Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trys priežastys, kodėl Nigerijai pavyko suvaldyti Ebolos viruso plitimą

Ebolos virusas viename didžiausių pasaulio miestų – Nigerijos uoste Lagose pirmą kartą buvo užfiksuotas liepos 20 d. Sveikatos specialistai bijojo blogiausio įvykių scenarijaus ir įspėjo, kad karštinė gali nuniokoti visą šalį. Vis dėlto, baimės nepasitvirtino ir 174 mln. gyventojų turinti Nigerija sėkmingai atrėmė Ebolos grėsmę. Jai tai pavyko padaryti dėl trijų priežasčių, rašo interneto svetainė motherjones.com.
Ebolos virusas
Ebolos virusas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

1. Ankstyvas viruso atpažinimas.

Kuomet pirmajam pacientui Nigerijos teritorijoje, Patrickui Sawyerui, buvo diagnozuotas Ebolos virusas, šalies pareigūnai budriai stebėjo situaciją. P.Sawyerui liga buvo gerokai paūmėjusi, kuomet jis nusileido Lagoso oro uoste.

Jį paguldžius į ligoninę, vietos gydytojai diagnozavo maliariją. Tačiau kuomet maliarijos gydymui skirti vaistai nepradėjo veikti, gydytojai P.Sawyerą nedelsiant izoliavo atskirose ligoninės patalpose ir pranešė vietos pareigūnams, jog tikėtina, kad pacientas užsikrėtė Ebolos virusu. P.Sawyero kraujo mėginiai buvo greitai išsiųsti tyrimams, kurie patvirtino gydytojų spėjimą. Pacientas mirė liepos 25 d.

Tarptautinės organizacijos gyrė Nigerijos pareigūnų įdėtas pastangas dalijantis svarbia informacija. 

2. Koordinuotas darbas.

Praėjus trims dienoms po P.Sawyero atvykimo į Lagosą, Nigerijos pareigūnai susisiekė su Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), organizacijomis „Gydytojai be sienų“, UNICEF ir kitomis.

Buvo įkurtas bendras valdymo centras, kurio paskirtis – viruso plitimo sustabdymas. Tarptautinės organizacijos gyrė Nigerijos pareigūnų įdėtas pastangas dalijantis svarbia informacija. Visa tai padėjo greitai, efektyviai ir koordinuotai kovoti su galimu protrūkiu.

3. Greitas potencialių viruso nešiotojų suradimas. 

Kitas žingsnis kovojant su Ebolos viruso plitimu buvo žmonių, kurie galėjo turėti sąlytį su viruso nešiotojais, suradimas. Kelios dešimtys Nigerijos medikų ir tarptautinių sveikatos organizacijų epidemiologų ieškojo galimai virusu užskrėtusių žmonių Lagose ir kitose didžiuosiuose Nigerijos miestuose. 

Rugsėjo 26 d. duomenimis, iš viso buvo patikrinti 26 tūkstančiai namų ir susitikta su 18,5 tūkstančių potencialių viruso nešiotojų.

Rugsėjo 26 d. duomenimis, iš viso buvo patikrinti 26 tūkstančiai namų ir susitikta su 18,5 tūkstančių potencialių viruso nešiotojų.

Iš viso gydytojų komanda aptiko 894 žmones, kurie bendravo su Ebolos virusu užsikrėtusiais pacientais. Didžiausią įtarimą kėlę žmonės buvo nedelsiant izoliuoti. Tokia taktika pasirodė besanti itin veiksminga.

„Stebėsime situaciją ir toliau ir padėsime kitoms nuo viruso nukentėjusioms Afrikos šalims. Mes negalime būti visiškai saugūs iki tol, kol virusas niokoja kitas šalis mūsų regione“, – Nigerijos prezidentas Goodluckas Jonathanas teigė vieno interviu metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius