-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 13 /18:14

Ukrainą apšaudančios Rusijos „humanitarinės pagalbos“ konvojus įstrigo

Naktį iš antradienio į trečiadienį beveik trijų kilometrų „humanitarinės pagalbos“ vilkstinė iš Pamaskvės Narofominsko miesto atvyko į Voronežą. Vėliau pranešta, kad vadinamosios humanitarinės pagalbos krovinyje, kurį į Ukrainą gabena rusai, yra paslėpti radijo švyturėliai salvinės „Grad“ ugniai koreguoti. Naujausiais duomenimis, „humanitarinė pagalbos“ konvojus keičia kryptį.
Rusijos humanitarinės pagalbos sunkvežimių kolona.
Rusijos humanitarinės pagalbos sunkvežimių kolona. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

18.14 val. Kolona sustojo

Šimtai rusų sunkvežimių trečiadienį liko stovėti Pietų Rusijos Voronežo mieste, didėjant abejonėms dėl galutinio kolonos maršruto.

Baltu brezentu dengti sunkvežimiai, diena anksčiau atvažiavę iš Maskvos, stovi karinėje bazėje Voroneže.

Ukraina ir Rusija preliminariai buvo sutarusi, kad pagalba bus pristatyta į Ukrainos vyriausybės kontroliuojamą sienos perėją Charkovo srityje, kurios nepalietė kelis mėnesius kaimyniniuose regionuose vykstančios kovos. Vis dėlto trečiadienį dar buvo neaišku, ar kolona važiuos tuo maršrutu.

15.42 val. Rusijos humanitarinė kolona artėja prie Ukrainos, nepaisydama Kijevo perspėjimų

Beveik 300 sunkvežimių kolona, kuri, pasak Rusijos, gabena „humanitarinę pagalbą“ konflikto krečiamos Rytų Ukrainos žmonėms, trečiadienį lėtai judėjo abiejų šalių sienos link, Kijevui ir Vakarų šalims reiškiant susirūpinimą dėl tikrųjų Maskvos ketinimų.

Kijevas trečiadienį pakartojo, kad neįleis tos kolonos į savo teritoriją.

Kijevas trečiadienį pakartojo, kad neįleis tos kolonos į savo teritoriją.

„Jokia Rusijos prezidento Vladimiro Putino „humanitarinė kolona“ nebus praleista per Charkovo srities teritoriją, – Ukrainos vidaus reikalų ministras A.Avakovas parašė savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“. – Ciniško agresoriaus provokacija mūsų teritorijoje neleistina.“

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas savo ruožtu taip pat pareiškė, kad jo šalis neįleis į savo teritoriją sunkvežimių kolonos iš Rusijos, teigdamas, jog tas žingsnis yra Maskvos ciniškumo pavyzdys.

Kalbėdamas per vyriausybės posėdį, A.Jaceniukas sakė, kad Kijevo partneriai Vakarų šalyse skyrė 6 mln. JAV dolerių (15,5 mln. litų) ir kad tos lėšos bus naudojamos pagerinti žmonių gyvenimo sąlygoms labiausiai konflikto paveiktose teritorijose.

„Mes, Ukrainos vyriausybė, siunčiame gyvybiškai reikalingas atsargas į visas išvaduotas teritorijas“, – sakė A.Jaceniukas. – Mes kaip valstybė turime rūpintis ir esame pajėgūs pasirūpinti savo piliečiais.“

Kaip praneša Rusijos žiniasklaida, apie 280 Maskvos pasiųstų sunkvežimių gabena daugiau negu 1 800 tonų „humanitarinių atsargų“, įskaitant medicinos priemones, maistą kūdikiams, miegmaišius ir kilnojamuosius elektros generatorius.

Tačiau Kijevas ir Vakarų šalys baiminasi, kad Maskva gali pasinaudoti šia operacija kaip priedanga pasiųsti savo karius į Ukrainos rytus.

Rusijos žiniasklaida nurodė, kad tie sunkvežimiai praėjusią naktį stovėjo vienose kareivinėse Voronežo mieste, arčiau negu už 300 km nuo sienos su Ukraina perėjos, per kurią, kaip nurodė Užsienio reikalų ministerija, kolona turi įvažiuoti į kaimyninę šalį.

Rusijos žiniasklaida nurodė, kad tie sunkvežimiai praėjusią naktį stovėjo vienose kareivinėse Voronežo mieste, arčiau negu už 300 km nuo sienos su Ukraina perėjos, per kurią, kaip nurodė Užsienio reikalų ministerija, kolona turi įvažiuoti į kaimyninę šalį.

Televizijos „Rossija“ reportaže iš Voronežo buvo nurodyta, kad baltai nudažytų sunkvežimių „Kamaz“ kolona turės nuvažiuoti daugiau negu 500 km, o jeigu jos vidutinis greitis bus 60 kilometrų per valandą, sieną ji turėtų pasiekti vakare.

„Kelias ilgas ir gana sunkus, tačiau kaip galime nepadėti savo broliams slavams“, – sakė vieno sunkvežimio vairuotojas.

Kijevas teigia, kad tos mašinos bus sustabdytos prie sienos, o visos jų atvežtos siuntos bus iškrautos ir kitais sunkvežimiais išvežtos į konflikto krečiamą rytinę Ukrainą, padedant Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus Komitetui (TRKK).

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį sakė, jog su Ukrainos institucijomis buvo susitarta, kad tuos sunkvežimius prie sienos patikrins ukrainiečiai pareigūnai, o tuomet mašinos pajudės į šalies gilumą, lydimos TRKK ir Ukrainos atstovų.

Tačiau Ukraina, kaltinanti Maskvą aprūpinant ginklais prorusiškus separatistus, sakė, kad joks galutinis susitarimas su TRKK dar nepasiektas.

„Galiu pasakyti, kad ministro S.Lavrovo pareiškimas neteisingas. Derybos tarp Raudonojo Kryžiaus ir Rusijos tęsiasi“, – sakė vienas Ukrainos vyriausybei artimas šaltinis.

14.53 val. „Humanitarinė pagalbos“ konvojus keičia kryptį

Teisėsaugos šaltinis naujienų agentūrą „Unian“ informavo, kad Rusijos „humanitarinė pagalba“ nukreipta nuo Charkovo srities. „Humanitarinės pagalbos“ konvojus gali būti nukreiptas per vieną iš Luhansko patikros postų. Gali būti, kad bus pasirinktas Izvarino patikros postas.

14.24 val. Ukrainos teroristų tvirtovė Doneckas intensyviai apšaudomas raketomis

Mažiausiai trys žmonės žuvo prorusiškų teroristų kontroliuojamame Ukrainos rytiniame Donecko mieste, vyriausybės pajėgoms suintensyvinus bombardavimą.

Naujienų agentūros „The Associated Press“ žurnalistai trečiadienį pranešė matę du lavonus, gulinčius gatvėje Donecko pietvakariniame Petro rajone, praėjus 11 valandų po apšaudymo raketomis. Miesto tarybos pranešime nurodoma, kad žuvo iš viso trys žmonės.

Gyventojai pasakojo, kad artilerijos sviediniai ir raketos krito apie dvi valandas. Į vieną daugiaaukštį namą buvo pataikyta apie penkis kartus.

Gyventojai pasakojo, kad artilerijos sviediniai ir raketos krito apie dvi valandas. Į vieną daugiaaukštį namą buvo pataikyta apie penkis kartus.

Miesto valdžios pareigūnai nurodė, kad bombardavimas apgadino 10 gyvenamųjų pastatų ir vieną ligoninę.

Vyriausybės pajėgos apsupo Donecką ir jo apylinkėse esančias separatistų tvirtoves, mėgindamos numalšinti prorusiškų jėgų sukilimą Rytų Ukrainoje, kurioje gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai. Jos vengia susirėmimų gatvėse, bombarduodamos sukilėlių pozicijas raketų salvėmis, kurios dažnai būna netaiklios.

Didelė Donecko dalis yra likusi be elektros ir dujų.

14.01 val. Žuvo 11 Ukrainos karių, 41 sužeistas

Per parą antiteroristinės operacijos teritorijoje žuvo 11 Ukrainos karių, dar 41 sužeistas.

Anot naujienų agentūros „Unian“ korespondento, apie tai trumpoje spaudos konferencijoje Kijeve informavo Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos informacinio analitinio centro atstovas Andrejus Lysenka.

„Remiantis oficialia informacija, per praėjusią naktį žuvo 11 karių ir dar 41 buvo sužeistas“, – pranešė jis. A.Lysenka taip pat atkreipė dėmesį, kad per parą Ukrainos kariai 25 kartus pateko į susišaudymus su teroristais Luhansko ir Donecko srityse.

13.32 val. Rusijos „humanitarinę pagalbą“ į Ukrainą ketinama atgabenti per Charkovo srityje esantį Pleteniovkos pasienio punktą.

Pusantro kilometro nuo šio punkto šiuo metu esantis „Segodnia“ korespondentas praneša, kad pasieniečiai stabdo automobilius ir nieko nepraleidžia.

Pasieniečiai sako, kad punktas uždarytas.

„Unian“ skelbia, kad Raudonasis Kryžius pareiškė nieko nežinantis apie tai, kad „humanitarinę pagalbą“ iš Rusijos prie Ukrainos sienos ketinama perkrauti į kitus sunkvežimius.

„Kol kas mes neturime informacijos iš partnerių Ukrainoje ir Rusijoje“, – sakė organizacijos Tarptautinio komiteto atstovas spaudai Andre Loerschas. Jo teigimu, kol kas yra aptariama daug techninių klausimų.

Ukrainos premjeras smerkia Maskvos ciniškumą

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas trečiadienį pakartojo, kad jo šalis neįleis į savo teritoriją humanitarinės pagalbos siuntą vežančios sunkvežimių kolonos iš Rusijos, teigdamas, jog tai yra Maskvos ciniškumo pavyzdys.

A.Jaceniukas, kalbėdamas per vyriausybės posėdį, sakė: „Rusijos ciniškumas neturi ribų. Pirmiausiai jie pasiunčia tankus, raketas „Grad“ ir banditus, kurie šaudo į ukrainiečius, o po to siunčia vandenį ir druską.“

12.57 val. Internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip Rusijos „humanitarinės pagalbos“ vilkstinė juda Ukrainos sienos link. Vaizdas užfiksuotas iš paukščio skrydžio. Vilkstinė  maždaug 3-4 kilometrų ilgio ir juda maždaug 50 km/h greičiu, – skelbia naujienų agentūra „Unian“.

VIDEO: Rusijos „humanitarinės pagalbos“ vilkstinė juda Ukrainos sienos link

12.51 val. VRM vadovas: Ukraina neįsileis „Putino kolonos“ į savo teritoriją

Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas trečiadienį pareiškė, kad Kijevas neįleis į savo teritoriją „humanitarinės pagalbos“ siuntą vežančios sunkvežimių kolonos iš Rusijos, sakydamas, kad bus užkirstas kelias bet kokiai ciniško agresoriaus provokacijai.

„Jokia Rusijos prezidento Vladimiro Putino „humanitarinė kolona“ nebus praleista per Charkovo srities teritoriją. Ciniško agresoriaus provokacija mūsų teritorijoje neleistina“, – parašė A.Avakovas socialiniame tinkle „Facebook“. Jis pridūrė, kad ši žinutė turėtų būti laikoma oficialiu pranešimu.

Toje žinutėje ministras taip pat parašė: „(Dabar pridursiu) nuo savęs. Tegul tas 30 tonų druskos, kurią Putinas veža „humanitarinėje kolonoje“, užsiberia sau ant...“

12.23 val. Ukrainos Rytuose patekę į teroristų pasalą žuvo 12 nacionalistų judėjimo kovotojų

Ukrainos Rytuose prorusiški teroristai, trečiadienį paryčiais surengę pasalą, nukovė 12 nacionalistų kovotojų ir dar kelis jų sučiupo, atakavę jų autobusą, pranešė nacionalistų judėjimo atstovas.

Separatistai pradėjo šaudyti į autobusą, kuriuo ultranacionalistinio judėjimo „Pravyj sektor“ kovotojai važiavo netoli sukilėlių kontroliuojamo Donecko miesto esančioje Mandrykino gyvenvietėje, sakė vyriausybės pajėgoms padedančio judėjimo atstovas.

„Jie šiandien paryčiais dalyvavo karinėje operacijoje netoli Donecko ir pateko į pasalą. Žuvo 12 „Pravyj sektor“ kovotojų“, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė atstovas Artiomas Skoropadskis.

Jie šiandien paryčiais dalyvavo karinėje operacijoje netoli Donecko ir pateko į pasalą. Žuvo 12 „Pravyj sektor“ kovotojų, – sakė atstovas A.Skoropadskis.

Šis incidentas tapo didžiausia „Pravyj sektor“ kovotojų netektimi nuo susirėmimų su prorusiškais separatistais Rytų Ukrainoje pradžios balandį, sakė jis.

Tą dalinį teroristai užklupo netikėtai, nes kelias pastarąsias dienas vyriausybinės pajėgos sėkmingai spaudė sukilėlius ir buvo išstūmusios juos iš įprastų pozicijų, aiškino A.Skoropadskis.

„Patyrėme siaubingų netekčių. Mes už tai atkeršysime“, – „Pravyk sektor“ lyderis Dmytro Jarošas pagrasino socialiniame tinkle „Facebook“.

Filmuotoje medžiagoje iš to incidento vietos matomi kelių kovotojų, vilkinčių slepiamąsias uniformas, kūnai, gulintys šalia kulkų suvarpyto autobuso, kurio langai išdaužyti.

„Pravyj sektor“ aktyvistai atliko svarbų vaidmenį per anksčiau šiais metais Kijeve vykusius gatvių protestus, per kuriuos vasarį buvo nuverstas Kremliaus palaikomas prezidentas Viktoras Janukovyčius. Tie neramumai išprovokavo konfrontaciją su Maskva ir sukėlė didžiausią Rusijos ir Vakarų šalių santykių krizę nuo Šaltojo karo pabaigos.

11.30 val. „Humanitarinės pagalbos“ krovinyje – radijo švyturėliai salvinės „Grad“ ugniai koreguoti

Vadinamosios humanitarinės pagalbos krovinyje, kurį į Ukrainą gabena rusai, yra paslėpti radijo švyturėliai salvinės „Grad“ ugniai koreguoti.

Tai Ukrainos naujienų agentūrai „Unian“ sakė visuomeninės organizacijos Civilinė iniciatyva „Prava sprava“ vadovas Dmitrijus Snegirevas.

Jis teigė gavęs šią informaciją iš šaltinių, artimų teroristams.

Jo teigimu, atvykusi į Luhanską automobilių kolona bus apšaudyta, o kaltė suversta Ukrainos kariuomenei.

Jo teigimu, atvykusi į Luhanską automobilių kolona bus apšaudyta, o kaltė suversta Ukrainos kariuomenei.

D.Snegirevo žiniomis, tokį planą teroristai parengė antradienį, o pasitarimą vedė Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) agentas, vadinamas Nikolajumi. Pasitarime dalyvavo 8 žmonės.

D.Snegirevas įsitikinęs, kad tai, kad rusai atsisakė humanitarinę pagalbą gabenti Raudonojo Kryžiaus automobiliais, tik įrodo, kad ruošiamasi provokacijai.

Jis teigė, kad rusai ruošiasi rimtai – pirmadienį į Krasnodoną atvyko 18 FST agentų, kurie įsikūrė Mokesčių inspekcijos pastate.

Socialinių tinklų vartotojai svarsto, ką gabena „humanitarinės pagalbos“ vilkikai

Socialiniuose tinkluose netrukus ėmė plisti nuotraukos, kuriose užfiksuota baltų „humanitarinės pagalbos“ vilkikų vilkstinė. Socialinių tinklų vartotojai kelia klausimą, kas slepiama vilkikų viduje.

9.48 val. Naktį tęsėsi apšaudymai

Naktį iš antradienio į trečiadienį teroristai iš Rusijos teritorijos iš „Grad“ sistemų, minosvaidžių ir tankų tris kartus apšaudė Ukrainos karių pozicijas netoli Stepanovkos ir Ilinkos kaimų (Donecko sritis).

Apie tai pranešė ATO spaudos centras savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje. „Tęsiasi Rusijos Federacijos išpuoliai Ukrainos teritorijoje“, – teigiama pranešime.

Rusijos „humanitarinė pagalba“ jau pakeliui į Belgorodą

Naktį iš antradienio į trečiadienį beveik trijų kilometrų „humanitarinės pagalbos“ vilkstinė iš Pamaskvės Narofominsko miesto atvyko į Voronežą.

Kaip skelbia naujienų agentūra „Unian“, remdamasi rusų „RIA Novosti“, vairuotojai ir žurnalistai naktį praleido viename iš miesto karinių dalinių.

Anot naujienų agentūros, 280 baltų „humanitarinės pagalbos“ sunkvežimių „KamAZ“ vilkstinė pasuko Belgorodo kryptimi.

Kiek anksčiau skelbta, kad Rusija tikina, jog „humanitarinės pagalbos“ perdavimas įvyks Rusijos ir Ukrainos sutartoje sienos perėjoje netoli Rusijos Šebekino miesto. Vis dėlto Belgorodo srities, kuriai priklauso Šebekinas, administracijos atstovė tuomet teigė neturinti jokių žinių apie pagalbos siuntą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos humanitarinės pagalbos sunkvežimių kolona.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos humanitarinės pagalbos sunkvežimių kolona.

Rusija nesutinka pasienyje „humanitarinę pagalbą“ perkrauti į Ukrainos sunkvežimius

Taip pat anksčiau pranešta, kad „humanitarinės pagalbos“ krovinys nebus Ukrainos ir Rusijos pasienyje perkraunamas į kitus sunkvežimius. Žurnalistams Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, kad prie Ukrainos sienos rusus pasitiks Raudonasis Kryžius, kuris patikrins krovinį, ir tuomet konvojus tęs kelionę iki tikslo – Luhansko srities. S.Lavrovas tikina, kad su tuo sutiko Ukrainos valdžia. Tačiau antradienio dieną Kijevas teigė, kad jis net nesvarsto tokios galimybės.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius