyta.

27 narių susitikimai

Atvykusi į Briuselį dalyvauti savo pirmajame ES viršūnių susitikime nuo tada, kaip liepą stojo prie vyriausybės vairo, Th.May patvirtino, jog Britanija palieka Bendriją. Tačiau premjerė pabrėžė, kad iki pasitraukimo šalis toliau atliks savo vaidmenį bloke.

Ji ragino Bendriją užimti „griežtą ir vieningą“ poziciją dėl Rusijos vykdomų antskrydžių Alepo mieste Sirijoje. Tačiau bloko lyderiams visgi nepavyko sutarti dėl galimybės imtis sankcijų prieš Maskvą, jei ši tęs bombardavimus.

„Jungtinė Karalystė palieka ES, bet kol mes pasitrauksime, ji toliau atliks savo pilnavertį vaidmenį, o paskui, mums išstojus, bus stipri bei patikima partnerė“, – sakė Th.may žurnalistams.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

Per ketvirtadienio susitikimą Th.May išsakė abejonių dėl sprendimų, kurie praėjusį mėnesį buvo priimti Bratislavoje jai nedalyvaujant, teisėtumo.

Tačiau D.Tuskas įspėjo, kad kai bus inicijuotas ES sutarties 50-asis straipsnis, „mes turėsime teisę ir teisinį įpareigojimą susitikti dalyvaujant tik 27 narėms aptarti mūsų strategijos“.

„Tai – ne mūsų pasirinkimas. Jei jus domina mano nuomonė, aš būčiau už 28 nares – ne tik ateinantį mėnesį, bet ir kitus metus bei dešimtmečius“, – sakė jis spaudos konferencijoje.

„Užduoties didumas“

Ketvirtadienį vakare darbo vakarienės metu Th.May trumpai informavo ES lyderius apie savo planus ir paragino juos prisidėti prie pastangų užtikrinti, kad „Brexit“ būtų sklandus abiem pusėms.

„Norime, kad mūsų pasitraukimas būtų sklandus, konstruktyvus, tvarkingas procesas, kuris sumažintų iki minimumo nežinomybę“, – sakė šaltinis Th.May biure.

ES diplomatas: „Britai pademonstravo visišką politinį ir administracinį nepasirengimą. Tik dabar jie pradeda pamažu suvokti užduoties didumą“.,

Vėliau šis šaltinis sakė, jog nereikėtų teikti didelės reikšmės griežtam Prancūzijos prezidento pasisakymui.

„Tai derybos. Kalbama daug“, – sakė šaltinis.

Th.May atsisakė pateikti detalių apie savo planus dėl „Brexit“. Jos vyriausybės ministrai šiuo klausimu yra pasidaliję į dvi stovyklas: vieni pasisako už visišką ryšių su ES nutraukimą, o kiti ragina toliau palaikyti ryšius, kad būtų apsaugota šalies ekonomika.

Tačiau premjerės ketinimai apriboti imigraciją iš Bendrijos šalių, net jei tai šaliai kainuotų prieigą prie bendrosios rinkos, privertė sunerimti investuotojus ir nusmukdė svaro kursą.

„Britai pademonstravo visišką politinį ir administracinį nepasirengimą. Tik dabar jie pradeda pamažu suvokti užduoties didumą“, – sakė vienas ES diplomatas.

Th.May ketinimams pavasarį pradėti formalias išstojimo derybas gali kilti grėsmė dėl skundo Aukštajam teismui, kuriame ginčijama jos pozicija neleisti parlamentui surengti balsavimo prieš tai, kai ji oficialiai inicijuos ES sutarties 50-ąjį straipsnį.

Tuo tarpu nacionalistų vyriausybė Škotijoje, kurios dauguma rinkėjų birželį vykusiame referendume balsavo už tolesnę narystę ES, planuoja surengti antrą plebiscitą dėl nepriklausomybės, jei bus priversta pasitraukti iš Bendrijos Jungtinės Karalystės sudėtyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius