Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 07 /12:37

Ukrainos prezidentu prisaikdintas Petro Porošenka: „Krymas yra ir bus mūsų“

Šeštadienį Ukrainoje Petro Porošenka buvo prisaikdintas penktuoju Ukrainos prezidentu. Kaip skelbia BBC, P.Porošenko pareiškė, kad Krymas, kurį aneksavo Rusija, yra ir visuomet bus Ukrainos teritorija.
Inauguracijos ceremonija
Inauguracijos ceremonija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

P.Porošenkos inauguracija TIESIOGIAI.

P.Porošenka savo kovingoje inauguracinėje kalboje šeštadienį pareiškė, kad Ukraina neatsisakys teisių į Krymą – Juodosios jūros pusiasalį, kurį kovą aneksavo Rusija.

Rusija okupavo Krymą, kuris yra, buvo ir liks ukrainietiškas, – tvirtino P.Porošenka.

„Rusija okupavo Krymą, kuris yra, buvo ir liks ukrainietiškas“, – P.Porošenka sakė emocingai kreipdamasis po savo prisaikdinimo, o ceremonijos dalyviai jam plojo atsistoję.

„Penktadienį aš apie tai tvirtai pareiškiau Rusijos vadovybei (per susitikimą) Normandijoje“, – pabrėžė jis.

Naujasis prezidentas akcentavo būtinybę užtikrinti vienybę Ukrainoje, kurios pajėgos kaunasi su prorusiškais teroristais šalies rytuose, taip pat sakė, kad šalis netaps federacine valstybe, nors už tai pasisako Maskva.

„Būtent europinė patirtis mums sako, kad reikšmingą dalį įgaliojimų jau dabar reikia deleguoti vietos valdžios organams. Decentralizacijos reforma prasidės jau šiais metais nuo Konstitucijos pataisų. Naujus įgaliojimus įgis naujai išrinktos vietos tarybos, bet Ukraina buvo, yra ir išliks unitarinė valstybė. Kliedesiai apie federalizaciją neturi pagrindo Ukrainoje“, – pabrėžė P.Porošenka.

Prezidentas pridūrė, kad artimiausiu metu ketina pasirašyti asociacijos sutarties su Europos Sąjunga, kuri laikoma pirmuoju žingsniu į narystę Bendrijoje, ekonominę dalį.

Ukraina buvo, yra ir išliks unitarinė valstybė. Kliedesiai apie federalizaciją neturi pagrindo Ukrainoje, – pabrėžė P.Porošenka.

Ragina teroristus sudėti ginklus

P.Porošenka savo inauguracijos kalboje taip pat paragino teroristus šalies rytinėje dalyje sudėti ginklus, pridūręs, kad taip pat suteiktų galimybę iš Rusijos atvykusiems kovotojams saugiai sugrįžti į savo šalį.

„Aš nenoriu karo; nenoriu keršto. Noriu taikos – ir noriu, kad taika įsigalėtų“, – P.Porošenka sakė parlamentui po to, kai davė prezidento priesaiką.

„Nors prieš akis – didelės aukos, sudėtos Ukrainos liaudies, noriu taikos, ir pasieksiu Ukrainos vienybę, – pridūrė jis. – Prašau, sudėkite ginklus, ir aš garantuoju neliečiamybę visiems, kieno rankos nesuteptos krauju.“

Jeigu teroristai sutiktų sudėti ginklus, P.Porošenka pažadėjo „pirma – atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės tuos, kurių rankos nesuteptos Ukrainos karių ir taikių gyventojų krauju, kurie nesusiję su terorizmo finansavimu. Antra – kontroliuojamą koridorių Rusijos samdiniame, kurie panorės grįžti namo. Trečia – taikų dialogą... Kalbama apie dialogą su taikiais piliečiais“.

Tapo penktuoju šalies vadovu

Prisiekdamas Konstitucija ir Šventojo Rašto XVI amž. rankraščiu „Peresopnytske Yevanheliie“ per inauguracijos ceremoniją Aukščiausioje Radoje, P.Porošenka, tapęs penktuoju šalies vadovu po Sovietų Sąjungos subyrėjimo 1991 metais, įsipareigojo saugoti Ukrainos suverenumą ir nepriklausomybę, taip pat ginti jos piliečių teises ir laisvę.

Prisiekęs P.Porošenka pasirašė įsaką, kuriuo jis prisiima Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado pareigas.

Inauguracijoje dalyvauja trys buvę šalies prezidentai: Leonidas Kravčukas, Leonidas Kučma ir Viktoras Juščenka, taip pat visi vyriausybės nariai ir Konstitucinio Teismo vadovas.

Ceremonijoje dalyvauja virtinė svarbių svečių iš užsienio: Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, Baltarusijos lyderis Aleksandras Lukašenka, Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis, Šveicarijos prezidentas Didier Burkhalteris, taip pat pirmininkaujantis Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO), Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy, JAV viceprezidentas Joe Bidenas, diplomatinio korpuso atstovai ir dvasininkai.

Į prisaikdinimo ceremoniją atvyko iš viso 56 delegacijos.

Parlamento salėje taip pat yra P.Porošenkos žmona ir vaikai.

Žurnalistai į salę nebuvo įleisti, tačiau ceremoniją tiesiogiai transliuoja beveik visi Ukrainos televizijos kanalai.

48 metų konditerijos magnatas P.Porošenka, dirbęs užsienio reikalų ir ekonomikos plėtros ministru dviejose ankstesnėse administracijose, buvo išrinktas šalies vadovu gegužės 25-ąją, praėjus trims mėnesiams po to, kai per įnirtingus gatvių protestus buvo nuverstas ankstesnis prezidentas Viktoras Janukovyčius, kuris pabėgo į Rusiją.

P.Porošenka iškovojo triuškinamą pergalę rinkimuose per pirmąjį ratą, savo kampanijai pasirinkęs šūkį „Gyventi naujai“. Vėliau šeštadienį jis turėtų pristatyti savo programą, kaip bus siekiama atkurti stabilumą maištingame rytiniame regione, o Ukraina bus integruojama į Europą.

V.Putinas ragina P.Porošenką parodyti gerą valią ir nutraukti karinę operaciją Ukrainos rytuose

Penktadienį P.Porošenka trumpai susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Po susitikimo jis tvirtino, kad tai galėtų būti dialogo su Rusija pradžia.

Tuo metu Rusijos prezidentas V.Putinas penktadienį vakare paragino išrinktąjį Ukrainos prezidentą P.Porošenką parodyti gerą valią ir valstybinę išmintį ir nedelsiant nutraukti operaciją rytuose.

„Manau, kad tai Ukrainos vadovybės geroji valia, arba, sakykime, valstybinė išmintis. Ji turi būti išreikšta. Reikia nedelsiant sustabdyti tą operaciją, reikia nedelsiant paskelbti, kad nutraukiama ugnis“, – sakė jis žurnalistams ir nurodė, jog tai yra derybų rengimo sąlyga.

„Kitaip negalima. Jeigu „Pravyj sektor“ dalyvauja kovos veiksmuose – o juk tai neoficiali ginkluota grupuotė – išveda savo kareivius, oficialius Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karius ir sušaudo be teismo ir tyrimo lauke vien dėl to, kad jie atsisakė šaudyti į savo liaudį.... Arba užgrobę ligoninę, sušaudo sužeistuosius... Argi tai galima laikyti normaliomis sąlygomis derybų procesui? Ne. Tai reikia nedelsiant nutraukti“, – pareiškė V.Putinas ir dar pridūrė, kad laukiama visų nusikaltimų tyrimo, taip pat ir Odesoje.

„Aš, žinoma, tai daugeliui savo partnerių šios dienos pokalbiuose pasakiau“, – pabrėžė Rusijos prezidentas.

VIDEO: P.Porošenkos ir V.Putino susitikimas Prancūzijoje

Kijevas kaltina Rusiją remiant teroristus Ukrainos Rytuose, tuo metu Kremlius tokius kaltinimus atmeta. Karo veiksmai Ukrainoje tęsėsi ir penktadienį. Slovjanske buvo numuštas ukrainiečių lėktuvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius