Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per susirėmimus Stambulo alevitų rajone žuvo policininkas

Vienas turkų policininkas žuvo sekmadienį per susirėmimus su protestuotojais Stambulo Gazio rajone, kur jau trečią dieną iš eilės tęsėsi neramumai po vienos kairiųjų pažiūrų aktyvistės žūties per saugumo pajėgų reidą.
Protestai Turkijoje
Protestai Turkijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Policininkas Muhammetas Fatihas Sivris buvo pašautas į krūtinę iš gretimo pastato, kai mėgino suimti vieną protestuotoją per visą dieną vykusius susirėmimus, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Pareigūnas buvo skubiai išvežtas į ligoninę, bet mirė nuo žaizdų, pridūrė agentūra.

Turkų protestuotojai anksčiau įsitraukė į įnirtingus susirėmimus su saugumo pajėgomis, o tie neramumai tęsėsi jau trečią dieną iš eilės, sakė vienas naujienų agentūros AFP fotografas.

Protestuotojai svaidė į pareigūnus akmenis ir butelius su degiu skysčiu, o policija atsakė vandens patrankų čiurkšlėmis, plastikinėmis kulkomis ir ašarinėmis dujomis.

Protestuotojai svaidė į pareigūnus akmenis ir butelius su degiu skysčiu, o policija atsakė vandens patrankų čiurkšlėmis, plastikinėmis kulkomis ir ašarinėmis dujomis.

Dalis protestuotojų vėliau įtvirtino savo pozicijas, pastatę barikadas gatvės viduryje, sakė fotografas.

Protestuotojai buvo užsidengę veidus skepetomis, kad apsisaugotų nuo ašarinių dujų, o kai kurie buvo užsidėję dujokaukes. Kai kurie svaidė Molotovo kokteilius nuo pastatų stogų ant policininkų gatvėse.

Keli protestuotojai mėgino prisidengti nuo vandens patrankos dideliu skėčiu su vieno populiaraus ledų prekinio ženklo reklama, bet čiurkšlė suplėšė skėtį ir pargriovė demonstrantus.

Gazi rajonas yra žinomas kaip Turkijos alevitų bendruomenės, kurių tikėjimas yra šiizmo atmaina, tvirtovė.

Padėtis į šiaurę nuo Stambulo centro esančiame Gazio rajone buvo įtempta nuo aktyvistės Gunay Ozarslan žūties praeitą penktadienį, kai policija visoje šalyje surengė reidų prieš įtariamus kovotojus.

Turkijos policija areštavo daug įtariamų kovotojų, o šalies ginkluotosios pajėgos atakavo džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) Sirijoje ir ekstremistinės Kurdistano darbininkų partijos (PKK) pozicijas Irako šiaurėje.

Gazi rajonas yra žinomas kaip Turkijos alevitų bendruomenės, kurių tikėjimas yra šiizmo atmaina, tvirtovė.

Daugelis šios bendruomenės narių palaiko griežto valstybės sekuliarumo principą ir yra nusistatę prieš islamiškas šaknis turinčią valdančiąją Teisingumo ir plėtros partiją (AKP).

Susirėmimai įsiplieskė, kai policijos pajėgos įsiveržė į tą rajoną, aktyvistams atsisakius perduoti G.Ozarslan palaikus savivaldybės institucijoms.

Žuvusi aktyvistė yra laikoma vietos džemevyje – alevitų maldos namuose, kuriuos policija anksčiau mėgino šturmuoti.

Tame rajone 1995 metais kelias dienas tęsėsi riaušės, per kurias žuvo apie 20 žmonių. Tuos neramumus išprovokavo vienas ginkluotas išpuolis keliose kavinėse.

{gallery|67275|8

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius