-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tikinčiųjų palaikymo sujaudintas popiežius aukojo paskutines mišias Portugalijoje

Popiežius Benediktas XVI penktadienį aukojo mišias po atviru dangumi Portugalijos šiauriniame Porto mieste, baigdamas keturių dienų vizitą, per kurį milžiniškos tikinčiųjų minios demonstravo savo palaikymą pontifikui, skaudžiai išgyvenančiam pastaruosius katalikų dvasininkų pedofilijos skandalus.
Popiežius Portugalijoje
Popiežius Portugalijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Penktadienio rytą Katalikų Bažnyčios vadovas sraigtasparniu atskrido į Porto uostamiestį prie Atlanto vandenyno iš Fatimos, kur ketvirtadienį aukotose mišiose, pasak pareigūnų, dalyvavo apie pusę milijono tikinčiųjų.

Po 10 val. vietos (12 val. Lietuvos) laiku prasidėjo mišios, kurias Šventasis Tėvas aukojo po atviru dangumi pagrindinėje Porto alėjoje.

Vatikanas teigė, jog toks gausus tikinčiųjų antplūdis yra visuomenės atsakas į kaltinimus 83 metų popiežiui dėl jo veiksmų, susijusių su šiuo metu Katalikų Bažnyčią krečiančiu kunigų pedofilijos skandalu.

Porto gatvėse tūkstančiai žmonių sveikino pontifiką ir barstė rožių žiedlapius, kai Benediktas XVI baltu papamobiliu apie 20 minučių važiavo iš vieno karinio oro uosto, kur nutūpė jo sraigtasparnis.

Organizatoriai sakė, kad Porto pagrindinėje aikštėję ir gretimoje centrinėje alėjoje gali tilpti 200 tūkst. žmonių, tačiau Vatikano pareigūnai nurodė, kad šiose mišiose dalyvavo 120–150 tūkst. piligrimų.

Tačiau Šventasis Tėvas buvo ne mažiau entuziastingai sveikinamas šūksniais „Tegyvuoja popiežius“, kai jis raudonu kilimu užtiestais laiptais užkopė prie altoriaus, lydimas dešimčių vyskupų, vilkinčių ryškiai raudonus drabužius, o chorai giedojo religines giesmes.

Savo homilijoje Porte popiežius sakė, kad Bažnyčia „šiandien turi stoti akistaton su vis naujais iššūkiais“ pasaulyje, kuriame pastaruoju metu „gerokai pasikeitė žmonijos antropologinė, kultūrinė, socialinė ir religinė situacija“.

„Šiandien mes esame siunčiami ne tik pas geografine prasme tolimas nekrikščionių tautas, bet pirmiausia į mūsų visuomenės ir kultūros sritis“, – sakė Benediktas XVI.

Pontifikas pridūrė, kad „žmogus be Dievo ne tik nežino kur eiti, bet ir nesuvokia kas jis pats yra“.
Benediktas XVI ketvirtadienį kritikavo gėjų santuokas ir abortus, kurios yra „apgaulingos ir pavojingos grėsmės bendrai gerovei“, nors šiuo metu Portugalija ruošiasi įteisinti tos pačios lyties asmenų sąjungas.

Abortus jis vadino tragedija, taip pat tvirtino, kad šeima yra pagrįsta „neišardoma vyro ir moters santuoka“. Šią pontifiko kalbą Portugalijos socialinės sielovados ir socialinės rūpybos, katalikų ir kitų organizacijų atstovai sveikino plodami atsistoję.

Portugalija, ilgą laiką laikyta labai konservatyvia šalimi, planuoja kitą savaitę įteisinti gėjų santuokas. Prieš trejus metus Lisabona įteisino abortus.

Ketvirtadienio vakarą pasakytoje kalboje Katalikų Bažnyčios vadovas kreipėsi į Portugalijos vyskupus, ragindamas juos „atnaujinti savyje – asmeniškai ir visiems kartu – gailestingumą ir užuojautą“, sprendžiant aktualiausias visuomenės problemas.

Būtų galima manyti, kad popiežiui rodomas žmonių dėmesys ir energija susilpnėjo, tačiau taip nenutikoPontifiko pasiruošimą šiam vizitui temdė Katalikų Bažnyčią drebinantys skandalai, susiję su virtine atskleistų dvasininkų vykdyto vaikų seksualinio išnaudojimo atvejų, o Vatikanas kaltinamas dangstęs pedofilus kunigus nuo teisėsaugos kai kuriose Europos šalyse ir Jungtinėse Valstijose.

Tačiau Vatikano atstovas spaudai Federico Lombardi tvirtino, kad popiežiaus pozicijos dėl šios krizės nesusilpnėjo.

„Dėl to, kad įvyko per kelis praeitus mėnesius, dėl problemų, susijusiu su seksualinio išnaudojimo skandalu, būtų galima manyti, kad popiežiui rodomas žmonių dėmesys ir energija susilpnėjo, tačiau taip nenutiko“, – F.Lombardi sakė žurnalistams.

„Šiai energijai nekelia pavojaus pastaraisiais mėnesiais vykę debatai, o faktas, jog taip akivaizdžiais demonstruojama tikėjimo stiprybė, yra labai drąsinantis“, – pridūrė Vatikano atstovas, kalbėdamas apie itin gausų tikinčiųjų dalyvavimą pontifiko aukotose mišiose.

„Tai nenuostabu. Krikščionims popiežiaus kelionės visada būdavo didelių susibūrimų proga. Mums tai atrodo įprasta“, – pridūrė jis.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius