Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 09 /21:06

Ukrainoje verda aistros: Luhanske separatistai ginsis Molotovo kokteiliais, Odesoje kyla barikados, o kandidatai į prezidentus auklėjami kumščiais

Prorusiški separatistai trečiadienį tvirtino barikadas ir ruošė Molotovo kokteilius prie jų užimto Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) pastato rytiniame Luhansko mieste, kai Kijevo vyriausybė perspėjo galinti panaudoti jėgą tvarkai atkurti. Separatistai barikadas pradėjo statyti ir Odesoje. Su protestuotojais kalbos neranda net prorusiškais laikomi politikai. Įsiutusi minia Luhanske sumušė prorusiška laikomos Regionų partijos kandidatą į prezidentus Michailą Dobkiną, o Nikolajeve buvo užpultas kitas kandidatas į prezidentus Olegas Cariovas.
Riaušininkai Luhanske
Riaušininkai Luhanske / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Papildyta 20.55 Sumušti kandidatai į prezidentus

Į separatistinių nuotaikų apimtą Luhanską agituoti atvykęs prorusiška laikomos Regionų partijos kandidatas į prezidentus Michailas Dobkinas minios buvo nušvlptas ir sumuštas.

Pasak „Unian“, apie tai savo paskyroje „Facebook“ pranešė žmogaus teisių gynėjas Konstantinas Reuckis. 

„Manau, kad kandidatas į prezidentus ilgam prisimins šį vakarą. Pjauna tai, ką pasėjo. Jis piktinosi, šaukė, kad „manęs net Kijeve taip nepuolė“ ir už tai gavo dar“ – pranešė M.Reuckis.

M.Dobkinas yra pareiškęs, kad nepalaiko idėjos sukurti prorusišką „Charkovo respubliką“.

Tuo tarpu pats save į prezidentus iškėlęs kitas prorusiškas politikas Olegas Cariovas, atvykęs į Nikolajevo miestą, buvo užpultas nacionaliostinių pažiūrų aktyvistų, Politikas buvo apmėtytas kiaušiniais ir apdalytas antausiais. Žmonės jam rėkė: „Cariovas – fašistas!“, „Lauk iš Ukrainos!“, „Lagaminas – stotis –Rusija!“.

Papildyta 18.12 Barikados kyla ir Odesoje

Unian praneša, kad prorusiški separatistai barikadas ėmė ręsti ir Odesos centre. Į Kulikovo lauką, kur stovi Antimaidano palapinės, atvežta daug smėlio, kurį separatistai semia į maišus ir iš jų renčia barikadas. Taip pat barikados tvirtinamos padangomis, armatūra.

Papildyta 16.01 val. Luhanske separatistai stato barikadas, Kijevui grasinant panaudoti jėgą

Prorusiški separatistai trečiadienį tvirtino barikadas ir ruošė Molotovo kokteilius prie jų užimto Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) pastato rytiniame Luhansko mieste, kai Kijevo vyriausybė perspėjo galinti panaudoti jėgą tvarkai atkurti.

Prorusiški separatistai trečiadienį tvirtino barikadas ir ruošė Molotovo kokteilius prie jų užimto Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) pastato rytiniame Luhansko mieste.

Tas pastatas yra vienas iš kelių, kuriuos pastarosiomis dienomis Ukrainos rytiniuose regionuose užėmė riaušininkai, reikalaujantys surengti referendumus dėl nepriklausomybės nuo Kijevo, panašius į tą, kuris lėmė praeitą mėnesį įvykdytą Krymo aneksiją.

Milicijos atstovė sakė, kad pranešimai apie neva Luhansko SBU pastate laikomus įkaitus yra neteisingi.

„Pagal šiuo metu mūsų turimą informaciją, užsienio piliečių SBU valdybos pastate nenustatyta. Tai Luhansko ir jo srities gyventojai“, – trečiadienį sakė Luhansko milicijos atstovė Tatjana Pohukaj.

Tačiau ji pažymėjo, kad negalima kategoriškai atmesti prielaidos, jog tarp tame pastate esančių žmonių nėra Rusijos piliečių.

Pareigūnė sakė, kad šiuo metu prie SBU būstinės vyksta mitingas, kuriame dalyvauja nedaug žmonių, o operatyvinė informacija rodo, jog pastato viduje yra 200–300 žmonių.

Paklausta, ar tarp pastate esančių žmonių yra įkaitų, T.Pohukaj atsake: „Įkaitų ten nėra ir nebuvo.“

Patys protestuotojai taip pat neigė tuos pranešimus.

Praeitą naktį SBU pastate įsitvirtinusius aktyvistus aplankė parlamento narys Serhijus Tihipka, siekiantis Ukrainos prezidento posto, tačiau užgrobėjai atsisakė su juo bendrauti. Deputatas buvo įleistas į pastatą, kur aktyvistai jam pareiškė, kad suformuluos reikalavimus.

Vėliau duodamas interviu vietos internetinei televizijai, S.Tihipka sakė, kad aktyvistų „reikalavimai pakankamai protingi“. Jis taip pat sakė nematęs jokių įkaitų SBU pastate.

Toliau į pietus esančiame Donecko mieste vietos administracijos pastatas tebėra prorusiškų aktyvistų rankose, tačiau pareigūnai nutraukė vyriausybinio pastato okupaciją Charkovo mieste.

Tiems, kurie nori dialogo, siūlome derybas ir politinį sprendinį. Mažuma, kuri nori konflikto, sulauks Ukrainos valdžios atsakymo, panaudojant jėgą, – pridūrė jis.

„Manau, šios krizės sprendinys bus rastas per artimiausias 48 valandas“, – vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas sakė žurnalistams Kijeve.

„Tiems, kurie nori dialogo, siūlome derybas ir politinį sprendinį. Mažuma, kuri nori konflikto, sulauks Ukrainos valdžios atsakymo, panaudojant jėgą“, – pridūrė jis.

Luhansko SBU pastatą užėmusių protestuotojų atstovas sakė, kad praeitą naktį iš jo išėjo daugiau nei 50 žmonių ir kad tęsiamos derybos, ieškant šios krizės sprendinio.

Aktyvistai, kurių daugelis buvo užsidėję kaukės, toliau stiprino barikadas, kraudami padangas, medines dėžes ir smėlio maišus, taip pat ruošė butelius su degiu skysčiu. Keli buvo ginkluoti automatais.

„Tie, kurie išėjo, nebuvo pasiruošę likti ir kautis“, – sakė aktyvistų atstovas, vardu Vasilijus. Pasak jo, prorusiški „kariai“ kovos, kol bus surengtas referendumas dėl nepriklausomybės nuo Kijevo.

„Be abejo, turime prašyti Rusijos, kad leistų mums prisijungti“, – aiškino jis, pridūręs, kad tikisi pagalbos iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino.

Ukrainos vyriausybė sako, kad pastatų užėmimai, kurie prasidėjo sekmadienį, yra Rusijos vadovaujamo plano suskaldyti šalį dalis. Maskva tokius kaltinimus neigia.

Maskva trečiadienį taip pat ragino Vakarų šalis ir Ukrainą nesibaiminti dėl stiprių Rusijos pajėgų, sutelktų netoli sienos su Ukraina, tęsiantis didžiausiai krizei tarp Rytų ir Vakarų nuo Šaltojo karo pabaigos 1991 metais.

T.Pohukaj sakė, kad derybos su protestuotojais tęsiamos.

„Tikimės viską išspręsti taikiai, nes niekam nereikia kraujo ir mirčių“, – pažymėjo ji.

Ukrainos teisėsauga: Luhanske protestuotojų užimtame SBU pastate Rusijos piliečių nėra

Ukrainos rytinio Luhansko miesto milicija pareiškė, kad prorusiškų protestuotojų užimtame Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) pastate nėra ir nebuvo jokių įkaitų ir kad jame taip pat nėra užsienio šalių, konkrečiai – Rusijos, piliečių.

„Pagal šiuo metu mūsų turimą informaciją, užsienio piliečių SBU valdybos pastate nenustatyta. Tai Luhansko ir jo srities gyventojai“, – trečiadienį sakė šio miesto milicijos atstovė Tatjana Pohukaj.

Tačiau ji pažymėjo, kad negalima kategoriškai atmesti prielaidos, jog tarp tame pastate esančių žmonių nėra Rusijos piliečių.

Pareigūnė sakė, kad šiuo metu prie SBU būstinės vyksta mitingas, kuriame dalyvauja nedaug žmonių, o operatyvinė informacija rodo, jog pastato viduje yra 200–300 žmonių.

Paklausta, ar tarp pastate esančių žmonių yra įkaitų, T.Pohukaj atsake: „Įkaitų ten nėra ir nebuvo.“

Papildyta 13.35 val. Milicija nepatvirtina, kad Luhansko SBU būstinė užminuota

Luhansko milicija atsisakė patvirtinti pranešimus, kad Luhansko Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) būstinė, kurią užėmę prorusiški separatistai, yra užminuota ir viduje laikomi įkaitai.

Pasak milicijos atstovės Tatjanos Pogukai, tarp SBU pastatą užėmusių separatistų nėra Rusijos piliečių.

„Nustatytos užėmėjų tapatybės. Nėra informacijos, kad viduje būtų laikomi įkaitai ar kas pastatas būtų užminuotas“, – agentūrai „Unian“ sakė T.Pogukai.

Papildyta 12.07 val. Luhanske tęsiasi 400 separatistų mitingas

Luhanske trečiadienį tęsėsi prorusiškų aktyvistų mitingas, kuriame dalyvaujantys 300–400 žmonių stato barikadas.

Praeitą naktį prie protestuotojų užimtos Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) būstinės buvo susirinkę per tūkstantis žmonių, tačiau iki paryčių demonstrantų sumažėjo. Rytą jų vėl pradėjo daugėti.

SBU pastatą okupavę ginkluoti asmenys visą naktį laukė saugumo pajėgų šturmo. Dabar jie stiprina anksčiau suręstas barikadas ir stato naujas.

Mitingo dalyviai sako, kad vedamos derybos su vietos valdžia ir kad jie sutiko užmegzti dialogą, tačiau neatsisako anksčiau iškeltų reikalavimų.

Praeitą naktį SBU pastate įsitvirtinusius aktyvistus aplankė parlamento narys Serhijus Tihipka, siekiantis Ukrainos prezidento posto, tačiau užgrobėjai atsisakė su juo bendrauti. Deputatas buvo įleistas į pastatą, kur aktyvistai jam pareiškė, kad suformuluos reikalavimus.

Vėliau duodamas interviu vietos internetinei televizijai, S.Tihipka sakė, kad aktyvistų „reikalavimai pakankamai protingi“. Jis taip pat sakė nematęs jokių įkaitų SBU pastate.

Papildyta 11.30 Prie Charkovo administracijos pastato nuimtos užtvaros

Nuo Charkovo srities administracijos būstinės pašalintos milicijos užtvaros, praneša „Unian“. Šalia esančioje Laisvės aikštėje nebeliko nei prorusiškų separatistų, nei EuroMaidano protestuotojų.

Pasak „Unian“, pirmą kartą šią savaitę prie administracijos pastato nematyti milicijos pareigūnų. Išdaužti langai užkalti faneros plokštėmis.

Papildyta 11.13 val. SBU pastatą Luhanske užėmę žmonės – vietos gyventojai

Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) būstinę rytiniame Luhansko mieste užėmę ginkluoti asmenys yra tos srities gyventojai, kurių tapatybės nustatytos, o teisėsauga veda su jais derybas, į kurias įtraukti užpuolikų artimieji, nurodė portalas „Vostočnyj variant“ („Rytų variantas“), remdamasis VRM informacija.

Pareigūnai nurodė, kad SBU pastatą okupavę apie 200 žmonių neketina sudėti ginklų ir kad jų nuolat daugėja.

„Visi ten esantys – Luhansko srities gyventojai... Su jais ir jų artimaisiais vedamos derybos“, – rašo portalas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) būstinė Luhanske, užimta separatistų
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) būstinė Luhanske, užimta separatistų

Papildyta 11 val. Ukrainos vyriausybė ketina išspręsti krizę per 48 valandas

Ukrainos užsienio reikalų ministras Arsenas Avakovas trečiadienį pareiškė, kad krizė trijose rytinėse srityse, kur prorusiški separatistai pastarosiomis dienomis buvo užėmę vyriausybinius pastatus, išsispręs per ateinančias dvi paras ir kad vyriausybė sieks sureguliuoti padėtį derybomis, tačiau neatmeta galimybės panaudoti jėgą.

„Manau, šios krizės sprendinys bus rastas per artimiausias 48 valandas... Antiteroristinės operacijos režimas visose trijose srityse neatšauktas, ir galime bet kuriuo momentu įvykdyti visus suplanuotus veiksmus“, – jis sakė žurnalistams Kijeve.

Ministras pridūrė, kad teisėsaugos pareigūnai gali mėginti sureguliuoti padėtį dviem būdais: derybomis arba panaudodami jėgą.

Papildyta 8.26 val. Paleido dar penkis įkaitus

Trečiadienio rytą pranešta, kad paleisti dar penki įkaitai. Taip pat pranešta, kad riaušininkai pastatą paliko „be ginklų ir nenukentėję“. Derybos dėl Ukrainos saugumo tarnybos pastato išlaisvinimo toliau tęsiamos.

Šturmuota Lvovo prokuratūra

Naujienų agentūra „Unian“ skelbia, kad Lvove šturmuota prokuratūra. Siekdami naujai paskirto prokuroro atsistatydinimo, visuomeniniai aktyvistai Lvove šturmavo vietos prokuratūrą.

Prie įėimo stovėjusiems teisėsaugos pareigūnams nepavyko užkirsti kelio pas Vladimirą Guralį panorusių prasiveržti Lvovo gyventojų. Prokuroro darbo vietoje nebuvo, jis – komandiruotėje.

Naktį separatistai paleido 51 įkaitą

USB pastatą Luhanske užėmę riaušininkai sutiko derėtis su Ukrainos valdžia. Po derybų nuspręsta, kad „pastatą be ginklų gali palikti 51 įkaitas. Nė vienas žmogus nebuvo sužeistas“.

Toliau patalpas blokuojantys asmenys taip pat leido į pastatą įeiti liaudies deputatams, kurie vėliau taip pat be jokių kliūčių paliko pastatą.

Antradienio vakarą Ukrainos pareigūnai pranešė, kad riaušininkaii užminavo užimtą Saugumo pastatą Luhanske, kuriame buvo laikoma apie 60 įkaitų. Luhansko Saugumo pastate su įkaitais ir sprogmenimis užsibarikadavę riaušininkai įspėjo, kad jeigu Ukrainos milicijos pajėgos mėgins šturmuoti, jie prisidenginės moterimis.

VIDEO: Separatistų pranešimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius