Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 21 /08:29

Ukrainos policija sugriovė protestuotojų pastatytą katapultą; V.Klyčko asmeniškai gaudo valdžios pasamdytus provokatorius

Ukrainoje įsigaliojo prieštaringai vertinami protestų suvaržymo įstatymai, kurie išprovokavo precedento neturinčias riaušes ir kurie antradienį buvo oficialiai paskelbti vyriausybės laikraštyje. Naujieji įstatymai, kuriais draudžiamos beveik visos protestų formos, buvo oficialiai publikuoti parlamento laikraštyje „Golos Ukrainy“ („Ukrainos balsas“).
Katapultas Kijeve
Katapulta Kijeve / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusią savaitę šalyje priimtas įstatymas, kuriuo remdamasi Ukrainos teisėsauga galės kelti baudžiamąsias bylas proeuropietiškuose mitinguose Maidane dalyvaujantiems ukrainiečiams. Toks žingsnis sukėlė kritikos laviną dėl varžomų žmogaus teisių ir laisvių. JAV tokį įstatymą pavadino visiškai nedemokratišku, o Ukrainos opozicija pakvietė žmones į mitingą. Netrukus mitingas virto kruvinomis grumtynėmis su Ukrainos policija.

Katapultas Kijeve
Katapulta Kijeve

Pirmadienio vakarą proeuropietiški ukrainiečiai sukonstravo katapultą, kuriuo pradėjo laidyti Molotovo kokteilius. Kartu į policiją skriejo akmenys ir kiti sužaloti galintys daiktai.

Policija į protestuotojų smurtą atsakė dūmų bombomis ir guminėmis kulkomis.

Antradienio ryte paskelbta, kad pareigūnams pavyko surengti ataką, prasiveržti iki katapultos ir sugriauti proeuropietiškų protestuotojų pastatytą įrenginį.

Apie 4 val. ryto praėjo skambėti mūšių centre esančio Šv.Mikalojaus soboro varpai, kurie nenutilo ilgą laiką. Vietoje esantys žurnalistai praneša, kad protestuotojai varpų garsus papildė savais būgnais, o kartu tokie garsai sukūrė nenusakomą atmosferą.

Antradienio ryte paskelbta, kad pareigūnams pavyko surengti ataką, prasiveržti iki katapultos ir sugriauti proeuropietiškų protestuotojų pastatytą įrenginį.

„RIA Novosti“ informuoja, kad pradėjusios didelę ataką specialiosios pajėgos pralaužė protestuotojų frontą. Prasibrovusi iki katapultos ir jį sunaikinusi, policija atsitraukė. 

VIDEO: Katapulta Kijeve

Papildyta 7.49 val. Protestuotojai gaudo provokatorius

Dalis iš sulaikytųjų teigė, kad jie nėra gavę jokio užmokesčio, tačiau jiems pažadėta 300-350 grivinų (apie 100 litų) per dieną anarchijai kelti.

Kyivpost.vom rašo, kad opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko pats sučiupo du provokatorius – kaip įtariama, valstybės pasamdytus vyrus chaosui kelti. Jo atstovė spaudai Oksana Zinovjeva pranešė, kad abu vyrai atvyko iš Chersono regiono ir jiems buvo nurodyta daužyti automobilius mitingo metu.

Dar apie 10 provokatorių sučiupo protestuotojai ir jų apklausas vykdė prieš televizijos kameras. Protestuotojai mano, kad šie vaikinai – tik maža dalis vyriausybės pasamdytų vyrų, kurie instruktuoti kelti chaosą – užpuldinėti ir protestuotojus, ir policininkus, užsiimti vandalizmu.

Tiesioginiame „Hromodske TV“ eteryje vaikinus nuo 16 iki 18 metų amžiaus tardė protestuotojų atstovai ir žurnalistai. Dalis iš sulaikytųjų teigė, kad jie nėra gavę jokio užmokesčio, tačiau jiems pažadėta 300-350 grivinų (apie 100 litų) per dieną anarchijai kelti. Jiems esą buvo duoti ir įrankiai – pavyzdžiui, mėsos plaktukas. 

Iš viso nuo sekmadienio vakaro jau sužeista daugiau nei 200 žmonių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius