Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama švenčia 75-erių jubiliejų

Tremtyje gyvenančiam Tibeto dvasiniam lyderiui Dalai Lamai antradienį sukako 75-eri.
Dalai Lama priima sveikinimus per savo 75-ąjį gimtadienį.
Dalai Lama priima sveikinimus per savo 75-ąjį gimtadienį. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šia proga jo gyvenamame mieste Indijoje buvo surengtos didelės iškilmės. Sykiu vėl prisimenamas vis aktualesnis tampantis Dalai Lamos įpėdinio, kuris sugebėtų tęsti jau 50 metų trunkančias bevaises derybas su Kinija dėl Tibeto ateities, klausimas.

Pliaupiant lietui Tibeto dvasinis vadovas kreipėsi į maždaug 5 tūkst. savo sekėjų, susirinkusių į Indijos Himalajų kalnuose esantį budistų šventyklos kompleksą, kur Dalai Lama gyvena nuo tada, kai pabėgo į Indiją po 1959 metų nepavykusio tibetiečių sukilimo prieš Kinijos valdžią.

Besišypsantis ir iš pažiūros geros sveikatos budistų hierarchas sėdėjo užlipęs ant pakylos priešais susirinkusią mokinių, tremtyje gyvenančių tibetiečių ir užsienio turistų minią.

Kitaip nei anksčiau, šįkart Dalai Lama sulaužė nusistovėjusias tradicijas ir asmeniškai pasirodė jo pasveikinti atėjusiai miniai.„Matydamas tuos piešinius ir tą pažangą, žinau, kad mano gyvenimas nenuėjo veltui“, – sakė Dalai Lama žvelgdamas į plakatą, kuriame pavaizduotos svarbiausios jo viso gyvenimo akimirkos.

Gimtąja kalba kreipdamasis į susirinkusiuosius jis išreiškė apgailestavimą, kad tibetiečiams ir Tibetui Kinijos valdžia neleis minėti jo gimtadienio.

Pabrėždamas, kad gilinimasis į budizmą suteikė jam galimybę patirti laimę tokiomis nepalankiomis aplinkybėmis, jis paragino susirinkusiuosius puoselėti užuojautą visoms gyvoms būtybėms ir baigdamas kalbą davė naudingą patarimą.

„Atkreipkit dėmesį į oro sąlygas. Nesusirkit“, – sakė jis susirinkusiesiems, kuriuos merkė lietus.

Kitaip nei anksčiau, šįkart Dalai Lama sulaužė nusistovėjusias tradicijas ir asmeniškai pasirodė jo pasveikinti atėjusiai miniai.

„Šįkart savo 75-ojo gimtadienio proga jis taip pat norėjo dalyvauti ceremonijoje“, – sakė netoliese esančioje Dharamsaloje įsikūrusios Tibeto Vyriausybės tremtyje pareigūnas Tashis Norbu.

Šiaurės Amerikoje, Europoje ir Australijoje Tibeto bendruomenės taip pat mini šią dieną, o norintieji pasveikinti Dailai Lamą su gimtadieniu gali nusiųsti jam žinutę internetu.

Sulaukęs tokio amžiaus, kai daugelis jau ilsisi ištiesę kojas, Dalai Lama nepailsdamas keliauja po pasaulį, lankydamasis Kinijos spaudimo nepaisančiose ir jį priimančiose šalyse. Jo darbotvarkė yra tokia įtempta, kad išvargintų net gerokai jaunesnį žmogų.

Kinija tremtyje gyvenantį vienuolį apibūdina kaip nesantaiką sėjantį separatistą. Tačiau jis tokius kaltinimus neigia ir tvirtina, kad siekia Kinijos valdomam Tibetui „prasmingos autonomijos“.

Dalai Lama kasmet maždaug pusę metų praleidžia keliaudamas. Per pastaruosius 12 mėnesių jis lankėsi Prancūzijoje, Šveicarijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Jungtinėse Valstijose, Taivane ir Japonijoje.

Vis dėlto neišvengiamai vis aktualesnis darosi jo būsimo įpėdinio klausimas.

Pastaraisiais metais Dalai Lama du kartus gydėsi ligoninėje – praėjusių metų vasarį jis buvo gydomas dėl užspausto rankos nervo, o 2008 metų spalį jam buvo atlikta tulžies pūslės šalinimo operacija.

Nors jau pusę amžiaus su pertraukomis vykstančiose derybose dėl Tibeto ateities esminės pažangos pasiekti nepavyko, Nobelio taikos premijos laureato pastangos neleisti Tibeto klausimui nugrimzti į užmarštį yra itin sėkmingos, o dėl jo asmeninių bruožų jį palaiko minios žmonių visame pasaulyje.

Vis dėlto baiminamasi, kad dvasinio lyderio mirtis gali suduoti mirtiną smūgį Tibeto judėjimui, kuris iki šiol gyvuoja dėl jo vadovo pastangų ir tremtyje gyvenančios Tibeto bendruomenės pagarbos šio vadovo asmenybei.

Kinija jau leido suprasti, kad aktyviai dalyvaus skiriant Dalai Lamos įpėdinį, o buvęs Tibeto gubernatorius Qiangba Puncogas kovo mėnesį pareiškė, kad lemiamą balsą čia turės Pekinas.

Pasak T.Norbu, šiuo metu Dalai Lama sveikata yra gera.

„Jam neduotum 75 metų. Jis atrodo taip, lyg eitų šeštą dešimtį, – sakė pareigūnas. – Visi tibetiečiai melsis už jo ilgą gyvenimą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius