Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 25 /11:19

Turkijoje tęsiasi valymai: išduoti 42 žurnalistų arešto orderiai

Areštų banga Turkijoje vis didėja. Pirmadienį Turkijos CNN paskelbė, kad išduoti arešto orderiai 42 žurnalistams.
Protestas prieš žiniasklaidos laisvės gniaužimą Turkijoje
Protestas prieš žiniasklaidos laisvės gniaužimą Turkijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tarp jų minima iškili žurnalistė Nazli Ilicak, 2013 metais atleista iš vyriausybės poziciją palaikančio dienraščio „Sabah“ už kritiką, nukreiptą prieš ministrus, įklimpusius į korupcijos skandalą, nurodė televizijos NTV ir „CNN Turk“.

Kol kas neaišku, ar kas nors iš tų žurnalistų buvo suimti.

Dienraštis „Hurriyet“ nurodė, kad arešto orderiai, kurie yra pirmieji, susiję su žiniasklaidos nariais per valymų bangą po nesėkmingo liepos 15-osios perversmo, buvo išduoti Stambulo kovos su terorizmu prokuroro Irfano Fidano biuro.

Prokuratūra sakė, kad žurnalistų arešto operacija vykdoma, bet N.Ilicak nebuvo rasta savo namuose Stambule ir galbūt atostogauja prie Egėjo jūros. Provincijų policija buvo įspėta dėl tos reporterės.

Ankara pastarąją savaitę vykdo griežtus valymus – mažiausiai 60 tūkstančių žmonių buvo suimti arba pašalinti iš pareigų dėl įtariamų ryšių su nepavykusiu kariškių mėginimu nuversti vyriausybę.

Šeštadienį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pasirašė dekretą 2 341 institucijos uždarymui – įskaitant mokyklas, labdaros įstaigas, medicinos centrus. Dekretu taip pat pailginamas sulaikymo laikas – iki 30 dienų.

Praėjusią savaitę Turkija paskelbė nepaprastąją padėtį, išplėsdama vyriausybės galias imtis veiksmų prieš įtariamuosius, siejamus su sužlugdytu puču ir laikinai sustabdydama Europos žmogaus teisių konvencijos galiojimą šalyje.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ sekmadienį išplatino pareiškimą, kad ji turi įtikinamų įrodymų, jog suimtieji patiria prievartą ir yra kankinami.

R.T.Erdogano vyriausybė dar prieš perversmą buvo kritikuojama, kad varžo žiniasklaidos laisvę Turkijoje. Tačiau valdžia tuos kaltinimus griežtai neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius