Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2014 05 03 /2014 05 04

Donecke teroristai užėmė saugumo pastatą, Luhanske atlaikytas karinio dalinio šturmas, Kryme į orą pakelta Rusijos karinė aviacija

Karinės operacijos prieš teroristus pramoniniuose Ukrainos rytuose tęsiasi šeštadienį netoli Kramatorsko miesto, pranešė Ukrainos teisėsauga. Valdžia skelbia, kad miestas jau beveik išvalytas nuo teroristų. Tuo tarpu kituose rytų Ukrainos miestuose šeštadienį po pietų teroristai vėl atnaujino atakas – užima pastatus, atakuoja karinius dalinius.
Riaušininkai Kramatorske
Riaušininkai Kramatorske / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Atnaujinta 08.22 val. Per Luhansko karinio dalinio šturmą teroristams pavyko paimti į nelaisvę kelis šauktinius. Jie susodinti į autobusą ir išvežti nežinoma kryptimi. Išvežant šauktinius prie dalinio susirinkusi minia norėjo susidoroti su jais, skelbia tsn.ua.

Pranešama, kad iš kariškių atimti ginklai, jie perduoti buvusiems „Berkut“ nariams, kurie dabar kaunasi teroristų pusėje.

Pranešama, kad susirėmimų metu sužeisti du ukrainiečių armijos atstovai bei du teroristai.

Atnaujinta 00.56 val. Maidano koordinatoriai socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad sekmadienį teroristai planuoja dideles provokacijas Kijeve.

Turima informacijos, kad Maidane sekmadienį pasirodys apie 500-800 specialiai parengtų teroristų, kurių tikslas – užimti pastatus su ginklais ir Molotovo kokteiliais rankose. Viskas turi atrodyti taip, neva Maidano aktyvistai, nepatenkinti valdžios veiksmais, šturmuoja valstybinius pastatus. Kijevo gyventojai kviečiami likti budrūs ir nepasiduoti provokacijoms.

Atnaujinta 00.49 val. Ukrainos kariuomenė pradėjo teroristų užimto miesto tarybos pastato šturmą Mariupolyje. 

Skelbiama, kad aplink pastatą daug sunkiosios Ukrainos kariuomenės technikos, teroristams duotos penkios minutės palikti pastatą, priešingu atveju bus atidengta ugnis. 

Atnaujinta 00.37 val. Intensyvėja susirėmimai Konstantynivkoje. „Novosti Donbasa“ praneša, kad į miestą iš sraigtasparnių nusileido Ukrainos kariuomenės desantininkai. Besiginantys teroristai naudoja granatas, susirėmimų vietose girdimi šūviai.

Mieste įjungtos pavojaus sirenos. Nutrūko televizijos transliacijos

Mieste įjungtos pavojaus sirenos. Nutrūko televizijos transliacijos, žmonės gali matyti tik kabelinę televiziją, kyla problemos su mobiliuoju ryšiu.

Unian.net praneša, kad mieste daug Ukrainos karinės technikos.

Atnaujinta 00.23 val. Luhanske apie 100 teroristų įrengė kontrolės postą ir tikrina visus automobilius. Savo veiksmus jie aiškina tuo, kad neva į miestą ketina atvažiuoti „Pravyj sektor“ kovotojai.

Atnaujinta 00.20 val. Tuo metu, kai Donbase aktyviai pradėta vykdyti antiteroristinė operacija, Kryme į orą pakelta karinė aviacija, skelbia TCH. Spėjama, kad lėktuvai priklauso Rusijai. Simferopolyje buvo nufilmuota, kaip 16 val. vietos laiku 43 lėktuvai pakilo į orą. Nufilmuotuose kadruose aiškiai matyti, kaip lėktuvai skrenda Kači, Belbeko ir Sevastopolio kryptimis.

Į orą pakilo naikintuvai ir krovininiai lėktuvai.

Nei Rusijos žiniasklaida, nei Krymo valdžia apie jokius karinės technikos dislokacijos pakeitimus ar mokymus nepranešė.

Atnaujinta 00.14 val. Ukrainos Nacionalinės gvardijos kovotojams pavyko atlaikyti teroristų šturmą ir apginti Luhansko karinį dalinį. Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Andrėjus Parubinas teigė, kad dalinį puolė kamufliažinėmis uniformomis su Rusijos Federacijos antsiuvais vilkintys vyrai, ginkluoti Kalašnikovo automatais. Užpuolikai pareikalavo, kad Nacionalinės gvardijos kariai atiduotų ginklus. Šie pasakė, kad ginklų neatiduos, tuomet prasidėjo mūšis. Jo metu vienas ukrainiečių karys buvo sužeistas.

Papildyta 23.04 val. Luhanske teroristai nutraukė trijų Ukrainos televizijos kanalų transliacijas. Šio miesto gyventojai nebemato Pirmojo Nacionalinio, „1+1“ ir „5 kanalo“ transliacijų. Šie kanalai dingo ir iš miesto kabelinių televizijų. „1+1“ kanalas išplatino pranešimą, kuriame skelbia, jog toks teroristų elgesys rodo, kad jie nori, jog žmonės nesužinotų objektyvios informacijos. 

Visgi šiuos kanalus galima žiūrėti per palydovinę televiziją, o taip pat internetu. 

Papildyta 22.40 val. Neramumai atsinaujino ir Mariupolyje. Teroristai užblokavo kelią mieste, iš ten girdimi šūviai. 

Miesto centras skendi dūmuose – teroristai degina krūvas padangų. 

Papildyta 22.32 val. Susirėmimai vyksta Konstantynivkoje prie televizijos transliavimo stoties. Teroristai naudoja granatsvaidžius, grasina sudeginti pro šalį važiuojantį transportą. 

VIDEO: Kramatorske dega autobusas

Papildyta 22.25 val. Luhanske teroristai šturmuoja karinį dalinį. Kaip praneša unian.net, teroristai į dalinio teritoriją mėto granatas, šaudo iš automatų.

Iš pradžių prie dalinio vartų vietos žmonės degino šiukšlių bakus, kitas atliekas, taip bandydami užkirsti kelią galimam kareivių judėjimui. Vėliau jie pasitraukė ir dalinio šturmą pradėjo teroristai. 

Papildyta 20.49 val. Donecke teroristai užėmė korporacijos „Industrinė Donbaso sąjunga“ ofisą. Šios įmonės bendrasavininkas yra Serhėjus Taruta, kuris naujosios valdžios buvo paskirtas srities gubernatoriumi.

Informacinės agentūros „Ostrov“ duomenimis, teroristai, šturmu užėmę ofisą, pro langus iškart iškišo savo vėliavas. Dalis puolusiųjų liko lauke, šaukdami „Šaunuoliai“. 

Žmonės iš užimto ofiso vagia, kas tik papuola po ranka. Užfiksuota, kaip išsinešamos kėdės, šampano buteliai. 

Iš Luhansko pranešama, kad ten teroristai įkaitais paėmė du žmones – Euromaidano aktyvistus. 

Papildyta 20.40 val. Ukrainos Vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad sulaikė šešis Rusijos piliečius, kurie įtariami dalyvavę penktadienį keliant neramumus Odesoje. Rusijos piliečiai buvo sulaikyti pasienyje, šiuo metu jie duoda parodymus. 

Ukrainos Vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad sulaikė šešis Rusijos piliečius, kurie įtariami dalyvavę penktadienį keliant neramumus Odesoje

Papildyta 20.23 val. Luhanske teroristai įsivežė į karinį komisariatą. Jie – ginkluoti, apsirengę karinėmis uniformomis, su Rusijos vėliavomis rankose.

Liudininkai praneša, kad girdėti šūviai, sprogimai.

Po komisariato šturmo prasidėjo teroristų ir darbuotojų derybos. 

Papildyta 20.08 val. Donecke teroristai užėmė saugumo pastatą. Kaip skelbia unian.net, šturmas truko vos dvi minutes, nes pastato niekas nesaugojo.

Daugelis užpuolikų vilkėjo kamufliažines uniformas, su savimi turėjo metalinius strypus, lazdas. Puldami jie šaukė: „Rusija“, „Odesa – rusų miestas“, „Už Odesą neatleisim“. Iš automobilių teroristai taip pat išsitraukė metalinius apsaugos skydus, kuriuos greičiausiai pasiruošę naudoti puolimo atveju. Pastatą puolė apie 1000 žmonių.

Tuo tarpu Luhanske teroristai užgrobė inkasatorių automobilį, kuriuo buvo vežama apie milijonas grivinų. 

Nuotr. iš „Facebook“/Užgrobtas pastatas Donecke
Nuotr. iš „Facebook“/Užgrobtas pastatas Donecke

Papildyta 19.13 val. Kramatorske Ukrainos valdžia jau kontroliuoja beveik visą miestą, išskyrus centrinę aikštę, kur susitelkusios pagrindinės teroristų pajėgos šiame mieste. 

Kramatorske Ukrainos valdžia jau kontroliuoja beveik visą miestą, išskyrus centrinę aikštę, kur susitelkusios pagrindinės teroristų pajėgos šiame mieste

Žmonės pasakoja, kad mieste matyti nemažai Ukrainos kariuomenės technikos, – miesto gyventojams rekomenduota likti namuose. Prognozuojama, kad antiteroristinė operacija šiame mieste gali būti baigta jau artimiausiu metu. 

Papildyta 15.27 val. Prie viešbučio Kramatorske susprogdinti du autobusai. Pranešama, kad ir kitose miesto vietose matyti degantys troleibusai ir mikroautobusai. Mieste įvairiose vietose vyksta susišaudymas. 

Manoma, kad transporto priemonės buvo sudegintos siekiant sutrukdyti Ukrainos kariuomenės judėjimą. 

Papildyta 15.23 val. Ukrainos pajėgos susigrąžino šalies saugumo tarnybos padalinio būstinę rytiniame Kramatorsko mieste, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

„Dabar ji kontroliuojama Nacionalinės gvardijos“, – sakoma ministerijos pranešime.

Vietos televizijos reportažuose matyti Ukrainos pajėgų šarvuotieji transporteriai, važiuojantys per tą miestą.

Papildyta 15.19 val. Antiteroristinė operacija Rytų Ukrainoje negali būti kliūtimi Ukrainos prezidento rinkimuose, sakė operacijos vadovas Vasilijus Krutovas.

„Antiteroristinė operacija, vykdoma Rytų Ukrainoje, negali tapti kliūtimi įvykti išankstiniams prezidento rinkimams“, – sakė jis.

Prezidento rinkimai Ukrainoje vyks gegužės 25 dieną.

Papildyta 14.19 val. Ukrainos deputatas Olegas Liaško pranešė, kad Kramatorske yra sulaikyta 30 teroristų, keli diversantai nužudyti, rašo Ukrinform.ua.

Apie tai jis pranešė savo paskyroje „Facebook“: „Ką tik kalbėjau su Nacionalinės gvardijos vadu Stepanu Poltoraku. Šeštadienį Kramatorskas buvo išvalytas nuo teroristų ir diversantų. Daugiau nei 30 ginkluotų banditų buvo sulaikyti, keli rusų diversantai – pašalinti. Šiuo metu bandoma juos identifikuoti.“

Papildyta 13.12 val. Kramatorske mūšiai intensyvėja. Kaip praneša unian.net, mieste girdėti šūviai, Ukrainos kariai šturmuoja mieste esančius kontrolės postus. 

Papildyta 12.53 val. Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenijus Avakovas prašo Kramatorsko gyventojų likti namuose.

„Vyksta kova. Radijo perėmimas. Grupei teroristų yra duota komanda apsirengti juodai ir šaudyti į taikius civilius, apsimetant Ukrainos policija. Aš prašau visų gyventojų neiti į gatves“, – rašo vidaus reikalų ministras.

VIDEO: Neramumai Kramatorske

Papildyta 12.11 val. Šeštadienio rytą grupė antiteroristinę operaciją vykdančių ukrainiečių prie Slovjansko viaduko rado ir nukenksmino sprogmenį, rašo „Unian“.

Be to, Nacionalinės gvardijos vadas Stepanas Poltorakas pranešė, kad antiteroristinės operacijos pajėgos visiškai kontroliuoja Kramatorsko oro uostą ir visus kontrolės punktus aplink miestą.

Atnaujinta 10.02 val. Tinklalapyje Kramatorsk.INFO nurodoma, kad Kramatorske prie vieno kontrolės posto Ukrainos kariškiai veda derybas su separatistais.

„Atvažiavo šarvuotis, išėjo „gynėjai“, net 20 vyrų, kariškiai veda su jais derybas... mandagiai, beje.... o jie atsako – jūsų pusėje amerikiečių lėktuvai, jūs norite mus į vergiją atiduoti,... ir panašūs kliedesiai...“, – parašė komentaruose Ledi Vi.

Kramatorsk.INFO taip pat nurodo, kad mieste antrą dieną nevažinėja visuomeninis transportas; centrinės gatvės užblokuotos autobusais ir troleibusais; uždaryti visi prekybos centrai; duonos galima nusipirkti tik turguje; didžiulės eilės.

Mieste antrą dieną nevažinėja visuomeninis transportas; centrinės gatvės užblokuotos autobusais ir troleibusais; uždaryti visi prekybos centrai; duonos galima nusipirkti tik turguje

Pasak liudininkų, iš Slovjansko pusės girdėti šaudymas

Iš Maskvos, remiantis liudininkais iš vadinamosios savigynos, pranešama, kad Slovjansko pakraščiuose per susišaudymus naktį žuvo keli miesto gyventojai, yra sužeistų.

„Priešas kažkodėl nešturmuoja administracinio kvartalo, bet pakraščiuose susišaudymas tęsiasi; keli žmonės nukauti, dar keli sužeisti“, – sakė agentūrai „Interfax“ teroristų atstovas. 

Perėmė televizijos bokšto kontrolę

Vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas sakė, kad Ukrainos pajėgos perėmė televizijos bokšto Kramatorske kontrolę; Šis miestas yra netoli Slovjansko, kuriame penktadienį vyko mūšiai.

„Mes nesustojome“, – parašė A.Avakovas savo paskyroje tinkle „Facebook“, bet informacijos apie nuostolius nepateikė.

Vėliau jis informavo, kad Ukrainos kariuomenė likvidavo du kontrolės postus prie oro uosto. 

Kaip praneša naujienų agentūra „RIA Novosti“, į medikus po naktinio šturmo kreipėsi 10 sužeistųjų, tarp jų yra keli vidutinio sunkumo. Vienam sužeistajam  išgyventi nepavyko – jis ligoninėje mirė. Teroristai paskelbė, kad per antiteroristinę ataką žuvo 10 žmonių, tačiau jokio patvirtinimo šiai informacijai nėra. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius