Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tuniso centre budi kareiviai ir tankai, priemiesčių gyventojai stato barikadas (nuotraukos)

Tuniso sostinės centre budi kariai ir tankai, kad užkirstų kelią naujiems smurto ir plėšimų protrūkiams.
Padėtis Tunise sekmadienį
Padėtis Tunise sekmadienį / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tuniso parlamento pirmininkas Fouadas Mebazza, davęs priesaką kaip laikinasis prezidentas, veda derybas su ministru pirmininku Mohammedu Ghannouchi dėl koalicinės vyriausybės sudarymo.

Kaip praneša Didžiosios Britanijos televizijos kanalas „Sky News“, šimtai kareivių patruliuoja Tuniso sostinės centre, o armija Bourguibos aveniu – prospekto, kuriame vyko įnirtingiausi praėjusių dienų susirėmimai, prieigose pastatė blokavimo postus.

Naktį buvo gauta pranešimų apie naujus šaudymus. Tunise vėl įvesta komendanto valanda, siekiant apsaugoti sostinę nuo ginkluotų plėšimų.

Kol kas neaišku, kas vadovauja ginkluotų banditų veiksmams. Tačiau, vieno aukšto karinio pareigūno nuomone, užpuolimams netiesiogiai vadovavo nuversto Tuniso prezidento Zine`o al Abidine`o Ben Ali žmonės.

Tuniso priemiesčių gyventojai stato barikadas ir sudarinėja savo savigynos būrius, ginkluodamiesi lazdomis.

„Sky News“ duomenimis, maždaug tūkstantis kalinių šeštadienį pabėgo iš kalėjimo Mahdijos mieste. Per pabėgimą kalėjime buvo nužudyti keliasdešimt žmonių. Kalėjime Tuniso pietuose per gaisrą žuvo 42 žmonės.

Politinė krizė Tunise kulminaciją pasiekė penktadienį, kai po kelių savaičių protestų iš šalies pabėgo prezidentas Zine`as al Abidine`as Ben Ali. Tada valdžią į savo rankas paėmė šalies ministras pirmininkas M.Ghannouchi. Po to Tuniso Konstitucinio teismo sprendimu laikinai eiti prezidento pareigas buvo paskirtas Tuniso parlamento pirmininkas F.Mebazza.

Tuniso opozicijos lyderis Najibas Chebbi pareiškė po susitikimo su M. Ghannouchi, kad prezidento tarptautinių atstovų kontroliuojami rinkimai šalyje gali vykti šalyje po šešių ar septynių mėnesių.

„Ponas Ghannouchi pasiūlė mūsų partijai dalyvauti sudarant nacionalinės vienybės vyriausybę, kuri būtų atvira demokratinėms jėgoms“, – sakė jis.

Tuniso prezidentas Zine`as al Abidine`as Ben Ali, kuris valdė šalį ištisus 23 metus, buvo nuverstas kilus protesto demonstracijų prieš korupciją ir skurdą, kuriose tūkstančiai žmonių, bangai.

Prancūzija paragino Tunisą surengti laisvus rinkimus kuo greičiau. Paryžius taip pat pareiškė, kad „Prancūzijoje administracinėmis priemonėmis užblokuoti visi įtartini finansiniai veiksmai, susiję su Tuniso aktyvais“.

Prezidento Zine`as al Abidine`o Ben Ali nuvertimas sukrėtė kitas arabų šalis, kur kai kurių šalių lyderiai yra valdžioje gana ilgai.

Libijos lyderis Muamaras Kadhafi pareiškė: „Man labai skaudu matyti, kas vyksta Tunise“.

„Dabar Tunisas gyvena baimėje. Prieš ištisas šeimas gali būti panaudotas smurtas, ir jos gali būti nužudytos savo miegamuosiuose, o piliečiais gatvėse – nužudyti kaip per bolševikų ar amerikiečių revoliuciją“, – pareiškė jis.

Kol kas neaišku, kaip maištininkai reaguos į naują vyriausybę, nes ir F.Mebazza, ir M.Ghannouchi taip pat priklausė Zine`as al Abidine`o Ben Ali valdantiesiems sluoksniams.

Tuo tarpu tūkstančiai turistų iš Europos šalių laukia Tuniso oro uostuose savo eilės skubiai išskristi iš šalies dėl susidariusios nepaprastosios padėties.

Per protesto demonstracijas Tunise, oficialiais duomenimis, žuvo 23 žmonės, bet opozicija mano, kad aukų skaičius yra bent dukart didesnis.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius