Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 20 /17:46

Trintis tarp dingusio lėktuvo ieškančių valstybių: Malaizija kaltina JAV ir Australiją, kad šios kažką slepia

Malaizijos laikinasis transporto ministras Hishammuddinas Husseinas ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė, kad keturi lėktuvai pasiųsti į vietą, kurioje palydovines nuotraukas išanalizavusios Australijos tarnybos mano aptikusios lėktuvo nuolaužas. Vis dėlto, kol nepatvirtinta, kad užfiksuoti objektai išties yra dingusio „Malaysian Airlines“ lėktuvo liekanos, paieškos tęsis abiejuose „koridoriuose“. Tuo tarpu Malaizijos valstybinis laikraštis iškėlė įtarimus dėl JAV ir Australijos noro padėti surasti pradingusį orlaivį.
Žemėlapyje pažymėta vieta kur pastebėti į lėktuvo nuolaužas panašūs objektai.
Žemėlapyje pažymėta vieta kur pastebėti į lėktuvo nuolaužas panašūs objektai. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Papildyta 17.46 val. Malaizija: JAV ir Australija kažką slepia

Malaizijos pareigūnai nepasitiki JAV ir Australija – jie mano, kad šios šalys gali nesidalinti turima informacija, kuri padėtų surasti dingusį lėktuvą, cituodami „New Strait Times“ rašo „Business Insider“.

Malaizijos valdžios valdomame laikraštyje rašoma, kad JAV ir Australijai priklausančios radarų sistemos ir palydovai būtų galėję užfiksuoti nelaimę, jeigu orlaivis būtų sudužęs.

Malaizijos valdžios valdomame laikraštyje rašoma, kad JAV ir Australijai priklausančios radarų sistemos ir palydovai būtų galėję užfiksuoti nelaimę, jeigu orlaivis būtų sudužęs

JAV ir Austraijios atstovai nesureagavo į tokius kaltinimus. Tačiau šie kaltinimai tikriausiai apsunkins ir taip sudėtingą bendravimą tarp Malaizijos ir kitų į paieškas įsitraukusių valstybių, kurios kaltina Malaiziją prasta organizacija.

Papildyta 15.14 val. Dingusio lėktuvo ieškantys Malaizijos pareigūnai atsargiai vertina australų radinius

H.Musseinas sako, kad nors palydovų nuotraukos atrodo patikimos, dar nėra aišku, ar jos tikrai užfiksavo dingusio „Malaysian Airlines“ lėktuvo liekanas.

Pasak Malaizijos transporto ministro, lėktuvo dviem kryptimis ieško 18 laivų ir 29 lėktuvai.

Australų karo laivyno laivas „HMAS Success“ su nuolaužų iškėlimo įranga jau pasiųstas į vietą, kurioje darytos palydovo nuotraukos, tačiau prireiks dar kelių dienų, kol jis pasieks tą vietą.

Ji yra maždaug 2,5 tūkst. km į pietvakarius nuo Australijos uosto Perto. Australijos aviacijos ekspertas Geoffrey Thomasas sakė, kad vieta – ypač sudėtinga gelbėtojams: „Tai turbūt sudėtingiausia vieta, kokia tik gali būti. Bangos ten gali pakilti iki 30 metrų, o dugnas yra už 3 tūkst. metrų. Sunkiau nebūna.“

Be to, Australijos tarnybų ketvirtadienį paviešintos nuotraukos išties buvo darytos sekmadienį. Tai reiškia, kad nuo to laiko bangos pastebėtus objektus galėjo nunešti iki šimto kilometrų.

„Bent jau turime patikimą kelią, o tai suteikia vilties, – sako H.Musseinas, pabrėždamas, kad dar reikia patvirtinti, ar išties užfiksuotos dingusio lėktuvo nuolaužos. – Kol yra vilties, mes tęsime paieškas.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Palydovo nuotraukose pastebėti į lėktuvo nuolaužas panašūs objektai.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Palydovo nuotraukose pastebėti į lėktuvo nuolaužas panašūs objektai.

Papildyta 13.38 val. Į paieškų vietą atplaukė norvegų prekybinis laivas.

„Reuters“ praneša, kad į vietą pietų Indijos vandenyne, kur, manoma, pastebėtos lėktuvo nuolaužos, atplaukė Norvegijos prekybos laivas „St.Petersburg“.

Šis laivas plaukė iš Madagaskaro į Melburną, kai iš Australijos pareigūnų sulaukė prašymo padėti rasti galimas nuolaužas.

Australijos žiniasklaida praneša, kad norvegų laivui atplaukus į paieškos vietą, kur taip pat atskubėjo amerikiečių ir australų lėktuvai, jau pradėjo temti.

Kol kas vietą apieškoję lėktuvai nieko nerado.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Norvegų laivas St.Petersburg, atplaukęs į dingusio lėktuvo paieškų vietą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Norvegų laivas St.Petersburg, atplaukęs į dingusio lėktuvo paieškų vietą

Atnaujinta 15.12 val. Paieškų diena baigėsi be rezultatų

Australijos pareigūnai patvirtino, kad pirmasis paieškos lėktuvas, nusiųstas apžiūrėti vietos, kurioje galėjo būti pastebėtos dingusio lėktuvo nuolaužos, grįžo į bazę nieko neradęs.

Lėktuvas „AP-3C Orion“ negalėjo nieko rasti dėl debesų ir lietaus, tačiau kiti lėktuvai tęsia paieškas.

Australijos pareigūnai apie 15 val. Lietuvos laiku pranešė, kad dingusio lėktuvo paieškos nutraukiamos iki penktadienio ryto.

Prieš tai Australijos gynybos ministras Davidas Johnstonas pakomentavo, kad apčiuopiamų radinių galima tikėtis po dviejų arba trijų dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius