-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina sako sutarusi su Rusija dėl žingsnių taikos link, nors detalių neatskleidžia

Ukraina pirmadienį sakė, kad pasiekė „abipusį supratimą“ su Maskva dėl prezidento Petro Porošenkos pasiūlyto plano, kaip nutraukti smurtą šalies rytuose.
Petro Porošenka ir Vladimiras Putinas
Petro Porošenka ir Vladimiras Putinas / „Scanpix“ nuotr.

Kijevas detalių nepateikė, o Rusija tiesiogiai nekomentavo, bet dvi derybų dienos po praėjusį savaitgalį Prancūzijoje įvykusio trumpo prezidentų susitikimo, kuriuo buvo pralaužti ledai tarp P.Porošenkos ir Rusijos lyderio Vladimiro Putino, suteikė postūmį taikos žingsniams.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris Berlyne paskelbtame pareiškime sakė, kad pirmą kartą per kelis mėnesius matosi „tam tikra silpna šviesa tunelio gale“.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos paskelbtame trumpame pareiškime sakoma, kad Rusijos ir Ukrainos atstovai sekmadienį ir pirmadienį tris kartus buvo susitikę aptarti P.Porošenkos plano dėl to, kaip užbaigti prorusiškų separatistų sukilimą šalies rytuose.

„Šalys pasiekė abipusį supratimą dėl svarbių plano įgyvendinimo etapų ir dėl prioritetų sąrašo, kuris prisidės prie situacijos Ukrainos Donecko ir Luhansko srityse deeskalavimo“, – sakoma jame.

„Turime nutraukti kovas šią savaitę. Kiekviena diena, kai žūsta žmonės, kai Ukraina moka tokią didelę kainą, man yra nepriimtina“, – sakė P.Porošenka.

Deryboms tarpininkauja Vienoje įsikūrusi Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO).

Beveik jokios P.Porošenkos plano ar derybų detalės neskelbiamos. Net nėra aišku, kas dalyvavo pirmadienio susitikimuose, tačiau Ukrainos užsienio reikalų ministerija nurodė, jog P.Porošenka dalyvavo sekmadienio derybose.

Prezidentas sekmadienį sakė, kad smurtas turi baigtis šią savaitę.

„Turime nutraukti kovas šią savaitę. Kiekviena diena, kai žūsta žmonės, kai Ukraina moka tokią didelę kainą, man yra nepriimtina“, – sakė P.Porošenka, kurį citavo prezidentūra.

Sekmadienio susitikime taip pat dalyvavo Ukrainos ambasadorius Vokietijoje Pavlo Klimkinas, ESBO generalinio sekretoriaus specialioji pasiuntinė Heidi Tagliavini ir Rusijos ambasadorius Ukrainoje Michailas Zurabovas.

P.Porošenka, kuris buvo prisaikdintas šeštadienį, paragino kasdien rengti Ukrainos, Rusijos ir ESBO trišalės „kontaktinės grupės“ susitikimus, o Užsienio reikalų ministerija nurodė, kad derybos tęsis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius