Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainoje uždrausto „Penktojo kanalo“ žurnalistė Viktorija Siumar: aukų skaičius Kijeve kelis kartus didesnis, nei skelbiama šiuo metu

Buvusi Masinės komunikacijos instituto vadovė, žinoma žurnalistė Viktorija Siumar 15min.lt teigė, jog tikrieji Ukrainos tragedijos mastai paaiškės ateityje. Pasak jos, šalis yra ant bedugnės slenksčio, o smurto bangos išvengti padėtų tik šalies prezidento Viktoro Janukovyčiaus pasitraukimas ir Maidaną atakuojančių „Berkut“ dalinių išformavimas.
Viktorija Siumar
Viktorija Siumar / Dmitrijaus Larino nuotr.

Pasak V.Siumar, ES ir JAV turėjo visas galimybes rasti politinį problemos sprendimo kelią, tačiau delsė iki paskutinės akimirkos. Jos manymu, atsakomybė dėl žuvusiųjų gula ir ant didžiųjų Vakarų valstybių pečių.

– Kaip vertinate šios nakties įvykius?15min.lt paklausė V.Siumar.

Nors prieš tai valdžios atstovai ne kartą tikino, kad panorėję per valandą galės išvalyti Maidaną, šis bandymas žlugo.

– Buvo bandymas jėga užimti Nepriklausomybės aikštę. Nors prieš tai valdžios atstovai ne kartą tikino, kad panorėję per valandą galės išvalyti Maidaną, šis bandymas žlugo. Naujausiais duomenimis, į pagalbą „Berkut“ siunčiami desantininkai. Ruošiamas dar vienas Maidano šturmas.

Valdžia sako, kad kovoja su radikaliomis grupėmis ir nesupranta, kad viskas virto tautiniu sukilimu prieš banditų režimą. Kai Kijevo centre policija žmones puola su šaunamaisiais ginklais rankose, mieste patruliuoja suformuotos „tituškų“ grupės, kai neveikia metro ir blokuojamas įvažiavimas į miestą, o žmonės pėsti eina į Nepriklausomybės aikštę lazdomis ginti savo laisvės, tai nėra tik radikalai.

Gintaro Gražinsko/„Tauragės kurjerio“ nuotr./Maidano šturmas
„Scanpix“ nuotr./Maidano šturmas

– Jūs žurnalistė, dirbanti Maidane. Mus pasiekia aikštės vaizdai, bet kas iš tiesų vyksta joje?

Kenčiantys ir kraujuojantys žmonės, nieko nematantys ir sunkiai kvėpuojantys medikai... Tai priminė karą. Ir labai žiaurų karą.

– Mane pribloškė vaizdas, kaip Profesinių sąjungų rūmuose, kur veikė protestuotojų štabas, pirmojo aukšto virtuvėje tiesiai ant stalų buvo atliekamos chirurginės operacijos. Ir net ne tai darė didžiausią įspūdį, bet akimirka, kai į šią patalpą „Berkut“ pradėjo leisti ašarines dujas. Kenčiantys ir kraujuojantys žmonės, nieko nematantys ir sunkiai kvėpuojantys medikai... Tai priminė karą. Ir labai žiaurų karą.

Labai sunku įsivaizduoti, kad tai gali daryti tos pačios visuomenės nariai. Ir tai jau labai arti pilietinio karo. Tik šis apibrėžimas nėra tikslus. Šiame kare vienoje pusėje vakarietiškai mąstanti Ukrainos visuomenės dalis, o kitoje – nusikalstamas režimas, kuris remiasi išskirtinai jėgos struktūromis. Jos gana korumpuotos ir labai stipriai ideologiškai apdorotos. Visuomenės V.Janukovyčiaus pusėje nėra.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kijeve sužeisti protestuotojai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kijeve sužeisti protestuotojai

– Ar žuvusiuosius skaičiuojant dešimtimis galimas taikus susitarimas?

Pateikiama oficiali Sveikatos apsaugos ministerijos statistika, tačiau šį skaičių reiktų dauginti mažiausiai iš dviejų.

– Šiuo metu įtampos lygis be galo aukštas. Jis veda į neapykantą ir žmonių norą žudyti. Tai labai pavojinga situacija.

Žuvusiųjų yra gerokai daugiau. Pateikiama oficiali Sveikatos apsaugos ministerijos statistika, tačiau šį skaičių reiktų dauginti mažiausiai iš dviejų.

Šalies Rytuose naktį žmonės sudegino policijos ir prokuratūros pastatus. Neapykanta ir keršto jausmas po šios nakties per daug gilūs abiejose pusėse, todėl taikus susitarimas V.Janukovyčiui išliekant valdžioje nebeįmanomas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dūmai virš Nepriklausomybės aikštės – Maidano – Kijeve
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dūmai virš Nepriklausomybės aikštės – Maidano – Kijeve

Galiu pasakyti vienareikšmiškai, be prezidento atsistatydinimo, be „Berkut“ išformavimo, mes iš šios krizės neišeisime. Koalicinės vyriausybės sudarymas ar konstitucinė reforma galėjo būti svarstoma vakar. Šiandien tai jau nepakankamas kompromisas žmonėms nuraminti.

– Kiek svarbu protestuotojams išsaugoti Nepriklausomybės aikštę?

Kiekviename miestelyje yra policijos nuovada, teismas, administracijos pastatas. Jie bus šturmuojami ir užimami.

– Opozicija gali derėtis dėl ko tik nori. Maidanas nekontroliuojamas. Visoje šalyje stichiškai prasiveržia protesto akcijos. Žmonės nori, kad V.Janukovyčius prisiimtų atsakomybę, o nusikaltimus vykdę pareigūnai būtų nubausti.

Pati aikštė šiuo metu turi tik simbolinę reikšmę. Kiekviename miestelyje yra policijos nuovada, teismas, administracijos pastatas. Jie bus šturmuojami ir užimami. Kils stichiški susirėmimai. Žmonės labai įpykdyti.

„Scanpix“ nuotr./Sekmadienio mitingas Kijeve: susirinko daugiau nei 50 tūkst. opozicijos šalininkų
„Scanpix“ nuotr./Sekmadienio mitingas Kijeve: susirinko daugiau nei 50 tūkst. opozicijos šalininkų

Jei Maidano aikštė bus paimta, viskas persikels į vyriausybinį kvartalą ar prie prezidento užmiesčio rezidencijos. Karštųjų taškų šalyje atsiras vis daugiau. Valdžia procesų nekontroliuoja.

– Kaip vertinate ES ir JAV laikyseną pastarųjų įvykių fone?

Daugelis nusivylę ES ir JAV. Vakar Maidano dalyviai skandavo „Fuck EU“ ir „Fuck USA“. Du mėnesius Vakarai reiškė savo gilų susirūpinimą, tačiau tai nepasireiškė nė vienu konkrečiu veiksmu.

– Daugelis nusivylę ES ir JAV. Vakar Maidano dalyviai skandavo „Fuck EU“ ir „Fuck USA“. Du mėnesius Vakarai reiškė savo gilų susirūpinimą, tačiau tai nepasireiškė nė vienu konkrečiu veiksmu.

Žmonės dalį kaltės dėl žuvusiųjų perkelia ant ES ir JAV. Savo laiku būtų pakakę blokuoti A.Kliujevo sąskaitas Austrijos bankuose (Andryjus Kliujevas – Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas, kurio pavardė minima ne vienoje pinigų plovimo schemoje, vienas įtakingiausių ir turtingiausių Ukrainos politikų, – red. past.) ir tai galėjo visiškai pakeisti situaciją.

Jei anksčiau iš 200 valdančios partijos deputatų ir jų artimųjų būtų atimta teisė įvažiuoti į ES ar bent jau apie tai aiškiai prabilta, tai galėjo pakeisti situaciją. Tai būtų suteikę šansą viską spręsti politiniu lygiu. Deja, ES ir JAV delsė iki paskutinės akimirkos. Dabar riba peržengta ir kelio atgal nėra. Šalis stovi ant bedugnės krašto.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kijevas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kijevas

Pažiūrėkite į Baltarusiją – ji izoliuota. Naujausių įvykių fone Aliaksandras Lukašenka, palyginti su V.Janukovyčiumi, atrodo kaip demokratijos pavyzdys. Baltarusijoje niekada nebuvo metamos tokios pajėgos prieš protestuotojus ir žmonės nebuvo žudomi tiesiog aikštėse. Kodėl taikomi dvigubi standartai, kodėl Ukrainos valdžia neliečiama?

– Jūsų manymu, kodėl delsia Vakarai?

– Aš galiu tik spėlioti. Greičiausiai tai Rusijos baimė, noras dujas pirkti mažesne kaina, noras gauti Ukrainos oligarchų pinigus, bet tai net nėra svarbu. ES parodė, jog nėra pajėgi ginti savo fundamentalių vertybių – žmogaus teisių ir laisvių. Tai labai nuvylė ir privertė kelti klausimą, ar ES šalių vadovai buvo nuoširdūs deklaruodami savo vertybes.

– Jau pranešta apie pirmąjį žuvusį žurnalistą. Kokios darbo sąlygos šiuo metu Kijeve?

Žinau, kad „tituškos“ medžiojo 5-ojo kanalo žurnalistus. Buvo užpultos kelios grupės.

– Žurnalistų darbo sąlygos lygiai tokios pačios kaip ir protestuotojų. Visi vaikštome po kulkomis. Vakar man teko būti „tituškų“ ir „Berkut“ apsuptyje. Saugojom, kad iš rankų neišmuštų kameros. Duotas aiškus nurodymas daužyti fotoaparatus ir vaizdo kameras, kad visų nusikaltimų nebūtų galima įamžinti, kad nebūtų galima užfiksuoti pareigūnų veidų.

Žinau, kad „tituškos“ medžiojo 5-ojo kanalo žurnalistus (šio kanalo transliacija Ukrainoje šiuo metu uždrausta, – red. past.). Buvo užpultos kelios grupės.

Vladislavo Sodelio/Komersant nuotr./Vadimas Tituško
Vladislavo Sodelio/Komersant nuotr./Vadimas Tituško

Laikraščio „Vesti“ žurnalistas žuvo grįždamas namo. Jį sustabdė „tituškos“, ištraukė iš automobilio ir ėmė mušti. Niekas nesigilino, kad jis dirba valdžios kontroliuojamoje žiniasklaidos priemonėje. Tokių atvejų jau buvo ne vienas, tik šis baigėsi mirtimi.

– Jūsų akimis, koks tolimesnis įvykių scenarijus?

Mes judame link Libijos scenarijaus.

– V.Janukovyčius absoliučiai neadekvačiai vertina situaciją. Tai rodo jo kalba, kur jis žada bausti opozicijos lyderius už smurto kurstymą. Prezidentas nesuvokia, kiek pastangų deda opozicija, bandydama sureguliuoti procesą taikiomis priemonėmis ir kaip jie patys yra kritikuojami protesto akcijų dalyvių.

Protestuotojai nori fizinio saugumo garantijų. Mes judame link Libijos scenarijaus. Jeigu viską bus bandoma spręsti naudojant jėgą, gali pasikartoti buvusio Libijos lyderio Muammaro Gaddafi istorija (jis ilgai slapstėsi, bet buvo aptiktas ir nušautas be teismo, – red. past.). V.Janukovyčius labai rimtai rūpinasi savo saugumu, tačiau pasekmių sau nesupranta iki galo.

„Scanpix“ nuotr./Maidano kovotojai
„Scanpix“ nuotr./Maidano kovotojai
Manau, kad jau šiandien pasitelkus kariuomenės pajėgas bus bandoma galutinai užgniaužti pasipriešinimą Maidane, tačiau po to kils masiniai neramumai skirtingose šalies vietose ir atakos prieš valdžios struktūras dar padažnės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius