-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 01 03 /18:25

Tviteryje įtariamu Stambulo naktinio klubo užpuoliku apšauktas I.Mašrapovas neigia savo kaltę

Turkijos policija toliau medžioja užpuoliką, kuris Naujųjų metų naktį Stambulo „Reina“ naktiniame klube nužudė 39 žmones, dar beveik 70 sužeidė. Pareigūnai rengia reidus Stambule, sulaikyta keliolika žmonių.
Įtariamas „Reina“ klubo užpuolikas
Įtariamas „Reina“ klubo užpuolikas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vicepremjeras Numanas Kurtulmusas pirmadienio vakare pranešė, kad rasti užpuoliko pirštų atspaudai. Netrukus policija išplatino įtariamojo nuotraukas.

Antradienio dieną Turkijos žiniasklaida, remdamasi šaltiniais policijoje, paskelbė, kad pavyko nustatyti įtariamojo tapatybę. Esą ieškomas asmuo – 28-erių Lachė Mašrapovas, į Turkiją lapkričio 20 d. kartu su žmona ir dviem vaikais atvykęs iš Kirgizijos.

18.25 val. Kirgizijoje tiriama, ar jos pilietis buvo susijęs su teroro aktu Stambule

Kirgizijoje tiriama, ar jos pilietis buvo susijęs su teroro aktu per Naujuosius metus Stambulo naktiniame klube, kur buvo nužudyti 39 žmonės, pranešė naujienų agentūrai AFP šios vidurio Azijos šalies žvalgybos tarnyba.

„Nacionalinis saugumo komitetas (GKNB) tiria galimą Kirgizijos piliečio dalyvavimą atakoje Stambule“, – sakė Rachatas Suleimanovas, žvalgybos tarnybos atstovas spaudai. Jis dar pridūrė, kad tyrėjai palaiko ryšį su savo kolegomis turkais.

Vėliau jis dar sakė, kad pareigūnai sulaikė ir apklausė 28-erių kirgizą Lachę Mašrapovą, sugrįžusį iš Turkijos, kurios žiniasklaida minėjo jį kaip vieną išpuolio įtariamųjų.

„GKNB pareigūnai perdavė jį regioniniam biurui, kuriame jis buvo apklaustas“, – sakė R.Suleimanovas.

L.Mashrapovas Kirgizijos žiniasklaidai neigė dalyvavęs atakoje ir aiškino į Stambulą atvykęs sausio 1 dieną „verslo reikalais“, o antradienį, trumpai apklaustas turkų pareigūnų, išvyko namo. Turkijos policija buvo jį sulaikiusi dėl panašumo į ieškomą teroristą.

Kirgizijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu pažymėjo, kad „netikėtina“, jog kuris nors kirgizas būtų įsivėlęs, bet žadėjo „vis tiek patikrinti“.

Turkijos policija paskelbė nuotraukų, kuriose matomas įtariamasis. Jis Naujųjų metų naktį naktiniame klube iššovė apie 120 kulkų į persigandusius svečius ir paspruko nakties tamsoje.

15.52 val. Įtariamasis neigia savo kaltę

Po to, kai buvo paviešinta įtariamojo tapatybė, socialiniuose tinkluose pradėjo plisti nuotrauka, kurioje – Iachės Mašrapovo iš Kirgizijos pasas. Tačiau paso savininkas neigia kaip nors susijęs su išpuoliu, rašo „AKIpress“.

Vyras aiškina, kad į Kirgiziją iš Turkijos jis grįžo antradienio rytą. Netrukus su juo susisiekė šalies saugumo pareigūnai, jį išvežė apklausai.

I.Mašrapovas neigia, kad tai jis Stambule išžudė kelias dešimtis žmonių. Po apklausos žiniasklaidai jis sakė, kad Turkijoje lankėsi verslo reikalais.

Antspaudai I.Mašrapovo pase patvirtina vyro pasakojimą.

„Iš Biškeko į Stambulą išvykau sausio 1 d. Ten buvau verslo, susijusio su prekyba, reikalais. Atvykau į oro uostą Stambule ir vos nusileidus lėktuvui Turkijos pareigūnai mane apklausė. Apklausa truko apie valandą, dėl to net vėlavo lėktuvas į Biškeką“, – aiškino jis „Turmush“ naujienų agentūrai.

Anot vyro, Turkijos pareigūnai jam paaiškino, kad jis apklausiamas dėl to, kad yra šiek tiek panašus į ieškomą įtariamąjį. I.Mašrapovo teigimu, po apklausos pareigūnai atsiprašė ir jį paleido.

„Nenutuokiu, kas yra įtariamasis, ir neturiu supratimo, kaip mano paso nuotrauka pateko į socialinius tinklus. Kai įvyko teroro aktas, aš buvau Kirgizijoje. Neturiu nieko bendro su išpuoliu Turkijoje. Nuo 2011 m. lankausi Turkijoje su verslo reikalais“, – aiškino vyras.

Antspaudai I.Mašrapovo pase patvirtina vyro pasakojimą. Jis iš Kirgizijos į Stambulą išvyko gruodžio 28 d. ir grįžo gruodžio 30 d. Sausio 1-ąją vėl išskrido į Stambulą, į Biškeką grįžo sausio 3 d.

Išpuolis „Reina“ naktiniame klube įvykdytas naktį iš gruodžio 31-osios į sausio 1-ąją.

14.53 val. Stambulo oro uoste sulaikyti du užsieniečiai

Turkijos pareigūnai antradienį pagrindiniame Stambulo oro uoste sulaikė du užsieniečius, siejamus su Naujųjų metų naktį įvykdytu kruvinu išpuoliu naktiniame klube, pranešė naujienų agentūra „Dogan“.

Du asmenys buvo sulaikyti prie įėjimo į Atatiurko tarptautinį oro uostą. Jie buvo pristatyti į Stambulo policijos būstinę apklausai, nurodė naujienų agentūra.

Buvo IS kovotojas Sirijoje?

Dienraštis „Hurriyet“ nurodė, kad tebesislapstantis užpuolikas buvo puikiai išmokytas naudotis ginklais. Jis surengė žudynes prabangiame „Reina“ klube Stambule praėjus vos daugiau kaip valandai po vidurnakčio sekmadienį. Vyras iš kalašnikovo automato paleido apie 120 kulkų ir pabėgo.

Pirmadienį už šią ataką atsakomybę prisiėmė IS ekstremistų grupuotė. Tai buvo pirmas kartas, kai ji aiškiai nurodė atlikusi stambų išpuolį Turkijoje.

„Hurriyet“ apžvalgininkas Abdulkadiras Selvi, žinomas dėl savo ryšių su valdžios elitu, rašė, kad užpuolikas įgudo kautis Sirijos gyvenamųjų rajonų gatvėse ir panaudojo šiuos įgūdžius per išpuolį Stambule. Pasak žurnalisto, jis šaudė nuo klubo, o ne kaip snaiperis.

Vyras buvo „specialiai parinktas“ surengti šaudynes, sakė žurnalistas.

A.Selvi nurodė, kad dabar norima sulaikyti užpuoliką ir neutralizuoti galimai jį palaikiusią kuopelę, kad būtų užkirstas kelias naujoms atakoms.

Anot žurnalisto, IS taip pat planavo ataką Ankaroje Naujųjų metų naktį, bet sulaikius aštuonis įtariamuosius jai buvo užkirstas kelias. Daugiau detalių apie šį incidentą nepateikiama.

Atskirame dienraščio „HaberTurk“ straipsnyje sakoma, kad užpuolikas atvyko į Stambulą iš pietinio Konijos miesto su moterimi ir dviem vaikais, „kad neatkreiptų dėmesio“.

Nužudė 39 žmones

Anksčiau paskelbtas ir vaizdo įrašas, darytas paties įtariamojo, kai jis vaikšto po Stambulą. Tikslūs įrašo darymo vieta ir laikas nenurodomi.

Sekmadienį, 1 val. 15 min. vietos (0 val. 15 min. Lietuvos) laiku, ginkluotas užpuolikas prie įėjimo į vieną prašmatniausių miesto naktinių klubų nušovęs policininką ir civilį, ėmė siautėti viduje.

Už septynias minutes trukusį išpuolį, pareikalavusį 39 gyvybių, atsakomybę prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS). Dauguma nužudytųjų – atostogų Turkijon atvykę užsieniečiai.

Šaulys per ataką Stambulo klube paleido nuo 120 iki 180 kulkų, o prieš pabėgdamas persirengė.

Naktinis klubas, įsikūręs ant Bosforo sąsiaurio kranto, yra viena prabangiausių susibūrimo vietų Stambule, kurioje mėgsta rinktis užsieniečiai. Jame dažnai lankosi dainininkai ir sporto žvaigždės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius