Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina siūlo decentralizuoti valdžią, siekdama nuraminti maištingus regionus

Vakarų šalių palaikomas naujasis Ukrainos prezidentas ketvirtadienį ketina pateikti svarstyti konstitucijos pataisas, kurios padidintų regionų valdžios galias, tikintis, kad toks žingsnis padės nuslopinti kruviną prorusiškų separatistų sukilimą, keliantį valstybės žlugimo grėsmę.
sipapress-20140619200154-1864
Ukraina / „Scanpix“ nuotr.

Šis seniai diskutuotas žingsnis bus atliktas likus parai iki ceremonijos, per kurią prezidentas Petro Porošenka Briuselyje pasirašys istorinės asociacijos su Europos Sąjunga sutarties paskutinius skyrius. Ta sutartis Ukrainai atveria kelią ateityje siekti visavertės narystės Bendrijoje, taip pat atitolina šalį nuo Rusijos įtakos sferos.

Konstitucijos pataisų projektas bus pateiktas svarstyti Aukščiausiajai Radai tą pačią dieną, kai S.Porošenka kartu su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u surengs jau antrąsias per pastarąsias dvi dienas derybas telefonu su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu.

V.Porošenkos sąjungininkai Vakaruose seniai ragino Kijevą pakeisti Ukrainos pagrindinį įstatymą ir apriboti dideles centrinės vyriausybės galias, sprendžiant regioninės reikšmės klausimus.

Vašingtono nuomone, tokia sistema būtų veiksmingesnė, tačiau taip pat tikisi, kad toks žingsnis pakankamai nuramintų vietos lyderius ir rusakalbius rinkėjus, jog jie nebesiektų suverenumo.

Išlieka „neperžengiamas atotrūkis“ tarp to, ko nori Rusija, ir to, ką yra pasiryžęs suteikti Petro Porošenka.

Tuo tarpu Rusija argumentuoja, kad kultūriškai mišriai Ukrainai tiktų tik perėjimas prie federacinės santvarkos, kuri leistų regionams patiems formuoti prekybos su užsieniu politiką.

Pasiūlymai, apie kuriuos iki šiol yra kalbėjęs P.Porošenka, labai nutolę nuo Kremliaus reikalavimų.

Prezidentas nurodė, kad konstitucijoje būtų įtvirtinta nuostata, jog regionuose, tokiuose kaip nepriklausomybės siekiantis Doneckas arba Luhanskas, rusų kalbą būtų galima vartoti tvarkant oficialius reikalus ir dėstant viešosiose mokyklose.

P.Porošenka sakė taip pat norintis leisti vietos taryboms skirti regionų gubernatorius, kuriuos iki šiol tiesiogiai skirdavo prezidentas.

Tos pataisos bus užregistruotos parlamente ketvirtadienį, bet debatai dėl jų tikriausiai prasidėtų ne anksčiau nei ateinančią savaitę.

Tačiau politinės rizikos konsultacijų centro „Eurasia Group“ analitikai sakė, kad išlieka neperžengiamas atotrūkis tarp to, ko nori Rusija, ir to, ką yra pasiryžęs suteikti P.Porošenka.

„Maskva siekia struktūrinės garantijos, kad dėl jos įtakos Ukrainos pietuose ir rytuose Ukrainos vyriausybė negalėtų stumti suvienytos Ukrainos giliau į Europos politines, ekonomines ir, svarbiausia, saugumo struktūras“, – sakoma „Eurasia Group“ ataskaitoje.

„Tokio lygio autonomijos regionams negali suteikti prezidentas Porošenka, kuris turi pademonstruoti savo rinkėjams, kad yra pajėgus užtikrinti kontrolę vieningoje Ukrainoje, ir kad kapituliacija Kremliaus spaudimui nepriimtina, nors ryšiai su Rusija yra kritiškai svarbūs“, – pridūrė analitikai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius