Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ukrainos graikų apeigų katalikai jaučiasi išduoti dėl popiežiaus ir patriarcho susitikimo

Popiežius Pranciškus po istorinio susitikimo su Rusijos ortodoksų patriarchu Kirilu sulaukė kritikos Ukrainoje. Graikų apeigų katalikų bažnyčios vadovas sakė, kad tikintieji jaučiasi išduoti.
Popiežius Pranciškus ir Rusijos Ortodoksų Bažnyčios patriarchas Kirilas
Popiežius Pranciškus ir Rusijos Ortodoksų Bažnyčios patriarchas Kirilas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Šiandien daug tikinčiųjų kalbėjosi su manim ir sakė, kad jaučiasi išduoti Vatikano“, – sakė Ukrainos graikų apeigų katalikų bažnyčios (UGAKB) vadovas Sviatoslavas Ševčukas interviu, kuris buvo publikuotas šeštadienį vakare.

UGAKB pripažįsta popiežių ir buvo reikšmingas trinties tarp Maskvos ir Vatikano šaltinis.

S.Ševčukas nesutinka su popiežiaus Pranciškaus ir patriarcho Kirilo, kurie penktadienį susitiko Kuboje, deklaracija, ypač – dėl Ukrainos, su raginimu „visoms šiame konflikte dalyvaujančioms šalims būti protingoms“.

„Šis tekstas nuvedė prie didelio nusivylimo tarp daugelio tikinčiųjų mūsų Bažnyčioje ir kitų suinteresuotų ukrainiečių“, – sakė UGAKB lyderis interviu, kuris buvo paskelbtas oficialiame Bažnyčios tinklapyje.

S.Ševčukas, kurio Bažnyčia rėmė Maidano mitingus, 2014-aisiais nuvertusius Maskvos remtą prezidentą Viktorą Janukovyčių, ir, vėliau, Kijevo kampaniją prieš prorusiškus separatistus Ukrainos rytuose, sakė, jog žodis „konfliktas“ yra „nederamas“, nes kiša mintį apie pilietinį konfliktą, „o ne apie užsienio agresiją prieš kaimyninę valstybę“.

Jis apkaltino Rusijos patriarchą tuo, kad jis „atvirai remia Rusijos agresiją prieš Ukrainą“.

Kirilas įvairiomis progomis smerkė UGAKB dėl „antirusiškos“ pozicijos konflikte, kuris nuo 2014 metų balandžio pareikalavo daugiau kaip 9 tūkst. gyvybių.

Pernai atlikta apklausa parodė, kad šiai Bažnyčiai priklauso maždaug 8 proc. ukrainiečių, daugiausia – šalies vakaruose.

Maždaug 70 proc. gyventojų yra ortodoksai, bet jie yra pasidaliję į Ukrainos ir Rusijos patriarchatų, kurie taip pat labai nesutaria dėl konflikto, sekėjus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius