-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kraujas, nuolaužos ir kūnai: traukinio katastrofos JAV liudininkų pasakojimai

Ketvirtadienį Hobokeno rajone Naujajame Džersyje, JAV, įvykusios traukinio katastrofos liudininkai teigia, kad prieš rėždamasis į stoties sieną traukinys nė kiek nestabdė. Tuo metu perone buvęs ir katastrofą stebėjęs traukinio mašinistas svarsto, kad avariją patyrusio traukinio vairuotoją galėjo ištikti širdies smūgis.
Traukinio nelaimė Hobokeno stotyje
Traukinio nelaimė Hobokeno stotyje

Vienas traukinio keleivių Leonas Offengendenas cnn.com sakė, kad avarijos metu buvo viename priekinių traukinio vagonų.

„Pirmasis traukinio vagonas nuvažiavo nuo bėgių tiesiai į stoties pastatą, o tada stogas griuvo tiesiai ant jo. Avarijos momentu išsijungė šviesos, keli žmonės ėmė klykti“, – sakė L.Offengendenas.

VIDEO: JAV traukinys rėžėsi į geležinkelio stotį, dešimtys žmonių sužeisti

„Aš sėdėjau, bet nemačiau lango. Nesakyčiau, kad traukinys būtų važiavęs greičiau negu įprasta. Jis tiesiog važiavo. Dabar mąstau, kad traukinys tikrai nelėtino greičio. Tikrai nelėtino greičio. Jis nestabdė. Tiesiog staiga atsitrenkė. Akivaizdu, kad kažkas nutiko... Tai tas pats jausmas, kurį patiri patekęs į automobilio katastrofą“, – pridūrė jis.

Traukinio nelaimė Hobokeno stotyje
Traukinio nelaimė Hobokeno stotyje

Pasak L.Offengendeno, tik išlipęs iš traukinio jis pamatė susiėmusį ranką žmogų, einantį pro jį. Žmogus akivaizdžiai kraujavo.

Kitas traukinio keleivis Bhagyeshas Shah cnn.com teigė, kad važiavo priekinio keleivinio vagono gale ir buvo pakeliui į darbą. Kaip ir L.Offengendenas, jis pastebėjo, kad traukinys tikrai nelėtino greičio.

„Staiga pajutau, kad guliu ant grindų. Kai traukinys sustojo, aš mačiau, kad ant mašinisto vagono esama stogo konstrukcijos dalių. Dalis nuolaužų krito ir šalia manęs“, – sakė B.Shah.

Jo teigimu, žmonės tiesiog skraidė aplinkui.

Aš tikėjausi, kad traukinys sustos, bet jis nesustojo. Jis tiesiog judėjo ir judėjo. Atrodė, kad tai truko amžinybę, – teigė keleivis.

„Aš tikėjausi, kad traukinys sustos, bet jis nesustojo. Jis tiesiog judėjo ir judėjo. Atrodė, kad tai truko amžinybę“, – teigė keleivis.

Jis taip pat matė sužeistus žmones. „Mačiau moterį, kurią prispaudė nuolaužos, kritusios prie priekinio vagono... Septyni ar aštuoni žmonės bandė pakelti tas nuolaužas. Taip pat mačiau senyvo amžiaus žmogų su galvos traumomis, kuris bandė palikti traukinį“, – sakė B.Shah.

Dar vienas traukinyje buvęs keleivis Jasonas Danahy, sėdėjęs penktajame vagone, nytimes.com sakė jautęs stiprų slydimą ir girdėjęs girgždėjimo garsą. Jis pažymėjo, kad jam pasisekė, kad sėdėjo taip toli.

„Kai išlipau iš traukinio, stotyje vyravo chaosas. Mačiau kruvinas nosis. Mačiau verkiančius žmones“, – teigė J.Danahy.

Benas Fairclough nytimes.com pasakojo avarijos metu buvęs stotyje: tuo metu jis ruošėsi persėsti į jam reikalingą traukinį. Tada jis išvydo traukinį, nuvažiavusį nuo bėgių ir užblokavusį dalį praėjimo.

„Nuo lubų kabojo laidai ir pylėsi vanduo, stogas sugriuvo, o žmonės stengėsi išlipti iš traukinio per langus. Mačiau vieną ant žemės gulintį žmogų, jis atrodė praradęs sąmonę. Kiti žmonės buvo kruvini“, – sakė B.Fairclough.

Williamas Blaine'as, mašinistas, kuris valdo tokį patį traukinį kaip ir tą, kuris patyrė avariją, jos metu buvo Hobokeno stotyje ir telegraph.co.uk paaiškino galimą įvykio priežastį.

Traukinio nelaimė Hobokeno stotyje
Traukinio nelaimė Hobokeno stotyje

Pasak W.Blaino, iš padarytos žalos jis spėja, kad traukinys prieš trenkdamasis važiavo bent 50 km/val greičiu. Dėl to W.Blainas sakė manantis, kad mašinistas galimai patyrė širdies smūgį arba apalpo. Jo teigimu, šie traukiniai turi kritiškiems atvejams skirtą automatinę sistemą, tačiau ji įsijungia tik per 60 sekundžių.

W.Blaine'as nuėjo iki traukinio priekio ir išvydo mašinistą, susmukusį savo kėdėje. Jis sakė vėliau girdėjęs, kad mašinistas yra gyvas.

Taip pat W.Blaine'as sako matęs žuvusią moterį ir sunkiai sužeistą vyrą.

„Aš peržengiau mirusios moters kūną. Ji gulėjo šalia traukinio, panašu, kad į ją pataikė nuolauža. Daug žmonių buvo išnešami gelbėtojų“, – pasakojo W.Blaine'as.

„New Jersey Transit“ darbuotojas Mike'as Larsonas, savo akimis matęs avariją, pasakojo išgirdęs „bombą primenantį sprogimą“ ir išvydęs traukinį, besitrenkiantį į peroną. Jo teigimu, kodėl mašinistas nestabdė traukinio – mįslė.

„Aš nežinau, kodėl tai įvyko. Galiu tik spėti, kad tai galima paaiškinti mediciniškai. Galbūt tai buvo širdies smūgis. Traukinys važiavo gerokai greičiau negu turėjo važiuoti. Įprastai traukinys sustoja likus 10-15 pėdų (16-24 metrų) iki bėgių pabaigą žyminčių užkardų. Dabar jis tiesiai pravažiavo pro tas užkardas“, – sakė M.Larsonas.

Jis sakosi bandęs perspėti keleivius, kad liktų traukinyje, nes jiems grėsė pavojus būti nutrenktiems elektros: aplink traukinį kybojo pavojingi aukštos įtampos elektros laidai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius