Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

To dar nebuvo: įsiutęs Donaldas Trumpas metė ragelį kalbėdamas su Australijos premjeru

Australijos premjeras Malcomas Turnbullas, šeštadienį telefonu pabendravęs su naujuoju JAV prezidentu Donaldu Trumpu, džiaugėsi, kad amerikiečiai laikysis susitarimo priimti migrantus iš Nauru ir Manuso salų. Bet tokia buvo tik oficiali reakcija – aiškėja, kad D.Trumpas su australu kalbėjo itin šiurkščiai ir numetė ragelį, skelbia „The Washington Post“.
D.Trumpas telefonu kalbasi su Australijos premjeru M.Turnbullu.
D.Trumpas telefonu kalbasi su Australijos premjeru M.Turnbullu. / „Scanpix“/AP nuotr.

Australija – viena artimiausių JAV sąjungininkių, tad D.Trumpo pokalbis telefonu su M.Turnbullu turėjo būti malonus ir vainikuoti ugningą pirmąją naujojo Amerikos prezidento darbo savaitę.

Tačiau dabar pranešama, kad D.Trumpas tiesiog peikė Australijos premjerą dėl susitarimo priimti migrantus iš minėtų salų Ramiajame vandenyne ir nepaliaudamas gyrė savo pergalę pagal rinkikų kolegijos balsus.

Negana to, pagal planą abiejų šalių vadovų pokalbis turėjo trukti valandą, tačiau po 25 minučių D.Trumpas esą tiesiog nutrenkė ragelį.

O prieš tai, pareiškęs M.Turnbullui, kad jis jau pabendravo su keturiais pasaulio lyderiais, įskaitant Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, D.Trumpas konstatavo: „Tai tikrai pats blogiausias pokalbis.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Australijos premjeras Malcolmas Turnbullas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Australijos premjeras Malcolmas Turnbullas

„Blogiausiu“ JAV prezidentas pavadino ir susitarimą su Australija, pagal kurį Vašingtonas, kur dar šeimininkavo Barackas Obama, pasižadėjo priimti 1,25 tūkst. pabėgėlių, šiuo metu esančių australų Nauru ir Manose salose įrengtuose sulaikymo centruose.

„Scanpix“/AP nuotr./Migrantų sulaikymo centras Nauru.
„Scanpix“/AP nuotr./Migrantų sulaikymo centras Nauru.

D.Trumpas buvo ką tik pasirašęs prezidentinį įsaką, kuriuo apribojo imigraciją ir pabėgėlių priėmimą, tad jis M.Turnbullui skundėsi, esą „mane nužudys politine prasme“, ir pareiškė, kad Australija siekia eksportuoti „būsimuosius Bostono sprogdintojus“.

Omenyje jis turėjo du brolius čečėnus, surengusius išpuolių per Bostono maratoną 2013 metais.

Prie šios temos D.Trumpas sugrįžo vėlų trečiadienio vakarą, kai savo pamėgtame tinkle „Twitter“ parašė: „Ar galite tuo patikėti? Obamos administracija sutiko priimti tūkstančius nelegalių imigrantų iš Australijos. Kodėl? Aš analizuosiu šį kvailą susitarimą!“

Su „The Washington Post“ bendravusių JAV pareigūnų teigimu, D.Trumpas panašiai elgėsi ir bendraudamas su kitų šalių lyderiais, pavyzdžiui, Meksikos prezidentu.

Australija yra artima JAV sąjungininkė – šios šalies kariai kartu su amerikiečiais kovojo Irake ir Afganistane, abi valstybės dalijasi žvalgybiniais duomenimis.

Tačiau chuliganiškas elgesys kalbantis su M.Turnbullu ypač pribloškiantis, nes Australija yra artima JAV sąjungininkė – šios šalies kariai kartu su amerikiečiais kovojo Irake ir Afganistane, abi valstybės dalijasi žvalgybiniais duomenimis.

Sulaikymo centruose Nauru ir Manuse šiuo metu gyvenantys migrantai siekė patekti į Australiją, tačiau šios šalies pareigūnų buvo nukreipti į salas Ramiajame vandenyne. Tuose centruose, kuriuos kritikuoja Jungtinės Tautos, yra apie 2,5 tūkst. žmonių.

Skelbiama, kad pokalbį su M.Turnbullu D.Trumpas nutraukė, kai australas jam pasiūlė nuo migrantų temos pereiti prie konflikto Sirijoje ir kitų užsienio politikos klausimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius