Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos opozicija reikalauja grąžinti 2004 m. Konstituciją

Politinė krizė Ukrainoje tęsiasi. Pirmadienį Aukščiausioje Radoje tikimasi, kad bus pradėtas opozicijos pateiktas 2004 m. Konstitucijos grąžinimo projekto svarstymas.
Mitingas Kijeve
Mitingas Kijeve / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kijevo Nepriklausomybės aikštėje sekmadienį susirinko apie 70 tūkst. žmonių. Aktyviausi nesitraukia iš Maidano – jų čia naktį lieka keli tūkstančiai, bet politinės ir ekonominės krizės pabaigos nesimato. Prasidėjusios derybos tarp prezidento Viktoro Janukovyčiaus ir opozicijos lyderių taip pat įstrigo.

Opozicija reikalauja kuo greičiau grąžinti 2004 metų Konstituciją, o ne laukti iki rudens ir rengti referendumą kaip siūlo prezidentas V. Janukovyčius.

Opozicinės partijos „Udar“ lyderis Vitalijus Klyčko sako, kad Ukraina negali laukti, nes jos laukia Europa. O Konstitucijai pakeisti mėnesių, kaip siūlo valdžia, nereikia. Taigi žmonės reikalauja išankstinių rinkimų.

V. Janukovyčius per derybas pasiūlė man su juo dalyvauti politiniuose debatuose. Aš sutikau, bet su sąlyga, kad debatai vyktų čia, viešai Maidane, – sakė V. Klyčko.

„V. Janukovyčius per derybas pasiūlė man su juo dalyvauti politiniuose debatuose. Aš sutikau, bet su sąlyga, kad debatai vyktų čia, viešai Maidane“, – sakė V. Klyčko.

Pasak opozicijos lyderių, gal ir pavyks pirmadienį Aukščiausioje Radoje pradėti 2004 m. Konstitucijos projekto svarstymą, bet daugumos Radoje opozicija neturi. Todėl maidaniečiai kviečiami piketuoti prie Rados ir iš Maidano raginami nesiskirstyti.

Ukrainos nacionalinio pasipriešinimo štabo narys Aleksandras Turčinovas teigia, kad Aukščiausioje Radoje vėl aptariamas Maidano išvaikymo scenarijus ir nepaprastosios padėties įvedimas. „Aš tvirtinu, jie gali pralieti kraują, bet Maidanas nesiskirstys“, – tikina A. Turčinovas.

„Kol Maidano barikados stabilios, tol stabilus ir mūsų planas bei kova. O planas paprastas – pakeisti visą valdžios sistemą, nes V. Janukovyčius uzurpavo šalį, – kalbėjo visuomeninio judėjimo „Trečioji Ukrainos respublika“ lyderis Jurijus Lucenko. – Privalome grąžinti demokratišką konstituciją, ir valdžia turi priklausyti žmonėms. Niekas nepasikeis šalyje, jei nebus pakeistas prezidentas, Aukščiausiosios Rados pirmininkas, nebus suformuota nauja vyriausybė.“

Opozicija pripažįsta, kad tik dėl Maidano tvirtybės kai kurių rezultatų derybose su valdžia pasiekta.

Vienas iš opozicijos lyderių P. Porošenko įsitikinęs, kad pergalė bus pasiekta, nes žmonės vieningi: „Valdžia mus jau trečią mėnesį nori suskaldyti, bet jai nepavyksta, nes tiesa ir dievas su mumis. Mes neišdavėme nė vieno aktyvisto, mums ir jums padedant 392 protestuotojai išlaisvinti.“

Automaidano vadovas D. Bulatovas taip pat dėkoja tiems, kurie už jį meldėsi ir palaikė. „Esu Lietuvoje, bet grįšiu pas jus ir kovosiu. Nepasiduokime“, – žmones kviečia jis.

Trečiadienį opozicija skelbia visuotinį valandos streiką. Taip pat ragina ukrainiečius stoti į Maidano kuriamą naują savigynos struktūrą – tokie būriai jau susikūrė dešimtyje miestų.

„Euromaidanas su opozicijos lyderiais reikalauja įvesti sankcijas aukščiausiajai valdžiai – prezidentui V. Janukovyčiui, jo aplinkos žmonėms, kai kuriems laikinosios vyriausybės ministrams, kad nebūtų naudojamas smurtas. Dėl galimų sankcijų Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai tarsis antradienį Briuselyje“, – sako žurnalistė Rūta Lankininkaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius