-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 03 07 /18:46

Tunise per saugumo pajėgų ir kovotojų susirėmimus žuvo 28 džihadistai, 10 pareigūnų ir 7 civiliai

Tuniso saugumo pajėgos pirmadienį nukovė mažiausiai 28 džihadistus, atakavusius policijos ir armijos postus netoli sienos su Libija, žuvo ir 10 saugumo pareigūnų bei septyni civiliai, pranešė vyriausybė.
„Islamo valstybės“ džihadistai
„Islamo valstybės“ džihadistai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tarp minėtų nukautų 10 pareigūnų buvo šeši Nacionalinės gvardijos kariai, du policininkai, vienas muitininkas ir vienas kareivis, džihadistams auštant atakavus policijos ir Nacionalinės gvardijos postus bei armijos kareivines pasienio mieste Ben Gardane, nurodoma bendrame Gynybos ir Vidaus reikalų ministerijų pranešime.

Prezidentas Beji Caidas Essebsi pasmerkė šį „beprecedentį išpuolį“. Valdžia uždarė sieną ir paskelbė naktinę komendanto valandą.

Pareiškimuose per televiziją B.C.Essebsi nurodė, kad šiuo užpuolimu „galbūt siekta kontroliuoti“ regioną prie sienos su Libija, ir pažadėjo, jog „šios žiurkės bus išnaikintos“.

Tarp žuvusių civilių minėtas ir vienas 12-metis, sakoma pranešime, kuriame pažymima, jog tai tėra preliminarus aukų skaičius.

Anksčiau buvo pranešta, kad šeši džihadistų kovotojai buvo sužeisti ir sučiupti, AFP nurodė Gynybos ministerijos atstovas Rachidas Bouhoula.

Mieste buvo sutelkti armijos daliniai, įvažiavimai į Ben Gardaną buvo uždaryti.

Pastarieji susirėmimai yra jau antras kruvino smurto protrūkis šiame pasienio regione per mažiau nei savaitę, Tunisui stengiantis apsisaugoti nuo neramumų, krečiančių chaoso apimtą kaimyninę Libiją.

Praėjusį trečiadienį Tuniso saugumo pajėgos per susišaudymą prie to paties miesto nukovė penkis kovotojus. Be to žuvo civilis gyventojas ir buvo sužeistas vienas saugumo pajėgų vadas.

Tuniso pajėgose šiame pasienio rajone buvo paskelbta aukštesnio laipsnio parengtis, gavus pranešimų, kad kovotojai slapčia kerta sieną po vasario 18 dieną surengtų JAV aviacijos smūgių džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų mokymo stovyklai Libijoje, per kuriuos žuvo dešimtys tunisiečių džihadistų.

Mažiausiai keturi iš penkių praėjusią savaitę per susišaudymą nukautų kovotojų buvo tunisiečiai, sugrįžę iš Libijos ir ketinę vykdyti atakas savo tėvynėje, nurodė VRM.

Manoma, kad pražūtingos praėjusių metų IS atakos prieš užsieniečius turistus, kurios sudavė niokojantį smūgį Tuniso turizmo sektoriui, taip pat buvo suplanuotos Libijoje.

Tunisas prie sienos su Libija pastatė 200 km ilgio tvorą, turinčią sulaikyti į šalį mėginančius patekti kovotojus. Tai tik maždaug pusė abiejų šalių sienos ilgio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius