-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tinklalapio „Wikileaks“ įkūrėjas teisina sprendimą paviešinti su Afganistano karu susijusius įslaptintus dokumentus

Tinklalapio „Wikileaks“, kuriame praeitą savaitgalį buvo paviešinti dešimtys tūkstančių įslaptintų dokumentų, susijusių su karu Afganistane, įkūrėjas pirmadienį pareiškė, jog atskleista medžiaga rodo, kad „šio karo kryptis turi keistis“.
Tinklalapio „Wikileaks“  medžiaga
Tinklalapio „Wikileaks“ medžiaga / AFP/„Scanpix“ nuotr.

 „Wikileaks“ atstovas Julianas Assange'as Londone vykusioje spaudos konferencijoje taip pat pareiškė, kad Afganistane buvo įvykdyti „tūkstančiai“ karo nusikaltimų.

„Teismas turėtų aiškiai nuspręsti, ar iš tiesų ten būta nusikaltimų. Atrodo, jog šioje medžiagoje esama įrodymų apie karo nusikaltimus“, – sakė jis.

J.Assange'as kaip pavyzdį pateikė ataskaitą apie vieną raketų smūgį vienam namui, kuriame žuvo septyni vaikai.

Paklaustas, ar nutekintuose dokumentuose esama kokios nors informacijos apie artimiausiais metais planuojamus tarptautinių pajėgų išvedimus, „Wikileaks“ įkūrėjas atsakė: „Manau, kalbėti dar per anksti.“

„Akivaizdu, jog (šie dokumentai) atskleis, kokie buvo pastarieji šešeri karo metai ir kokia kryptimi turi keistis šis karas“, – pridūrė jis.

Paklaustas, ko tikėjosi iš šios informacijos paviešinimo, J.Assange'as atsakė: „Tikėtino gilaus supratimo ir kruopštaus tyrimo Afganistano kare, taip pat tikėtinų pokyčių dėl karo (nusikaltėlių) baudžiamojo persekiojimo politikos ir nuodugnių svarstymų, žinant... kaip jie nori veikti toliau“.

 „Wikileaks“ gautą įslaptintą informaciją perdavė trims leidiniams: JAV dienraščiui „The New York Times“, Vokietijos žurnalui „Der Spiegel“ ir britų dienraščiui „The Guardian“.

Prieštaringiausi kaltinimai susiję su pareiškimais, kad Pakistanas, vienas iš svarbiausių JAV sąjungininkų, leidžia savo šnipams tiesiogiai susitikinėti su Talibanu.

Šį įslaptintos informacijos nutekinimą griežtai pasmerkė Baltieji rūmai, pareiškę, jog toks žingsnis gali sukelti pavojų žmonių gyvybėms ir nacionaliniam saugumui.

„Mums ne naujiena, kad grupuotės, kurių piktnaudžiavimą atskleidžiame, mėgina kritikuoti žinianešius, – sakė J.Assange'as. – Neįžvelgiame jokio skirtumo Baltųjų rūmų atsake į šį atvejį.“

Jis taip pat gynė paviešintų dokumentų šaltinių ir informacijos patikimumą.

„Bendraujant su bet kuriuo šaltiniu, reikia vadovautis sveiku protu – tai nereiškia, jog reikėtų užmerkti akis, – aiškino J.Assange'as. – Neturime priežasčių abejoti šių dokumentų patikimumu.“
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius