Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija žengia autokratijos link – R.T.Erdoganas triumfavo prezidento rinkimuose

Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas sekmadienį pirmame rinkimų rate nugalėjo prezidento rinkimuose ir pratęs savo dominavimą šalyje. Jo oponentai perspėja, kad Turkija juda vieno žmogaus autokratijos link.
Prezidento rinkimai Turkijoje
Prezidento rinkimai Turkijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmuose tiesioginiuose prezidento rinkimuose šalyje jis surinko apie 52 proc. balsų. Artimiausias jo oponentas – Ekmeleddinas Ihsanoglu – gavo 38 proc. ir pripažino pralaimėjęs.

R.T.Erdoganas nuo 2003 m. eina Turkijos premjero pareigas. Pagal įstatymus jie nebegali kandidatuoti dar vienai ministro pirmininko kadencijai.

R.T.Erdogano oponentai kaltina jį pakirtus pasaulietinį šiuolaikinės Turkijos įkūrėjo Mustafos Kemalio Ataturko palikimą. M.K.Ataturkas griežtai atskyrė religiją nuo politikos, kai kūrė naują valstybę iš Osmanų imperijos pelenų.

„Balsalapis su vos vienu vardu neatstovauja demokratijai, tai netinka Turkijai“, – sakė opozicinių partijų kandidatas, 70 metų Ekmeleddinas Ihsanoglu, atiduodamas savo balsą Stambule.

24 metų universiteto studentė Ozlem sakė, kad balsavo už E.Ihsanoglu: „Mūsų šalis yra kryžkelėje. Arba demokratija, arba diktatūra. Visi turėtų atsipeikėti“.

Nors daug sekuliarių turkų šnairai žiūri į R.T.Erdoganą, jis gali kliautis didele pamaldžių ir konservatyvių rinkėjų, gaunančių vidutines pajamas, grupe, kuri yra ypač reikšminga centrinėje Turkijoje ir skurdesniuose Stambulo rajonuose, atsigavusiuose jo valdymo metu.

„Balsavau už Erdoganą, kadangi manau, jog jis yra vienintelis lyderis, kuris gali tinkamai valdyti šalį. Jis padėjo pamaitinti vargšus ir užmezgė ryšius su didele visuomenės dalimi“, – pabalsavusi Stambule sakė 52 metų buvusi slaugė Zahide.

Iki vidurnakčio uždrausta pardavinėti bet kokius alkoholinius gėrimus, taip siekiant iki minimumo sumažinti bet kokių su rinkimais susijusių neramumų riziką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius