-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ukraina tieks dujas iš savo atsargų (atnaujinta 15.30 val.)

Ukraina tieks gamtines dujas Bulgarijai ir Moldovai iš savo atsargų, pareiškė šeštadienį Ukrainos prezidento tarnyba, atsakydama į tai, kad su Kijevu susiginčijusi Rusija šią savaitę nutraukė dujų tiekimą Ukrainai.
Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka
Mirekas Topolanekas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Ukraina nuo sausio 10 dienos tieks Bulgarijos Respublikai ir Moldovos Respublikai po 2 mln. kubinių metrų Ukrainos gamtinių dujų per parą iš savo atsargų“, – sakoma prezidentūros pranešime.

Pasak tinklalapio korrespondent.net, šie teiginiai yra Ukrainos prezidento Viktoro Juščenkos laiškuose Bulgarijos ir Moldovos prezidentams Georgijui Pervanovui bei Vladimirui Voroninui.

V.Juščenka laiškuose pažymi, jog tokį sprendimą Ukraina priėmė atsižvelgdama į sunkią padėtį, kuri susidarė Rusijai nutraukus gamtinių dujų tiekimą Europai per Ukrainą, bei draugiškus santykius su šiomis šalimis.

Nesitrauks iš Rusijos

Tuo tarpu Čekijos ministras pirmininkas Mirekas Topolanekas šeštadienį savo kolegai Rusijoje Vladimirui Putinui pasakė, kad jis nesitrauks iš regiono tol, kol Rusijos dujos nepradės tekėti į Europą.

„Aš daviau suprasti Ukrainos lyderiams, jog liksiu regione, kol dujos„ nepradės tekėti“, – sakė M.Topolanekas susitikęs su V.Putinu prezidento rezidencijoje netoli Maskvos.

Derybų pradžioje V.Putinas pažymėjo, kad Europą ištikusi dujų krizė vis labiau blogėja.

„Nepaisant visų pastangų, kurios padarytos, krizė blogėja, – sakė jis. – Tai Ukrainos vadovybė padėtį blogina“.

V.Putinas, greta kurio buvo kiti aukšti Rusijos pareigūnai – vicepremjeras Igoris Sečinas, „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris, energetikos ministras Sergejus Šmatko, pabrėžė, jog Kijevas atnešė „dujų blokadą“ Europai.

„Vis dėlto, mes pamėginsime išspręsti krizę“, – pažymėjo Rusijos premjeras.

Pasakodamas apie savo vizitą Kijeve, Topolanekas nurodė, jog Kijeve priimtas žodinis susitarimas dėl dujų tranzito stebėtojų komisijos pasiuntimą į Ukrainą.

M.Topolanekas pareiškė neišvyksiąs iš regiono, kol pavyks atnaujinti dujų tiekimą per Ukrainą.

„Žodžiu susitarėme, kad į Ukrainos teritoriją bus pasiųsti Rusijos ekspertai, taip pat kad stebėsenos komisijos ekspertai bus pasiųsti įeinančio ir išeinančio dujų srauto stotyse tiek Ukrainos, tieks Rusijos teritorijoje“, – sakė M.Topolanekas per susitikimą su V.Putinu.

„Mes taip pat susitarėme, kad „Gazprom“ atstovai dirbs Ukrainos teritorijoje, o „Naftogaz“ – Rusijos pusėje“, – pridūrė Europos Sąjungai (ES) pirmininkaujančios Čekijos premjeras.

M.Topolanekas taip pat paragino Rusiją pradėti siųsti stebėsenos specialistų grupes.

„Šie žmonės jau dabar yra Maskvoje ir Kijeve. Šiuo metu ant mūsų stalo yra keturios sutartys, o aš pas jus atvykau su penktąja“, – jis sakė V.Putinui.

M.Topolanekas taip pat pareiškė, kad per derybas Kijeve „pavyko peržengti nesutarimus ir prieštaravimus tarp Ukrainos prezidento ir premjerės“, pabrėždamas, kad šio ginčo metu Rusija visada laikydavosi vieningos pozicijos.

„Jums pavyko tai, kas neįmanoma“, – atsakydamas pajuokavo V.Putinas.

M.Topolanekas pridūrė, kad žiniasklaidos paskelbta karikatūra, kurioje Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka pavaizduotas tempiantis vežimą, kuriame sėdi Čekijos premjeras ir Ukrainos vyriausybės vadovė Julija Tymošenko, įeis į istoriją.

„Geriau tegul dujas į Europą veža“, – savo ruožtu tarė Rusijos premjeras.

M.Topolanekas pareiškė neišvyksiąs iš regiono, kol pavyks atnaujinti dujų tiekimą per Ukrainą.

„Padėtis taip pablogėjo, kad jų (Rusijos dujų vartotojus) nebedomina, kas kaltas – kalba eina apie pasitikėjimo išlaikymą rimtais tiekėjais ir rimtais dujų tranzito partneriais, o mes į šią padėtį nenorime kištis“, – aiškino jis.

Premjeras pajuokavo, kad prie ES vairo stojusiai Čekijai iškart teko spręsti dvi problemas, kurių pavadinimai prasideda raide G – dujų tiekimo („gaz“ – „dujos“) ir konfliktą Gazos Ruože. Pasak M.Topolaneko, tai rodo, jog „bus linksma“.

„Šiandien ryte žiūrėjau televizijos laidas, kuriose rodoma, kaip dabar sunku kai kurių Europos šalių žmonėms. Žinoma, jiems ten visai nelinksma“, – pastebėjo V.Putinas.

Tolimesnės derybos su Rusijos premjerus Čekijos vyriausybės vadovo prašymu vyko už uždarų durų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius