Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 31 /2015 09 01

Neramumai Kijeve: paviešintas vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip vyras į karius metė granatą

Ukrainos parlamentas pirmadienį per pirmąjį skaitymą pritarė konstitucijos pataisoms, kurias įgyvendinus būtų suteikta didesnė autonomija prorusiškų separatistų kontroliuojamoms rytinėms teritorijoms, kaip ragino padaryti Vakarų šalys. Tai sukėlė didelį Ukrainos nacionalistų radikalų pasipiktinimą. Per kilusius susirėmimus prie Aukščiausiosios Rados mažiausiai vienas pareigūnas žuvo.
Temos: 1 Ukraina

Papildyta 00.16 val. Paviešintas vaizdo įrašas, kuriame matomas asmuo, į pareigūnus metęs granatą.

Vaizdo įraše matoma, kaip vyras išmeta granatą ir pradeda bėgti. Užtaisas nukrenta šalia sustojusių pareigūnų ir sprogsta. Per šį išpuolį žuvo vienas Nacionalinės gvardijos karys.

VIDEO: Paviešintas vaizdo įrašas, kuriame matomas asmuo, į Ukrainos pareigūnus metęs granatą

Iš pradžių buvo manoma, kad jis žuvo nuo granatos skeveldrų, tačiau Ukrainos vidaus reikalų ministras „Twitter“ paskelbė, kad karys žuvo nuo kulkos.

Iš viso per kilusius neramumus Kijeve sulaikyta beveik 100 žmonių. 

Papildyta 22.15 val. Pirmadienio vakarą Petro Porošenka surengė neeilinį susitikimą su Parlamento, Vyriausybės, saugumo pajėgų vadovais. Susitikime aptartas išpuolis Kijeve.

P. Porošenka pareikalavo, kad būtų atliktas nuodugnus tyrimas, rasti išpuolio organizatoriai ir visuomenė būtų informuota apie kilusio incidento aplinkybes.

Remiantis naujausiais duomenimis, per susirėmimus sužeista daugiau nei 120 žmonių. Žuvo vienas karys.

„Dabar mums reikia vienybės prieš agresorių, kuris rengė šiuos neramumus. Dėl provokatorių pastangų žuvo žmogus. Turime aiškiai pasauliui parodyti, kad mūsų vieninga vyriausybė imasi aiškių veiksmų“, – sakoma prezidento pranešime.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Petro Porošenko
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Petro Porošenko

Papildyta 21.12 val. Anksčiau buvo skelbta, kad po mestos granatos žuvo vienas Ukrainos Nacionalinės gvardijos karys. Tačiau šalies vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas paskelbė, kad karys žuvo nuo kulkos, kuri perskrodė jo širdį.

Apie tai jis paskelbė socialiniame tinkle „Twitter“.

Papildyta 20.06 val. Į ukrainiečius kreipęsis prezidentas Petro Porošenka sakė, kad šį išpuolį įvykdė prieš ukrainiečių tautą nusistatę asmenys.

„Be išimties visos politinės jėgos turi prisiimti atsakomybę“, – kalbėjo jis.

Pasak Ukrainos prezidento, bus vykdomas tyrimas, po kurio bausmės sulauks ne tik išpuolio vykdytojai, bet ir organizatoriai, tarp kurių gali būti ir politikų.

P. Porošenka savo kalboje ramino, kad šiandien priimtas sprendimas nėra galutinis – tam dar reikės balsavimo metų pabaigoje. Iki to laiko, kaip sakė Ukrainos prezidentas, bus atidžiai sekama situacija Rytų Ukrainoje.

Papildyta 18.57 val. Reikalauja kalėjimo iki gyvos galvos metusiam granatą į gvardiečius asmeniui

Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas įsitikinęs, kad pirmadienį kovinę granatą prie parlamento pastato metęs asmuo būtų nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

„Aš, kaip šalies pilietis, reikalauju pagal Ukrainos Baudžiamojo kodekso 348 straipsnį įkalinimo iki gyvas galvos asmeniui, kuris metė granatą, nuo kurios (sprogimo) žuvo Nacionalinės gvardijos karys“, – pareiškė A.Jaceniukas savo kalboje apie įvykius prie parlamento.

Riaušių iniciatorius jis kaltina mėginimu „atidaryti antrąjį frontą šalies viduje“

Dar jis pareikalavo, kad politinės jėgos viešai pasmerktų pirmadienį prie Aukščiausiosios Rados sienų padarytą nusikaltimą, per kurį žuvo Nacionalinės gvardijos karys ir buvo sužeisti dešimtys teisėsaugos pareigūnų bei kai kurie žiniasklaidos atstovai.

„Kreipiuosi į visas politines jėgas ir, pirmiausia, į politines koalicijos jėgas, reikalaudamas pasmerkti viešai šį nusikaltimą ir tuos politikus, kurie yra už šalies destabilizavimą, už tyčiojimąsi iš Ukrainos konstitucijos, už jaunuolio nužudymą ir dešimčių Ukrainos kariškių sužeidimą“, – sakė A.Jaceniukas.

Riaušių iniciatorius jis kaltina mėginimu „atidaryti antrąjį frontą šalies viduje“.

„Mes esame vieningi mūsų demokratinėje koalicijoje su prezidentu, vyriausybe ir visais atsakingais šalies piliečiais, kad neleistume pergalės nei viename, nei kitame fronte“, – pabrėžė vyriausybės vadovas.

„Šiandieninis nusikaltimas, padarytas su įvairių politinių jėgų vėliavomis, tarp jų ir politinės galios „Svoboda“ vėliava, turi būti ne tik ištirtas, bet ir nubaustas“, – sakė A.Jaceniukas.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovė Dunja Mijatovič pareiškė nerimą dėl to, kad prie Ukrainos parlamento sužeisti ir kai kurie žurnalistai. Ji paragino valdžią kuo greičiau ištirti šios ir visus kitus anksčiau buvusius žurnalistų užpuolimus.

Įvairios žiniasklaidos priemonės mini, kad buvo sužeisti 5-ojo ir „1+1“ kanalų žurnalistai.

Vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas nurodė, kad buv sužeisti ir du prancūzų žurnalistai iš vieno televizijos kanalo.

VIDEO: Protestas prie Rados

Prie Ukrainos parlamento pastato Kijeve pirmadienį buvo sužeista apie 90 milicininkų, kurie mėgino palaikyti tvarką, bet kilo riaušės, parlamentui pritarus reformai, suteikiančiai daugiau galių sukilėliams Ukrainos rytuose, pranešė Vidaus reikalų ministerija. Vienas iš riaušes malšinusių policininkų žuvo.

25-erių metų Ukrainos Nacionalinės gvardijos karys mirė pašautas į širdies plotą per susirėmimus prie parlamento tarp protestuotojų ir milicijos, pranešė pareigūnai.

„Jis mirė ant operacinio stalo“, – nurodė Nacionalinės gvardijos atstovė. Vidaus reikalų ministerijos patarėjas Antonas Heraščenka sakė, kad 25-metų auka buvo šauktinis ir dar pridūrė, kad kai kurie protestuotojai panaudojo ne tik granatas, bet ir šaunamuosius ginklus.

Netrukus Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas patikslino, kad kario žūties priežastis buvo ne kulka, o granatos skeveldra, pataikiusi į širdį.

„Žuvęs karys – Debrinas, 24-erių, iš Chersono; vis dėlto skeveldra širdyje, ne kulka. Sulaikytas granatsvaidininkas – „svobodietis“ iš Sičės“, – parašė ministras socialiniame tinkle „Twitter“. Tą patį faktą patvirtino ir A.Heraščenka.

„Ką tik teismo medicinos ekspertas patikslino informaciją apie skrodimo rezultatus. Nacionalinės gvardijos karys žuvo vis dėlto dėl kovinės granatos skeveldros, sudraskiusios jam krūtinės ląstą“, – parašė A.Heraščenka, kuris yra ir Aukščiausiosios Rados deputatas (frakcijos „Liaudies frontas“).

A.Heraščenkos duomenimis, žuvęs karys, 25-erių Ihoris Anatoljevičius Debrinas, kilęs iš Chersono srities, pašauktas į karinę tarnybą pavasarį.

Skelbiama, kad 30 protesto dalyvių, tarp kurių ir granatą metęs asmuo, sulaikyti.

Ukrainos parlamento pirmininkas reikalauja bausmės

Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Hroismanas paragino teisėsaugos institucijas nedelsiant rasti susirėmimų prie parlamento pastato kaltininkus, o už juos atsakingus politikus – prisiimti atsakomybę.

„Aš, būdamas parlamento pirmininku, reikalauju, kad teisėsaugininkai nedelsiant surastų kaltuosius, juos suimtų ir kiekvieną jų nubaustų, o politiniai veikėjai, kurie iki to privedė, turi prisiimti visą atsakomybę“, – sakoma parlamento pirmininko pareiškime, kuris skelbiamas Aukščiausiosios Rados interneto svetainėje.

Pasak V.Hroismano, prie parlamento rūmų sienų įvykdytas „teroristinis aktas“.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Groismanas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Groismanas

„Aš manau, kad visa atsakomybė už įvykius tenka ne tik tiems, kurie metė granatą į taikius teisėsaugos pareigūnus, bet ir tiems, kurie čia juos (protestuotojus) atvedė, kurie ragino nepaklusti. Jie turi prisiimti politinę atsakomybę už tai, kas šiandien įvyko“, – pareiškė jis.

Aukščiausiosios Rados vadovas taip pat pabrėžė, kad negalima leisti, jog šalies viduje kiltų „antrasis frontas“.

„Tai gali būti naudinga tik Ukrainos priešams“, – pareiškė V.Hroismanas.

Balsavo už autonomijos suteikimą

Iš viso 265 įstatymų leidėjai balsavo už reformas per audringą posėdį, kurio metu vyko protestai tiek Aukščiausiosios Rados viduje, tiek prie jos pastato.

Apie 12 protestuotojų ir 20 saugumo pajėgų narių buvo sužeisti galingam sprogimui driokstelėjus prie Ukrainos parlamento per demonstraciją, kurioje buvo reiškiamas nepritarimas dėl reformų, turinčių suteikti didesnę autonomiją prorusiškiems separatistams šalies rytuose, pranešė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas. 

Patikslintais duomenimis sužeistųjų gali būti iki 100. Kijevo meras Vitalijus Klyčko pranešė, kad yra ir žuvusiųjų.

Keli sukruvinti žmonės, tarp kurių buvo policininkų ir tikriausiai žurnalistų, gulėjo ant žemės prie parlamento pastato, sakė ten esantis AFP žurnalistas. Tuo tarpu Ukrainos vyriausybė naujienų agentūrai „Unian“ pranešė, kad prie Aukščiausiosios Rados buvo susprogdinta kovinė granata, paleista iš minios.

Protestuotojai žada nenurimti, kol nebus atšauktas sprendimas, suteikiantis didesnę laisvę Kremliaus remiamiems Donecko ir Luhansko regionams ir jų kovotojams separatistams.

„Šiuo metu protestuotojai bando prasiveržti prie pastato, mėto kažkokius daiktus, teisėsaugininkai stiprina saugumo priemones, buriamos papildomos pajėgos, kad būtų užkirstas kelias rimtesniems teisės pažeidimams“, – sakė Kijevo policijos atstovas.

Tvarkai vyriausybės kvartale palaikyti sutelktos maždaug 3,5 tūkst. policijos pareigūnų pajėgos. Skelbiama, kad Ukrainos prezidentas Petro Porošenka kreipsis į Ukrainos žmones.

Vykdo Minsko susitarimus

Prieštaringai vertinamas reformas ragino priimti Kijevo sąjungininkai Vakaruose, kurie jas laiko dalimi pastangų užbaigti ginkluotą konfliktą Ukrainos rytuose, per pastaruosius 16 mėnesių nusinešusį daugiau negu 6,8 tūkst. žmonių gyvybių.

Šis pataisų projektas įžiebė įtemptus debatus Ukrainoje, o kritikai laiko jį mėginimu įteisinti faktinę separatistų kontrolę dalyje šalies teritorijos.

Tie pakeitimai suteikia didesnes galias regionų ir vietos valdžios atstovams, taip pat rytinėse teritorijose, kurias šiuo metu kontroliuoja sukilėliai.

Vis dėlto jie nepateisina separatistų lūkesčių ir nesuteikia pusiau autonominio statuso rytiniam pramonės regionui, kurio jie siekė.

Svarstomame teisės akto projekte sakoma, kad to regiono statusas turi būti nustatytas atskiru įstatymų.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius