Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tragikomiškas Kremliaus propagandos maskaradas Kryme: elitiniai okupantų daliniai virsta mandagiais žaliais žmogeliais

Internete gausu nuotraukų ir filmuotos medžiagos, kurioje matyti, kaip vyrai, atrodantys kaip Rusijos kareiviai, kontroliuoja Krymą. Jie nešiojasi Rusijos kariuomenėje naudojamus ginklus, jų sunkvežimiai su rusiškais numeriais ir jie kalba rusiškai be akcento.
Ginkluotas karys Kryme
Ginkluotas karys Kryme / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas juos vadina „savigynos grupuotėmis“, neva sudarytomis iš Krymo gyventojų, nusipirkusių savo uniformas ir ginkluotę parduotuvėje.

Rusijos valstybinė ir Kremliui ištikima žiniasklaida apie juos nerašo nieko. Vietoje Rusijos kariuomenės paprastai rusams rodomi tik lengvai ginkluoti „savanoriai“.

Mandagūs vyrai

Mažiau Kremliaus klausantys žurnalistai pamėgo frazę „mandagūs vyrai“. Pasak dienraščio „Nezavisimaja Gazeta“, „dabar Kryme padėtį valdo mandagūs ginkluoti vyrai“. Rusijos žiniasklaidoje juos pavadinti Rusijos kariuomene „pavojinga“, nepriklausomame portale Colta.ru perspėja žinomas fotožurnalistas Denisas Siniakovas.

Pasak dienraščio „Nezavisimaja Gazeta“, „dabar Kryme padėtį valdo mandagūs ginkluoti vyrai“. Rusijos žiniasklaidoje juos pavadinti Rusijos kariais „nėra korektiška ir netgi pavojinga“, nepriklausomame portale Colta.ru perspėja žinomas fotožurnalistas Denisas Siniakovas.

Pasak populiaraus tinklaraštininko Iljos Varlamovo, terminą „mandagūs vyrai“ sugalvojo viešųjų ryšių specialistai, atvykę į Krymą iš Maskvos.

„Jie kuria rusų išlaisvintojo-kario įvaizdį, apsirengusio šaunia nauja uniforma ir apsiginklavusio gražiais ginklais, atėjusio apginti taikingų miestų ir kaimų“, – rašo I.Varlamovas.

Žali žmogeliukai

Kita frazė, kurią pamėgo ir Rusijos, ir Ukrainos žurnalistai, yra „žali žmogeliukai“ – tai nuoroda tiek į jų žalias uniformas, tiek į „neaiškią“ kilmę.

Jų buvimas Kryme yra „tragikomiškas maskaradas“, rašo rusų laikraštis „Novaja Gazeta“, priduriantis, kad „žali žmogeliukai labai greitai pavirs rusų kariais“.

Anot ukrainiečių TV kanalo „1+1“, terminą „žali žmogeliukai“ sugalvojo patys Krymo gyventojai. Dabar jis dažnai vartojamas Ukrainos televizijos eteryje, Gynybos ministerijos atstovo „Facebook“ žinutėse ir netgi premjero Arsenijaus Jaceniuko kalboje parlamentui.

Dalis Ukrainos žurnalistų kritikuoja šią frazę. „Kolegos, nustokite vartoti meilų terminą „žali žmogeliukai“, kalbėdami apie Rusijos karius, – „Twitter“ tinkle paragino žurnalistas Sviatoslavas Ceholka. – Nes susidaro įspūdis, kad Putinu pasitikime labiau nei sveiku protu.“

Rusijos karių buvimas Kryme yra „tragikomiškas maskaradas“, rašo rusų laikraštis „Novaja Gazeta“, priduriantis, kad „žali žmogeliukai labai greitai pavirs rusų kariais“.

Rusų okupantai

Daugumai Ukrainos žurnalistų nekyla abejonių, kas per yra tie Krymą kontroliuojantys ginkluoti vyrai.

„Rusų grobikai“ ir „okupantai iš Rusijos“ – taip karius Kryme apibūdina interneto laikraštis „Ukrainska Pravda“. Analitinis dienraštis „Den“ juos vadina „rusų ekstremistais“ – tokiu pačiu žodžiu, kuriuo rusų žiniasklaida kalba apie islamistus kovotojus.

Netgi nuverstąjį prezidentą Viktorą Janukovyčių anksčiau rėmę leidiniai – tokie kaip turtingiausiam Ukrainos žmogui Rinatui Achmetovui priklausantis bulvarinis laikraštis „Sevodnia“ – dabar kalba apie „karinę intervenciją“ Kryme.

Populiariausias Ukrainos TV kanalas „Inter“ laikosi atsargesnės linijos. Iš pradžių kritiškai nušvietęs protestus Kijeve, „Inter“ dabar kalba apie „neatpažintus ginkluotus vyrus“. Bet net ir šis kanalas pranešė, kad jie į Ukrainai priklausantį pusiasalį veža Rusijos armijos ginkluotę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius