Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijos vyrai dėl moterų padėties šalyje protestuoja segėdami sijonus

Turkijoje vis garsiau aidi protestai dėl moterų padėties šalyje. Po 20-metės Ozgecan Aslan nužudymo socialiniuose tinkluose kilo didelė kampanija prieš smurto prieš moteris, tūkstančiai moterų išėjo į gatves. Turkijos ir kaimyninio Azerbaidžano vyrai „Twitteryje“ ėmė skelbti nuotraukas, kuriose jie dėvi sijonus. Netrukus tokia protesto akcija persikėlė į Turkijos gatves.
Vyrų protestas Turkijoje
Vyrų protestas Turkijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

O.Aslan vasario 11 dieną buvo mėginta išprievartauti, tuomet ji buvo sumušta ir subadyta peiliu bei palikta upės vagoje. Autobuso vairuotojas prisipažino įvykdęs kraupų nusikaltimą. 

Sukrėstos Turkijos moterys socialiniame tinkle su hashtagu #sendeanlat (liet. papasakok savo istoriją) ėmė dalintis savo patirtimi, ką joms tenka patirti būnant moterimi Turkijoje. Netrukus prie jų internetinėje erdvėje prisijungė ir vyrai – jie solidarumą reiškė nuotraukomis, kuriose jie dėvi sijonus.

Akcija „Segėk mini sijoną vardan Ozegan“ prasidėjo Azerbaidžane, kur daugelis gyventojų supranta turkų kalbą, ir netrukus išplito Turkijoje bei kitose valstybėse.

„Jeigu mini sijonas yra atsakingas dėl visko, jeigu mini sijono segėjimas reiškia amoralumą ir neskaistumą, jeigu segėdama mini sijoną moteris siunčia kvietimą tam, kas jai gali nutikti, tai mes visi siunčiame tokį kvietimą“, – rašoma vyrų akcijos puslapyje „Facebook“.

„Moterys bando pasakyti visuomenei – mano suknelė nėra išprievartavimo ar seksualinio priekabiavimo pateisinimas. Tačiau visuomenė nenori girdėti jų balsų“, – CNN sakė aktyvistė Hulya Gulbahar.

Akcija iš socialinės erdvės persikėlė į Turkijos sostinės gatves. Savaitgalį Stambulo centre šimtai vyrų rinkosi dėvėdami sijonais.

Aktyvistai teigia, kad pirmą kartą istorijoje apie moterų padėtį yra taip plačiai diskutuojama. O.Aslan abejingos neliko ir įžymybės – paramą akcijoms išreiškė ir aktorė Emma Watson.

VIDEO: Turkijos vyrai dėl moterų padėties šalyje protestuoja segėdami sijonus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius