Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos parlamentas įstatymu apibrėžė Krymo statusą

Ukrainos parlamentas priėmė įstatymą, kuriame apibrėžiamas Rusijos okupuoto Krymo teisinis režimas bei piliečių teisės ir laisvės.
Ukrainos parlamentas
Ukrainos parlamentas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Už įstatymą antradienį balsavo 228 parlamentarai. Jame įtvirtinama, kad Krymas yra laikinai okupuota Ukrainos teritorija, o Rusija įvardinama okupantu, atsakingu už Ukrainos piliečių Kryme teisių pažeidimus.

Atsakant į Rusijos pareiškimus, kad ukrainiečiai, kurie nepareiškia noro atsisakyti Rusijos paso, automatiškai tampa Rusijos piliečiais, į įstatymą įtraukta pataisa, kurioje Ukraina nepripažįsta prievarta primestos Rusijos pilietybės.

Pasak prezidento administracijos vadovo pavaduotojo Andrejaus Senčenkos, „priverstinis Rusijos pilietybės priėmimas yra psichologinio spaudimo prieš Ukrainos piliečius piemonė“.

Paklaustas, ar žmogus, priėmęs Rusijos pasą profesiniais ar kokiais nors kitais sumetimais, vis dar bus laikomas Ukrainos piliečiu, A.Senčenka atsakė: „Jei žmogus turi Ukrainos pasą, jis – Ukrainos pilietis.“

Be to, įstatyme teigiama, kad Ukrainos piliečiai turi teisę laisvai judėti visoje Ukrainos teritorijoje, taip pat ir Kryme.

Įstatymas taip pat reguliuoja teisių pasikeitimo klausimus. Pasak teisingumo ministro Pavelo Petrenkos, tai padaryta siekiant „išvengti mūsų piliečių teisių pažeidimų“.

„Kadangi Kryme bus vykdomos fiktyvios nuosavybės teisių pakeitimo procedūros“, turto įsigijimas ir įteisinimas pagal Ukrainos įstatymus turi vykti už okupuotos teritorijos ribų.

Iš pirminės įstatymo redakcijos buvo išbrauktas punktas apie ūkinę veiklą Kryme. Ūkio ministerija tam parengs atskirą įstatymą.

Įstatyme numatytos pensijų ir pašalpų išmokos Krymo teritorijoje, jeigu jų gavėjai atsisakė analogiškų išmokų iš Rusijos.

Krymo teisėjams numatyta teisė būti perkeltiems į kitus teismus likusioje Ukrainos teritorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius