Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 01 /15:00

Ukrainoje pradėtos raketų leidimo pratybos, keliančios nerimą Kremliui

Ukrainos ginkluotosios pajėgos ketvirtadienį demonstruodamos jėgą ir stiprybę bei erzindamos Maskvą pradėjo raketų leidimo pratybas pietinėje Chersono srityje, netoli Rusijos aneksuoto Krymo pusiasalio, pranešė kariškiai.
Ukrainos karinės pajėgos leidžia raketas
Ukrainos karinės pajėgos leidžia raketas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Ukraina Krymas Rusija

„Šaudymas jau prasidėjo. Viskas eina pagal planą. Iš Rusijos jokios reakcijos nėra. Ukrainos kariai pasirengę bet kokiai įvykių raidai“, – televizijai „112 Ukraina“ sakė Karinių oro pajėgų Pietų vadavietės atstovas Vladimiras Kryžanovskis.

Karininkas sakė, kad pratybose dalyvaus Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karinių ir transporto lėktuvai, zenitinių raketų, ryšių ir bepilotės aviacijos padaliniai. Bus naudojami ir zenitiniai raketų C 300 kompleksai.

Jis paaiškino, kad rengdama tokias pratybas Ukraina nieko nepažeidžia ir nekelia grėsmės nuo šalies atplėštam Krymo pusiasaliui.

„Ukraina nieko nepažeidžia. Jeigu pažiūrėsime į trajektoriją ir numatytą rajoną bei nubrėšime sąlyginę liniją pusiasalyje, kuriame išdėstyti (raketų leidimo) įrenginiai, Bulgarijos link, pastebėsime, kad ta linija eis gana toli nuo Krymo pusiasalio pakrantės. Raketos iki jos prisiartinti gali ne daugiau kaip 30 km“, – pažymėjo V.Kryžanovskis.

Ukrainos žiniasklaida trečiadienį spėliojo, kad Rusija norės numušti ukrainiečių raketas vos prasidėjus pratyboms.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovė Mariana Betsa tinklapiui „Ukrainska Pravda“ sakė, kad Kijevas gavo keletą pratyboms nepritariančių „notų ir laiškų iš Rusijos užsienio reikalų bei gynybos ministerijų“.

Tose žinutėse pabrėžiama, kad „bandymai galimai pažeis Rusijos suverenumą ir tarptautinę teisę“, sakė M.Betsa.

Maskva iš pradžių nepatvirtino siuntusi įspėjimo žinutes.

Tačiau Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas dienraščio „Vedomosti“ ketvirtadienio numeriui sakė, kad Rusija iš tikrųjų numuštų raketas, jei jaustų grėsmę.

D.Peskovas nurodė, kad pratybos gali „sukurti pavojingas sąlygas tarptautiniams skrydžiams, kertantiems Rusijos teritoriją ir kaimyninius regionus“.

Ukrainos nacionalinio saugumo tarybos vadas trečiadienį perspėjo, kad toks bauginimas neveiks.

„Grasinimai prieš Ukrainą panaudoti ginklus yra bandymas jau trejus pastaruosius metus Rusijos prieš mus vykdomą hibridinį karą paversti aktyviu karu“, – sakė Oleksandras Turčynovas.

„Scanpix“/AP nuotr./Oleksandras Turčynovas ir Petro Porošenka
„Scanpix“/AP nuotr./Oleksandras Turčynovas ir Petro Porošenka

Pratybas taip pat pasmerkė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

"Ukrainos mėginimai naudoti Rusijos oro erdvę, žinoma, yra labai pavojingas precedentas, – naujienų agentūrai "Interfax" sakė užsienio reikalų ministro pavaduotojas Aleksejus Meškovas.

"Deja, visi žinome Ukrainos priešlėktuvinės gynybos istoriją, todėl tokio pobūdžio bandymai sukelia realias problemas paprastiems keleiviams", – pridūrė jis.

Maskva kaltina Ukrainą 2014-ųjų liepą numušus oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 keleivinį lainerį, nors Nyderlandų vadovaujami tarptautiniai tyrėjai nustatė, kad šį lėktuvą numušęs mobilusis raketų kompleksas „Buk“ buvo atgabentas į separatistinio konflikto krečiamą Rytų Ukrainą iš Rusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius