Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 22 /22:10

Tragedija prekybos centre „Maxima“ Rygoje: po griuvėsiais jau rastas 51 žuvęs žmogus

Tragedija, įvykusi įgriuvus prekybos centro „Maxima“ stogui Rygoje, Zuolitudės rajone, Priedainės gatvėje Nr. 20, pareikalavo daugybės aukų. Latvijos gelbėtojai iki penktadienio vakaro sugriuvusiame Rygos prekybos centre „Maxima“ surado 51 žuvusįjį, tarp jų yra ir trys gelbėtojai, sakė Valstybinės ugniagesių gelbėtojų tarnybos (VUGD) atstovė Viktorija Šembelė. Tarp žuvusių yra ir keturi prekybos centro „Maxima“ darbuotojai.
Prekybos centro „Maxima“ griūtis Rygoje
Prekybos centro „Maxima“ griūtis Rygoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Aukų pavardes skelbia diena.lv

Nelaimės vietoje, be 400 gelbėtojų ir policininkų, dirba 24 medikų brigados bei keturi galingi kranai. 28 žmonės išvežti į ligoninę, iš jų 10 yra gelbėtojai, nukentėję gelbėjimo operacijos metu. Septyniems nukentėjusiems pagalba suteikta vietoje. Nukentėjusių amžius – 25-40 metų. Iš po griuvėsių skamba mobiliojo ryšio telefonai – jiems skambindami gelbėtojai bando rasti nelaimėlius.

Papildyta 22.10 val. Atrodo, kad kraupi aritmetika niekada neibaigs. Jau rastas 51 žuvęs žmogus.

Papildyta 20.31 val. Aukų skaičius pasiekė pusę šimto. Gelbėtojai tęsia darbus tragedijos vietoje. Kaip socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė Rygos Dūmos pirmininkas Nilas Ušakovas, po griuvėsiais turėtų būti dar 25 žmonės.

Papildyta 20.03 val. Rasta dar viena auka.

Papildyta 18.54 val. Gelbėtojai po nuolaužomis rado dar vieną žuvusį žmogų. Jau rastos 48 aukos.

Papildyta 17.33 val. Naujausiais duomenimis, po griuvėsiais rasta dar žuvusiųjų kūnų. Aukų skaičius išaugo iki 47.

Papildyta 16.00 val. Aukų skaičius išaugo iki 45.

Papildyta 15.15 val. Suskaičiuoti  43 žuvusių kūnai. Įgriuvusio stogo plotas - 600 kv.m. Lietuva ir Latvija skelbia gedulą.

14 val. duomenimis iš 38 aukų – 3 ugniagesiai ir 2 darbuotojai. Kiti – parduotuvės lankytojai.

Papildyta 12.52 val. Lietuva ketina skelbti gedulą dėl tragedijos Latvijos sostinėje Rygoje, kur ketvirtadienį įgriuvus prekybos centro stogui žuvo dešimtys žmonių.

Vyriausybė sprendimą dėl gedulo paskelbimo turėtų priimti vėliau penktadienį, BNS sakė premjero atstovė spaudai.

Papildyta 12.20 val. Gelbėtojai iš prekybos centro jau išnešė 33 žuvusių kūnus. Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, tarp nukentėjusių Lietuvos piliečių nėra.

Papildyta 10.13 val.Vidaus reikalų ministro Richardo Kozlovskio atstovė Daiga Holma sakė, kad gelbėtojai jau pasiekė prekystalius, ties kuriais prasidėjo griuvimas, todėl žuvusiųjų skaičius tikriausiai didės.

Pasak D.Holmos, tarp išgelbėtų žmonių yra aštuoni ugniagesiai, kurie buvo įstrigę įgriuvus naujoms stogo dalims.

V.Šembelė sakė BNS, kad gelbėjimo darbai vyksta labai lėtai. „Teritorija didžiulė; statybiniai blokai keliami lėtai ir atsargiai, siekiant išvengti kitų konstrukcijų griūties“, – aiškino ji.

Latvijos Ugniagesių gelbėtojų tarnybos vadovas Oskaras Obuolinis teigia, kad dirbti pastate yra labai pavojinga. Konstrukcijos nestabilios, bet kada gali įgriūti likusi stogo dalis. Gelbėtojai turi tik 10 žmonių, likusių po griuvėsiais, telefono numerius.

Papildyta 12.40 val. „Maxima“ neevakavo žmonių iš Rygoje sugriuvusio prekybos centro, nes nebuvo gaisro požymių

Žmonės nebuvo evakuoti iš prekybos centro „Maxima“ Rygoje prieš įgriūvant jo stogui, nors prieš nelaimę įsijungė priešgaisrinė signalizacija, – nes nebuvo akivaizdžių gaisro požymių. Tai pareiškė bendrovės „Maxima Latvia“ valdybos narys Gintaras Jasinskas, komentuodamas ketvirtadienio vakarą įvykusį tragišką incidentą, nusinešusį daugiau kaip 30 žmonių gyvybes.

Latvijos sostinės priemiestyje Zuolitudėje esančiame prekybos centre stogas įgriuvo apie 18 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, užversdamas po griuvėsiais dešimtis žmonių, iš kurių bent 32 žuvo.

Įgriuvusios stogo dalies plotas – apie 500 kvadratinių metrų. Gelbėtojams atvykus į nelaimės vietą, įvyko dar kelios griūtys dėl susilpnėjusios pastato konstrukcijos.

Tą pastatą Priedainės ir Aninmuižos gatvių kampe „Maxima“ nuomojo iš nekilnojamojo turto bendrovės „Homburg“, o jį pastatė bendrovė „RE&RE“ 2011 metų pabaigoje. Prekybos centro pastatas yra pelnęs architektūros premiją.

Tragiškas ketvirtadienio vakaras: avarinė signalizacija nepadėjo išvengti aukų

Ketvirtadienio vakarą ant modernaus, 2011 metais pastatyto pastato stogo vyko apželdinimo darbai. Tuo metu prekybos centre buvo labai daug žmonių – pats pirkimo bumas.

Kaip praneša TVNET.LV, likus pusvalandžiui iki tragedijos, apie 17.30 val., ėmė veikti avarinė signalizacija. Tačiau administracija leido kasininkėms likti savo darbo vietose, prie kasų buvo nusidriekusios ilgos eilės. Kitų šaltinių teigimu, automatiškai užsiblokavo pastato durys, todėl niekas negalėjo išeiti.

Netrukus įgriuvusios stogo konstrukcijos užblokavo išėjimus.

5 val. ryto iš griuvėsių išnešti dar 4 žuvusių kūnai.

VIDEO: Gelbėjimo operacija

Nors ugniagesiai gelbėtojai dirbo visą naktį, dar ne visi prispausti žmonės išlaisvinti iš griuvenų. Maždaug 4.30 val. buvo išjungti visi generatoriai ir kiti triukšmą keliantys įrenginiai – kad gelbėtojai girdėtų prispaustų žmonių dejones ir suteiktų pagalbą.

Gelbėtojai taip pat bandė skambinti iki šiol nerastų, bet buvusių prekybos centre, žmonių mobiliųjų telefonų numeriais. Jų artimieji nepraranda vilties rasti gyvus savo šeimos narius. Aplink nelaimės zoną būriuojasi daugybė žmonių, laukiančių gerų žinių. Gelbėtojai patvirtino, kad viduje – dar daug gyvų prispaustų žmonių. Preliminarus pagalbos laukiančių skaičius – 30.

 
VIDEO: Tragedija Rygoje

Kodėl įgriuvo stogas?

Svarstomos kelios tragedijos versijos. Prekybos centras, kuriame patalpas nuomojosi „Maxima“, priklauso bendrovei „Homburg“; centrą „RE&RE“ pastatė 2011 metų pabaigoje. Statybos kompanija „RE&RE“ atmeta galimybę, kad Rygos Zuolitudės rajone esantis prekybos centras, kuriame ketvirtadienį vakare įgriuvo 500 kv.m dydžio pastato stogas, buvo pastatytas nekokybiškai.

Svarstoma versija, kad sprogo dujų balionas ar kuro katilas. Tačiau realiausia – kad ant stogo nesilaikant saugumo reikalavimų buvo sudėtos statybinės medžiagos.

Prekybos centrą, kurį nuomoja „Maxima“, statė bendrovė RE&RE pagal bendrovės „Homburg“ projektą. Pastatas užbaigtas 2011 metų pabaigoje ir pelnė architektūros premiją.

Bendrovės tinklalapyje informacija apie „Homburg valda“ Lietuvoje valdomus nekilnojamojo turto objektus nėra pateikiama.

Tinklalapyje nurodoma, kad „Homburg valda“ šiuo metu Vilniuje vykdo šiuos nekilnojamojo turto projektus: „Homburg Riešė“, „Homburg Lentvaris“, „Homburg Gulbinai“, „Homburg Kreivasis“ Užupyje ir „Homburg Tuskulėnai“. Kaune vykdomas projektas „Homburg Merkurijus“, kurio tikslas, kaip nurodoma įmonės tinklapyje, yra atnaujinti prekybos centrą „Merkurijus“. Klaipėdoje bendrovė plėtoja projektą Turgaus gatvėje ir gyvenamųjų namų projektą Daržų gatvėje.

Penktadienį pastato projektuotojai ir statybininkai renkasi į posėdį, kurio metu bandys nustatyti nelaimės priežastį. Bus svarstomos ir kompensacijos nukentėjusiems.

VIDEO: Tragedija Rygoje

Plačiau apie tragišką ketvirtadienio vakarą Rygoje, kai įgriuvo „Maximos“ stogas, skaitykite čia.

Kaip prekybos centras atrodė prieš atidarymą – 2011 m. vasarą.


Žiūrėti didesnį žemėlapio vaizdą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius