Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos prezidentas pasirengęs derėtis su teroristais, jei šie sudės ginklus

Ukrainos prezidentas trečiadienį pasiuntė signalą, kad yra pasiruošęs deryboms su oponentais šalies rytuose, jeigu prorusiški separatistai, pradėję ginkluotą sukilimą, sutiks sudėti ginklus.
Petro Porošenka
Petro Porošenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kol kas teroristai nerodo jokių ženklų, kad būtų linkę nusiginkluoti, tačiau jeigu derybos prasidėtų, tai būtų didelis žingsnis į priekį kelyje į taiką po šią savaitę įvykusio prezidento Petro Porošenkos susitikimo su Maskvos pasiuntiniu ir trumpo kontakto su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu Prancūzijoje praeitą savaitę.

P.Porošenka stengiasi negaišti laiko po to, kai šeštadienį buvo prisaikdintas prezidentu. Jo spaudos tarnyba nurodė, kad šalies vadovas susitiko su rytinės Donecko srities gubernatoriumi, kuriam pareiškė, jog neatmestų galimybės surengti derybas prie apskritojo stalo su „įvairiomis šalimis“.

„Mums nereikia derybų vien dėl derybų. Mūsų taikos planas turi tapti pagrindu tolesniam konflikto deeskalavimui“, – sakė P.Porošenka per susitikimą su gubernatoriumi Serhijumi Taruta.

Tačiau prezidentas pabrėžė: „Teroristai privalo sudėti ginklus.“

S.Taruta, kuris yra vienas turtingiausių žmonių Ukrainoje, buvo pakviestas Kijevo padėti užtikrinti, kad šalies rytiniai regionai neatsiskirtų – tuojau po to, kai P.Porošenkos pirmtakas Viktoras Janukovyčius buvo nušalintas po kelis mėnesius trukusių protestų ir vasarį pabėgo į Rusiją.

Susitikimas su S.Taruta buvo naujausias P.Porošenkos mėginimas užsitikrinti palaikymą iš karto po inauguracijos jo parengtam planui dėl to, kaip užbaigti prorusiškų separatistų sukilimą šalies rytuose. Tačiau apie šį planą kol kas nežinoma beveik jokių detalių.

P.Porošenka per susitikimą su S.Taruta taip pat sakė, kad prieš pirmąkart išvykdamas į užsienį kaip prezidentas, jis visų pirma aplankys anglių karybos regioną Donbasą, kurio pagrindinis miestas yra Doneckas.

Vienas politinis šaltinis Kijeve patvirtino, kad tam vizitui ruošiamasi ir kad prezidentas veikiausiai vyks į Donecką.

Antradienį ir trečiadienį P.Porošenka kalbėjosi telefonu su JAV viceprezidentu Joe Bidenu, kuris gyrė Ukrainos lyderio ryžtą įgyvendinti savo taikos pasiūlymus, nurodė Baltieji rūmai.

Baltųjų rūmų pranešime sakoma, kad J.Bidenas „supranta, jog deeskalavimas priklauso nuo to, ar Rusija pripažins prezidentą Petro Porošenką teisėtu Ukrainos lyderiu, nutrauks palaikymą separatistams Ukrainos rytuose ir sustabdys ginklų bei atsargų gabenimą per sieną.“

P.Porošenkos veiksmai šią savaitę suteikė naują postūmį taikos pastangoms, nors derybos su Maskva dėl kainos, kurią Kijevas moka už Rusijos tiekiamas gamtines dujas, taip pat dėl milijardų dolerių vertės neapmokėtų sąskaitų, trečiadienį įstrigo.

Maskva grasina nutraukti dujų tiekimą Ukrainai, jeigu nepavyks susitarti iki pirmadienio. Toks žingsnis gali sutrikdyti dujų tiekimą Europos Sąjungai, kuri gauna iš Rusijos maždaug trečdalį savo suvartojamų dujų, o pusė to kiekio tiekiama per Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius