-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 26 /18:54

Ukraina uždraudė į šalį atvykti Michailui Gorbačiovui

Buvusiam Sovietų Sąjungos lyderiui Michailui Gorbačiovui penkeriems metams uždrausta atvykti į Ukrainą, skelbia meduza.io.
Michailas Gorbačiovas
Michailas Gorbačiovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Toks sprendimas priimtas po Ukrainos specialiųjų tarnybų rekomendacijos. Ukrainos valdžios atstovai kol kas šios informacijos oficialiai nepatvirtino.

Praėjusią savaitę „The Sunday Times“ publikavo interviu su buvusių sovietų lyderiu, kuriame jis sveikino Krymo prijungimą prie Rusijos ir aiškino, kad tokio žingsnio norėjo dauguma pusiasalio gyventojų.

Po šio interviu Ukrainos Aukščiausios Rados narys Antonas Gerašenka pareiškė, kad bus imamasi sankcijų. M.Gorbačiovas tuomet atsakė, kad nesibaimina jokio atsako ir artimiausiu metu neketina vykti į Ukrainą.

Ukrainos žvalgybos (SBU) atstovė Olena Gitljanska tinkle „Facebook“ parašė, kad M.Gorbačiovui draudimas paskelbtas „siekiant užtikrinti valstybės saugumą, pirmiausia, dėl jo viešos paramos Krymo karinei aneksijai“.

Rusija oficialiai aneksavo Krymą 2014 metų kovą, surengdama prieštaringai vertinamą referendumą ir nusiųsdama savo specialiąsias pajėgas į pusiasalį, kad šios perimtų svarbiausių institucijų pastatus ir karines bazes.

M.Gorbačiovas, buvęs aršus Kremliaus kritikas, virtęs nuosaikiu Vladimiro Putino šalininku, sekmadienį pareiškė, kad Kryme būtų padaręs tą patį, jeigu būtų atsidūręs tokioje padėtyje.

„Aš visada palaikau žmonių laisvą valią, o dauguma (žmonių) Kryme norėjo vėl prisijungti prie Rusijos“, – M.Gorbačiovas sakė interviu britų laikraščiui „The Sunday Times.“

Rusijos referendume, kurio rezultatus kol kas pripažino tik keletas valstybių, tarp jų ir Sirija bei Šiaurės Korėja, gyventojai tariamai palaikė tokį prisijungimą.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga pasmerkė šiuos veiksmus kaip Ukrainos teritorinio vientisumo pažeidimą ir atsakydamos įvedė sankcijas Rusijai.

Krymo aneksiją lydėjo Rusijos remiamų separatistų sukilimas rytinėje Ukrainoje, per kurį jau žuvo daugiau nei 9,3 tūkst. žmonių ir dėl kurio Maskvos santykiai su Vakarais tapo labiausiai įtempti po Šaltojo karo laikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius