Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijos parlamentas pirmuoju skaitymu pritarė prezidento galias išplečiančių konstitucijos pataisų projektui

Turkijos parlamentas sekmadienį pirmuoju skaitymu priėmė prieštaringai vertinamą konstitucijos pataisų projektą, kuriuo numatoma sustiprinti prezidento Recepo Tayyipo Erdogano galias, nors kritikai tvirtina, kad šie pakeitimai atves prie autoritarinio valdymo.
Turkijos parlamentas
Turkijos parlamentas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Parlamentas patvirtino dvi paskutines dalis iš 18 naujos konstitucijos straipsnių po debatų maratono, prasidėjusio sausio 9 dieną. Svarstant šį projektą įstatymu leidėjai dažnai posėdžiaudavo iki išnaktų.

Valdančioji Teisingumo ir plėtros partija (AKP) surinko reikalingus 330 arba daugiau balsų – trijų penktadalių daugumą, reikalingą, kad konstitucija būtų pakeista, o atnaujintas pagrindinis įstatymas būtų pateiktas galutiniam patvirtinimui per referendumą.

Pastarieji debatai buvo įtempti: praeitą savaitę netgi kilo deputatų muštynės, o vienas įstatymų leidėjas skundėsi, kad jam įkando į koją.

Dabar konstitucijos pataisų projektas bus pateiktas antrajam skaitymui, kurį parlamentas Ankaroje tikriausiai pradės trečiadienį. Šiuo etapu vėl vyks debatai dėl kiekvieno iš 18 konstitucijos straipsnių.

Pastarieji debatai buvo įtempti: praeitą savaitę netgi kilo deputatų muštynės, o vienas įstatymų leidėjas skundėsi, kad jam įkando į koją.

Projekte siūloma, kad Turkija pirmąkart per šalies naujausiųjų laikų istorija būtų pertvarkyta į prezidentinę respubliką, bet šios didelio masto pataisos vertinamos itin prieštaringai.

Pagal naująją tvarką prezidentas įgytų galią skirti ir atleisti ministrus, o premjero postas būtų panaikintas – pirmąkart per Turkijos istoriją.

Vyriausybės vadovo pareigas perimtų vienas arba keli viceprezidentai.

Turkijoje tebegalioja nepaprastoji padėtis, praėjus pusmečiui po liepos 15-ąją nesėkmingai mėginto įvykdyti perversmo. Naujieji pakeitimai taip pat išplės sąlygas, kada prezidentas gali paskelbti nepaprastąją padėtį.

Be to, numatoma, kad parlamento ir prezidento rinkimai bus rengiami vienu metu. Projekte numatoma, kad artimiausi rinkimai turi būti surengti 2019 metų lapkričio 3 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius