Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainiečių programišiai paskelbė tūkstančių žurnalistų asmeninius duomenis

Grupė ukrainiečių kompiuterinių įsilaužėlių paviešino tūkstančių žurnalistų, kurie dirbo separatistų kontroliuojamoje Rytų Ukrainoje, vardus ir kontaktinę informaciją, o šis žingsnis sukėlė susirūpinimą dėl reporterių, tarp jų dirbančių tarptautinėse žiniasklaidos organizacijose, saugumo.
Programišiai paviešino žurnalistų asmeninius duomenis
Programišiai paviešino žurnalistų asmeninius duomenis / 123rf.com nuotr.

Programišiai nurodė sugebėję įsilaužti į kompiuterius, naudojamus prorusiškų separatistų, kuriuose buvo konflikto zonoje dirbančių žurnalistų sąrašai, ir jautę pareigą juos paviešinti, „nes tie žurnalistai kolaboruoja su teroristinių organizacijų kovotojais“.

Niujorke įsikūręs Komitetas žurnalistams ginti (CPJ) trečiadienį paskelbtame pareiškime pasmerkė to sąrašo, kurį sudaro 7 tūkst. įrašų ir esama duomenų apie maždaug 4,5 tūkst. žurnalistų, įskaitant mobiliųjų telefonų numerius ir elektroninio pašto adresus, paskelbimą.

„Žurnalistų privačių kontaktinių duomenų paskelbimas sukelia jiems pavojų“, – savo pranešime rašo CPJ Europos ir Vidurio Azijos padalinio koordinatorė Nina Ognianova.

„Blogiausiu atveju šis veiksmas gali būti suprastas kaip menkai tepridengtas raginimas į juos nusitaikyti“, – pridūrė ji.

Ukrainos generalinė prokuratūra trečiadienį paskelbė pradėjusi tyrimą dėl neteisėtai įgytų duomenų paviešinimo, pridūrusi, kad kai kurie iš tų žurnalistų jau sulaukė grasinimų.

Laiške, kurį pasirašė apie 40 Ukrainos ir užsienio žurnalistų, sakoma, kad kai kurie iš sąraše minimų asmenų sulaukė grasinamų elektroninių laiškų ir skambučių. Taip pat didėja susirūpinimas, kad kai kurie ukrainiečių politikai dabar gali raginti paskelbti tuos reporterius „Ukrainos priešais“ ir uždrausti dirbti šalyje.

Laiške pažymima, kad sukilėliai Rytų Ukrainoje buvo suėmę apie 80 žurnalistų, o kai kurie iš jų buvo kankinami, todėl reporteriai pakluso separatistų reikalavimui gauti „akreditaciją“, kad būtų bent iš dalies apsaugoti.

Naujienų agentūra „The Associated Press“ (AP) buvo tarp daugelio žiniasklaidos organizacijų, kurių reporterių pateko į tą sąrašą.

„Nušviesti naujienas – tai nereiškia palaikyti kurią nors vieną pusę, veikiau priešingai“, – sakė AP tarptautinių naujienų viceprezidentas Johnas Daniszewski.

„Teisėtų žiniasklaidos organizacijų naujienų rinkikai yra objektyvūs. Jie nušviečia ir dalijasi informacija, kurios reikia visuomenei. Ukrainiečiai, kurie tiki laisve, turėtų uoliai ginti žinių pateikimo vertybę, kad būtų papasakota Ukrainos istorija. Tie programišiai akivaizdžiai klaidingai supranta, kokį vaidmenį žurnalistika atlieka laisvoje visuomenėje“, – pridūrė jis.

Įsilaužėliai šeštadienį paskelbė tą sąrašą portale „Myrotvorec“ („Taikdarys“). Jis sulaukė didesnio susidomėjimo, kai antradienį savo „Facebook“ žinutėje tą žingsnį pagyrė Ukrainos įstatymų leidėjas Antonas Heraščenka.

A.Heraščenko pareiškė, kad tas sąrašas, į kurį taip pat yra įtraukti 120 asmenų, dirbančių separatistų propagandos departamente, rodo, jog Ukrainai dar reikia daug nuveikti, siekiant atremti Rusijos ir „jos marionečių“ propagandą.

Deputatas kvietė įvesti televizijos turinio kontrolę, kad nebūtų platinama informacija, galinti sukelti grėsmę Ukrainos suverenumui ir teritoriniam vientisumui, taip pat nustatyt akreditacijos sistemą užsienio žurnalistams, ypač reporteriams iš Rusijos.

JAV valstybės departamentas išsakė susirūpinimą dėl to įsilaužimo.

„Žurnalistai atlieka kritiškai svarbų vaidmenį, ypač šalyse, kur pilietinės ir politinės teisės yra trapios, taip pat konfliktų zonose, kur žurnalistams kyla patys didžiausi pavojai“, – sakė Valstybės departamento atstovė Elizabeth Trudeau .

„Taigi esame susirūpinę“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius