2014 08 24 /13:07

Ukrainos realybė: iš šventinio Nepriklausomybės dienos parado – tiesiai į karą

Kijeve, Nepriklausomybės maidane, surengtas paradas Ukrainos nepriklausomybės 23-osios metinėms pažymėti.
Ukrainos prezidentas Petro Porošenka gieda himną
Ukrainos prezidentas Petro Porošenka gieda himną / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Ukraina
Prieš parado pradžią Prezidento pulko garbės sargybos kariai iškėlė Ukrainos valstybinę vėliavą. Iškilmės pradėtos Ukrainos valstybės himnu.

Svarbiausioje sostinės aikštėje susirinko visi Ukrainos vadovai. Paradui vadovavo Sausumos kariuomenės vadas Anatolijus Pušniakovas.

Kariuomenei pažadėjo milijardus

Gynybos ministras Valerijus Heletėjus, atviru automobiliu važiuodamas pro išrikiuotus karius, pasveikino parado dalyvius, tarp kurių buvo ir 120 antiteroristinės operacijos Ukrainos rytuose dalyvių.

Parado metu pristatyta daugiau nei 40 karinės technikos vienetų, tarp jų ir naujos kartos šarvuočiai. Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos taryba pranešė, kad iš karto po parado šie šarvuočiai  išsiųsti į karinių veiksmų zoną Donbase.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka sekmadienį pažadėjo per kelerius metus išleisti apie 3 mlrd. dolerių šalies armijai perginkluoti.

Parade taip pat dalyvavo 1,5 tūkst. Ukrainos karinių pajėgų karių.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka sekmadienį pažadėjo per kelerius metus išleisti apie 3 mlrd. dolerių šalies armijai perginkluoti.

„Pagal 2015-2017 metų planą perginklavimui ir karinės technikos atnaujinimui numatyta skirti daugiau kaip 40 mlrd. grivinų (3 mlrd. dolerių, 2,3 mlrd. eurų)“, – sakė P.Porošenka savo kalboje Kijeve per iškilmes 23-iosioms Nepriklausomybės metinėms pažymėti.

„Tai leis modernizuoti, nupirkti ir pateikti pajėgoms lėktuvų, sraigtasparnių, kovos laivų ir katerių; ir tai tik kukli pradžia“, – pabrėžė jis.

Karinių paradų Ukrainoje nerengta nuo 2009 metų.

Sustiprintas saugumas

Kijeve dirbantis LRT žurnalistas Edvardas Špokas sako, kad centrinėje Kijevo aikštėje ypatingai sustiprintas saugumas, prie patikros punktų susidarė didelės spūstys.

Saugumas labai sustiprintas. Norintiems patekti į aikštę reikėjo praeiti patikros punktus, metalo detektorius ir pan. Todėl ir susidarė labai didžiulės eilės.

„Stebėti paradą susirinko labai daug žmonių, tūkstančiai jų būriavosi aplink centrinę Kijevo aikštę. Į ją patekti buvo gana sudėtinga, kai kurie piktinosi, kad yra neįleidžiami. Saugumas labai sustiprintas. Norintiems patekti į aikštę reikėjo praeiti patikros punktus, metalo detektorius ir pan. Todėl ir susidarė labai didžiulės eilės. Milicijos, įvairių saugumo pareigūnų buvo tikrai daug ir viskas buvo stebima“, – LRT radijui telefonu iš Kijevo sakė E.Špokas.

Žurnalisto kalbinti žmonės teigė, kad jiems buvo smagu matyti visus karius. Ukrainiečiai mano, jog šis paradas svarbus tuo, kad pakeltų karių dvasią, telktų tautą dėl įvykių Rytų Ukrainoje. Taip, gyventojų nuomone, parodomas palaikymas kariams, kurie dalyvauja antiteroristinėje operacijoje.

„Tuo metu Petro Porošenka, kalbėdamas centrinėje Kijevo aikštėje, dėstė, kad Ukraina dabar kariauja tėvynės karą, ir pažymėjo, jog šalis turi išmokti gyventi nuolatos jausdama grėsmę iš užsienio. Galima daryti prielaidą, kad prezidentas omenyje turėjo Rusiją“, – minėjimo eigą apibūdino E.Špokas.

Pagerbti Dangaus šimtinės didvyriai

Ukrainos Nepriklausomybės dienos proga šalies prezidentas P.Porošenka padėjo gėlių prie Kijevo didžiojo kunigaikščio Vladimiro, poeto Taraso Ševčenkos, Centrinės Rados pirmininko Mychailo Hruševskio paminklų ir Dangaus šimtinės didvyrių kryžiaus.

Kaip pranešė prezidento spaudos tarnyba, gėlių prie Šv.Vladimiro paminklo taip pat padėjo Aukščiausiosios Rados pirmininkas Oleksandras Turčynovas, Kijevo meras Vitalijus Klyčko, buvę Ukrainos prezidentai Leonidas Kravčukas, Leonidas Kučma ir Viktoras Juščenka, Kijevo srities administracijos vadovas Volodymyras Šandra, ministrų kabineto, prezidento administracijos, visuomenės atstovai.

Instituto gatvėje, kur vasario mėnesį vyko įnirtingi susirėmimai, prezidentas drauge su žmona ir vaikais pagerbė Dangaus šimtinės didvyrių atminimą ir prie paminklinio kryžiaus padėjo žvakeles. Po to P.Porošenka pabendravo su žmonėmis, susirinkusiais Chreščatyke stebėti šventinio parado, ir pasveikino juos su švente.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius