Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 24 /19:39

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pridalino pažadų

Penktadienį Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius susitiko su religinių organizacijų vadovais. Susitikimo metu Ukrainos vadovas pažadėjo tęsti dialogą su opozicija, reformuoti ministrų kabinetą ir taisyti įstatymus, dėl kurių praėjusią savaitę kilo didžiausi susirėmimai Kijeve per pastaruosius kelis mėnesius trunkančią krizę.
Viktoras Janukovyčius
Viktoras Janukovyčius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Aš padarysiu viską, kad sustabdyčiau šį konfliktą ir smurtą“, – žadėjo V.Janukovyčius, kurį opoziciją kaltina į protestus siunčiantį specialius samdytus provokatorius, kurie kelia riaušes.

Ukrainos prezidentas pažadėjo ir pertvarkyti ministrų kabinetą taip, kad būtų surastas „geriausias variantas šaliai“. Kai parlamentas antradienį susirinks į neeilinę sesiją, „mes priimsime sprendimą“ dėl vyriausybės pertvarkymo, sakė jis per religinių lyderių susitikimą.

„Jei viskas baigsis gerai, tuomet gerai, bet jei ne, mes panaudosime visus legalius metodus (krizei išspręsti)“, - sakė V.Janukovyčius.

V.Janukovyčius sakė, kad bus peržiūrėtas ir pasipiktinimą bei kritikos laviną sukėlęs sausio 16-osios įstatymas dėl protestų šalyje.

„Mūsų ekspertai dirbdami kartu su opozicija paruoš kompromisinius pasiūlymus“, – religiniams lyderiams žadėjo Ukrainos prezidentas. Tačiau V.Janukovyčius, regis, taip pat perspėjo opozicijos protestuotojus: „Jei viskas baigsis gerai, tuomet gerai, bet jei ne, mes panaudosime visus legalius metodus (krizei išspręsti)“.

Šalies vadovas ramina, kad visi sulaikytieji per protestus, kurie nekaltinami rimtais nusižengimais, bus paleisti į laisvę. Uždaryti esą liks tik padarę rimtus nusikaltimus.

Jis dar kartą pakartojo savo nuomonę, kad neadekvačiu smurtu kaltinami milicininkai ir „Berkut“ elgėsi pagal įstatymus. „Visi tie veiksmai verčia pareigūnus elgtis atitinkamai“, – kalbėjo Ukrainos vadovas, pridurdamas, kad pareigūnai elgėsi pagal įstatymus ir pagal jiems suteiktus įgaliojimus.

VIDEO: Tiesioginė transliacija iš Maidano

Papildyta 18.58 val. Valdininkai, prisidėję prie Euromaidano išvaikymo lapkričio 30-ąją, bus atleisti, sako Janukovyčius

V.Janukovyčius penktadienį taip pat pažadėjo atleisti visus valdininkus, kurie prisidėjo prie jėgos panaudojimo prieš Euromaidano dalyvius lapkričio 30-ąją.

Per susitikimą su Bažnyčių ir religinių organizacijų lyderiais prezidentas priminė, kad keletas valdininkų, įtariamų dėl Euromaidano išvaikymo lapkričio 30-osios naktį, jau nušalinti nuo savo pareigų.

V.Janukovyčius sakė, kad jam „žmoniškai gaila žmonių“, kurie, nepaisydami orų, yra maidanuose.

„Niekas iš jų nedirbs, jie bus atleisti iš užimamų pareigų“, - sakė V.Janukovyčius.

2013 metų lapkričio 30 dieną, maždaug 4 val. ryto, Kijeve milicijos specialiųjų pajėgų „Berkut“ pareigūnai, naudodami garsines granatas ir gumines lazdas, išvaikė vadinamąjį Euromaidaną, opozicijos protestuotojų mitingą, kurio dalyviai ragino atsistatydinti prezidentą, nepasirašiusį Asociacijos sutarties su Europos Sąjunga.

Tie veiksmai sukėlė didelį rezonansą, protesto akcijos Ukrainoje tęsiasi iki šiol.

Papildyta 19.39 val. Krizėje Janukovyčius tikisi cerkvių paramos, o patriarchas Filaretas priminė krizės priežastį – Asociacijos sutarties nepasirašymą

V.Janukovyčius padėkojo jiems už religinių organizacijų vadovų paramą siekiant stabilumo ir stengiantis pažaboti smurtą Ukrainoje.

„Visa, ką jūs darote šiuo sudėtingu laiku, – labai svarbu, esu jums dėkingas, – sakė prezidentas ir pabrėžė. – Aš niekada savo gyvenime nesupratau prievartos... Didžiausia vertybė – gyvybė. Jeigu kas pakelia ranką – tai didelė nuodėmė“.

V.Janukovyčius sakė, kad jam „žmoniškai gaila žmonių“, kurie, nepaisydami orų, yra maidanuose. Jis padėkojo cerkvių vadovams, kad įsileidžia į cerkves žmones pasišildyti. „Žmonės kenčia nuo šalčio, vienas net sušalo – siaubas“, – tarė jis.

Ortodoksų Bažnyčios Kijevo patriarchato vadovas Filaretas pabrėžė, kad būtina „gydyti ne pasekmes, o ligos priežastis“.

„Didžiulis vaidmuo taikios išeities iš šios situacijos paieškose teks Bažnyčiai. Labai prašau..., kreipkitės į juos, kreipkitės dvasiškais žodžiais“, – ragino dvasininkus prezidentas.

Ortodoksų Bažnyčios Kijevo patriarchato vadovas Filaretas pabrėžė, kad būtina „gydyti ne pasekmes, o ligos priežastis“.

„Priežastis yra ta, kad mes neįstojome asocijuota nare į Europos Sąjungą“, – pabrėžė Filaretas.

„Todėl šią problemą reikia spręsti ir valdžiai, ir opozicijai, – tęsė jis. – Reikia spręsti pagrindinį klausimą: ar einam į Europą, ar neinam – nuo to priklauso Maidano likimas“.

V.Janukovyčius aiškindamas sprendimą atidėti Asociacijos sutarties pasirašymą, nurodė, kad „mes norime išsaugoti savo suverenitetą, mes nepretenduojame į svetimas teritorijas, bet mes ir savos neatiduosim“.

Jis sakė nesąs prieš europinę integraciją, o prieš sąlygas, siūlomas Ukrainai. „Mes nieko nepraradome, esame tokioje padėtyje, kuri susidaro dėl vystymosi sąlygų. Nenorime, kad kas nors mums sakytų, ką mums daryti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius