Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos laikinasis premjeras Arsenijus Jaceniukas – santūrus politikas, pasiryžęs politinei savižudybei

Arsenijus Jaceniukas, vienas iš protestų Kijeve lyderių, kuris trečiadienio vakarą buvo paskirtas vadovauti laikinajai Ukrainos vyriausybei, tikrai nėra pats populiariausias tarp Maidano protestuotojų, tačiau jis gana blaiviai mąstantis politikas, kuriam teks užduotis apsaugoti šalį nuo bankroto ir separatizmo grėsmių, rašo agentūra AFP.
Arsenijus Jaceniukas
Arsenijus Jaceniukas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Akiniuotas 39 metų buvęs teisininkas ir bankininkas turi sukaupęs nemažą profesinę patirtį ekonomikos ir finansų srityje, kas jam gali praversti stengiantis išgelbėti šalį nuo gresiančio bankroto. Tačiau koją jam gali pakišti įvaizdis – ukrainiečiai jo nelaiko kietu politiku, o karingiau nusiteikusios protestuotojų grupuotės į jį žiūri mažų mažiausiai skeptiškai.

Tačiau per pastaruosius mėnesius savo įvaizdį buvęs ministras gerokai pakeitė sakydamas ugningas kalbas Maidane – jis kartą netgi perspėjo buvusį prezidentą Viktorą Janukovyčių, kad protestuotojai nepabijos ir į jų galvas paleistų kulkų, kad tik nuverstų pasitikėjimą praradusį šalies vadovą.

Ugningos kalbos ir šaltas protas

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Arsenijus Jaceniukas kreipiasi į mitinguotojus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Arsenijus Jaceniukas kreipiasi į mitinguotojus

Ukrainos savaitraštis „Focus“ rašo, kad A.Jaceniukas sąmoningai stengėsi atsikratyti inteligento bankininko įvaizdžio, o mitingais Maidane pasinaudojo kaip platforma, siekdamas tapti pagrindiniu opozicijos lyderiu.

Jis taip pat laikomas tiek draugu, tiek priešininku charizmatiškesniam opozicijos lyderiui Vitalijui Klyčko, kuris šiuo metu yra populiaresnis ir antradienį paskelbė sieksiantis Ukrainos prezidento posto.

Karingos kalbos Maidano protestuotojams neturėtų apgauti – A.Jaceniukas yra talentingas politikos užkulisių žaidėjas, tarnavęs aukščiausiuose buvusių vyriausybių postuose. Jis yra buvęs ūkio ministru ir centrinio banko valdytojo pavaduotoju.

Būdamas Ukrainos parlamento pirmininku jis taip pat dalyvavo 2010-ųjų prezidento rinkimuose, kuriuos laimėjo V.Janukovyčius. Anuomet jis liko penktas, surinkęs vos 7 proc. balsų.

A.Jaceniukas vadovavo Ukrainos deryboms dėl narystės Pasaulio Prekybos Organizacijoje ir parodė puikiai išmanantis šalies ekonomikos padėtį.

Sausį V.Janukovyčius jam siūlė premjero postą kaip kompromisą protestuotojams, tačiau A.Jaceniukas atsakė, kad opozicija pabaigs pradėtą darbą.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Arsenijus Jaceniukas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Arsenijus Jaceniukas

Jis taip pat buvo vienas iš trijų opozicijos atstovų, kurie penktadienį pasirašė po susitarimu su prezidentu nutraukti konfrontaciją Kijeve. Ši sutartis supykdė Maidano protestuotojus ir netrukus nustojo galios, nes prezidentas pabėgo iš sostinės ir greičiausiai iš šalies.

V.Janukovyčiui apleidus Kijevą A.Jaceniukas beveik neišėjo iš Aukščiausiosios Rados, kur dabar dominuoja protestus palaikantys deputatai.

Antradienį jis parėmė balsavimą, kad bėglys būtų atiduotas Tarptautiniam Hagos teismui ir būtų teisiamas už kraujo praliejimą Kijevo gatvėse.

Tą pačią dieną A.Jaceniukas perspėjo, kad žmonės, sutikę prisijungti prie laikinosios vyriausybės, „išgelbės šalį, bet jiems patiems tai bus politinė savižudybė“.

Keliauja reguliariais reisais

A.Jaceniukas yra pasisakęs už Ukrainos narystę Europos Sąjungoje ir pareiškęs sieksiantis išrauti šalyje įsišaknijusią korupciją.

A.Jaceniukas tapo vienu jauniausių Europos vyriausybės vadovų. Šis postas, praeitą savaitę parlamentui nubalsavus grįžti prie 2004-ųjų konstitucijos, perėmė nemažai galių iš prezidentūros.

Šiuo metu jis yra vienas jauniausių tarp  Europos vyriausybių vadovų. Šis postas, praėjusią savaitę parlamentui nubalsavus grįžti prie 2004-ųjų konstitucijos, perėmė nemažai galių iš prezidento.

Vis dėlto A.Jaceniukui tai bus tik laikinos pareigos iki gegužės mėnesį numatytų prezidento rinkimų.

Iš Černivcų miesto, esančio Ukrainos vakaruose, kilęs A.Jaceniukas politinę karjerą pradėjo 2001 metais, kaip tapo Krymo autonomijos ūkio ministru.

Po 2004-ųjų Oranžinės revoliucijos A.Jaceniuko retorika tapo labiau proeuropietiška ir jis suartėjo su buvusia premjere Julija Tymošenko.

Kitas Oranžinės revoliucijos lyderis, vėliau prezidentu išrinktas Viktoras Juščenka 2007 metais jį paskyrė užsienio reikalų ministru. A.Jaceniukas tapo tarpininku tarp premjerės ir prezidento, kai buvę sąjungininkai V.Juščenka ir J.Tymošenko pradėjo konfliktuoti.

Būdamas ministras A.Jaceniukas dažnai keliaudavo keleiviniais lėktuvais – kas yra neįprasta tarp prabangą mėgstančių Ukrainos valdžios atstovų.

Vėliau juoda katė perbėgo ir tarp A.Jaceniuko bei J.Tymošenko. Tiesa, po to jie susitaikė ir A.Jaceniukas netgi tapo J.Tymošenko įkurtos partijos lyderiu bei parlamento pirmininku.

A.Jaceniukas gimė 1974-ųjų gegužės 22 dieną Černivcų universiteto profesorių šeimoje.

Griuvus Sovietų Sąjungai jis vis dar studijavo ir dešimtajame dešimtmetyje įkūrė studentų teisininkų įmonę. Vėliau dirbo „Aval“ banke Kijeve.

A.Jaceniukas turi žmoną ir dvi dukras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius