Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Theresa May pareiškė nesanti „kitoje galaktikoje“ dėl „Brexit“

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May sekmadienį pareiškė, kad nėra „kitoje galaktikoje“, Europos Sąjungos lyderiams sunerimus dėl jos „Brexit“ derybų reikalavimų per šią savaitę įvykusį susitikimą.
Theresa May pristato Brexit planą
Theresa May / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Th.May Europos Komisijos pirmininkui Jeanui-Claude'ui Junckeriui ir vyriausiajam ES derybininkui Micheliui Barnier sakė, kad kuo detalesnį prekybos susitarimą reikia sudaryti anksčiau, nei Britanija sutiks apmokėti savo išstojimo iš ES sąskaitas, pranešė laikraštis „The Sunday Times“.

Anot leidinio, J.-C.Junckeris Vokietijos kanclerei Angelai Merkel sakė, kad Th.May esanti „kitoje galaktikoje“, ir pridūrė, kad daug labiau tikėtina, jog galiausiai nebus pasirašyta jokio susitarimo.

BBC laidai „The Andrew Marr Show“ premjerė sakė tebesilaikanti savo ankstesnės nuomonės, kad „geriau jokio susitarimo nei prastas susitarimas“, ir neigė tvirtinimus, kad jos derybų pozicija yra nepagrįsta.

Liuksemburgo ministras pirmininkas Xavier Bettelis sakė, kad ES skaičiavimais, Bendriją paliekanti Britanija turėtų sumokėti 40–60 mlrd. eurų. Didžioji dalis šios sumos padengtų finansinius įsipareigojimus, kuriuos šalis prisiėmė dar būdama ES nare.

„Nesu kitoje galaktikoje. Aišku tik tai, kad kartais šios derybos bus sunkios“, – pareiškė ji.

„Noriu užtikrinti, kad mes sutinkame (tartis) dėl prekybos susitarimo ir pasitraukimo planų ..., kai paliksime Europos Sąjungą“, – pridūrė Th.May.

„O ES pati sakė, kad dėl nieko nėra susitarta, kol nesusitarta dėl visko“, – sakė Britanijos premjerė. Pasak jos, toliau kovojama dėl derybų struktūros.

Liuksemburgo ministras pirmininkas Xavier Bettelis sakė, kad ES skaičiavimais, Bendriją paliekanti Britanija turėtų sumokėti 40–60 mlrd. eurų. Didžioji dalis šios sumos padengtų finansinius įsipareigojimus, kuriuos šalis prisiėmė dar būdama ES nare.

ES lyderiai šeštadienį vienbalsiai pritarė griežtoms „Brexit“ gairėms, ir pareikalavo „rimto atsako“ iš Britanijos dėl ES piliečių teisių dar iki derybų pradžios. Jie susitiko pirmą kartą po to, kai prieš mėnesį Th.May oficialiai inicijavo dvejus metus truksiantį išstojimo iš Bendrijos procesą, užbaigsiantį keturis šios šalies buvimo Europos Sąjungoje dešimtmečius.

Th.May pareiškė, kad esama susitarimo, pagal kurį Britanijoje gyvenančių ES piliečių likimas būtų vienas svarbiausių prioritetų, tačiau, kaip premjerė, ji taip pat turinti „pasirūpinti JK piliečiais, gyvenančiais kitose 27 ES šalyse“. Dėl šios priežasties ji paragino sudaryti abipusę sutartį.

„Čia yra geros valios, – aiškino ji. – Manau, galime užtikrinti tuos žmones dar ankstyvoje stadijoje.“

Britanijos premjerė anksčiau šį mėnesį nustebino politinį isteblišmentą pranešusi apie planuojamus pirmalaikius rinkimus, kurie įvyks birželio 8 dieną. Sekmadienį ji juos pavadino „pačiais svarbiausiais rinkimais, kokius tik turėjo mūsų šalis per visą gyvavimą“.

Manoma, kad Th.May sustiprins savo konservatorių partijos daugumą, kuri padėtų jai „derybose užimti stiprią poziciją“.

Derybos dėl „Brexit“ turėtų prasidėti tik paaiškėjus pirmalaikių Britanijos rinkimų rezultatams, nors ES yra pasirengusi suteikti M.Barnier oficialius įgaliojimus gegužės 22 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius