Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tūkstančiai latvių stebėjo Nepriklausomybės dienos paradą Rygoje

Tūkstančiai žmonių susirinko Latvijos sostinės Rygos centre antradienį stebėti Nepriklausomybės dienos parado, kuris buvo vienas iš Latvijos nepriklausomybės paskelbimo 96 metinių minėjimo renginių.
Latvija mini Nepriklausomybės dieną
Latvija mini Nepriklausomybės dieną / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Parade dalyvavo maždaug tūkstantis latvių karių, zemsargių, policijos pareigūnų, ugniagesių ir jaunsargių su karine technika. Nors iš ryto Rygoje tvyrojo rūkas, iki vidurdienio jis išsisklaidė ir leido stebėti Baltijos valstybių oro erdvėje patruliuojančių NATO naikintuvų pasirodymą.

Tautinis sąjūdis Latvijoje prasidėjo XIX amžiaus pabaigoje, o jo kulminacija tapo 1918 metų lapkričio 18 dieną paskelbta nepriklausomybės deklaracija.

Latvijos nacionalinės gvardijos (Zemsargių) 17-asis oro pajėgų batalionas iššovė 21 salvę.

Parade dalyvavo ir Latvijos prezidentas Andris Berzinis, gynybos ministras Raimondas Vejuonis ir gynybos vadas generolas leitenantas Raimondas Graubė.

„Šių metų lapkričio 18-ji yra kitokia, nes pasikeitė saugumo padėtis užsienyje, priversdama mus peržiūrėti savo prioritetus ir ypatingą dėmesį skirti mūsų nacionaliniams gynybos pajėgumams stiprinti“, – sakė Latvijos prezidentas parade.

Latvija laikysis savo įsipareigojimo padidinti išlaidas gynybai ir suteiks galimybę naudotis apmokymų baze bei teiks paramą visoms sąjungininkų pajėgoms savo teritorijoje, pridūrė jis. 

Pasak prezidento, vidaus saugumas yra ne mažiau svarbus už išorinį saugumą: „Hibridinis karas, terorizmas arba bet kokios kitos šiandien pasaulyje stebimos smurto formos negali įsišaknyti ir augti konsoliduotoje visuomenėje“.

Tautinis sąjūdis Latvijoje prasidėjo XIX amžiaus pabaigoje, o jo kulminacija tapo 1918 metų lapkričio 18 dieną paskelbta nepriklausomybės deklaracija.

Šalis susikūrė po Pirmojo pasaulinio karo ir dviejų Rusijoje įvykusių revoliucijų, nuvertusių caro režimą.

Dėl Maskvos vykdytos intensyvios rusifikacijos politikos šiuo metu etniniai rusai dabar sudaro apie trečdalį Latvijos gyventojų.

Latvija, kaip ir Lietuva bei Estija, nepriklausomybe džiaugėsi tik 22 metus: 1940 metais ją okupavo Sovietų Sąjunga, 1941 metais – nacistinė Vokietija, o 1944 metais šalis vėl atiteko Maskvai.

Per penkis dešimtmečius trukusią sovietinę erą dešimtys tūkstančių Latvijos gyventojų buvo ištremti į Sibirą arba pasitraukė į Vakarų šalis.

Dėl Maskvos vykdytos intensyvios rusifikacijos politikos šiuo metu etniniai rusai dabar sudaro apie trečdalį Latvijos gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius