Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos rinkimų favoritas Petro Porošenko žada „galą chaosui ir karui“

„Galas chaosui ir karui“ – toks yra Petro Porošenkos šūkis jam prieš sekmadienio rinkimus keliaujant su kampanijos renginiais po Ukrainą.
Petro Porošenka
Petro Porošenka / „Scanpix“ nuotr.

Šis savo jėgomis turtus iš šokolado susikrovęs milijardierius yra aiškus prezidento rinkimų favoritas, bet šaliai stovint ant bedugnės krašto jo kampanija nebuvo triukšminga.

Į Umanės miesto centrinę aikštę pasiklausyti to, kaip jis planuoja ištraukti Ukrainą iš didžiausios politinės ir ekonominės krizės nuo Sovietų Sąjungos žlugimo, susirinko vos tūkstantis žmonių – ir tai daugiau iš smalsumo nei užsidegimo.

Paprastai apsirengęs, prasegta marškinių apykakle, šis 48 metų magnatas, kurio imperijai priklauso visoje Rytų Europoje populiarus šokolado prekės ženklas, televizijos stotis, automobilių gamyklos ir laivų statykla, savo kalbą sako laisvai ir ramiai.

„Galinga armija, – žada jis. – Turi būti teisėta vadovybė chaosui ir karui sustabdyti.“

„Scanpix“ nuotr./Ukrainos prezidento rinkimų favoritai Petro Porošenka ir Julija Tymošenko
„Scanpix“ nuotr./Ukrainos prezidento rinkimų favoritai Petro Porošenka ir Julija Tymošenko

Jis užtikrintai pirmauja prieš sekmadienio balsavimą: naujausios apklausos rodo, kad jis turėtų gauti beveik 45 proc. balsų – daug daugiau nei 7,5 proc., prognozuojami artimiausiai jo varžovei, nacionalistei Julijai Tymošenko.

Tačiau jam trūksta trupučio balsų iki 50 proc., kurių reikia norint išvengti antrojo rinkimų rato birželio 15 dieną, tad Ukrainai dar kurį laiką vadovaus laikinoji vadovybė, kuriai nepritaria separatistai šalies rytuose ir jų rėmėjai Kremliuje.

„Garantuoju jums, kad per tris mėnesius situacija rytuose bus išspręsta“, – sakė P.Porošenka žurnalistams Čerkasų mieste – Ukrainos centrinio, žemės ūkio regiono centre.

„Jei per tris mėnesius sprendimo nebus, bus didelė Padniestrės scenarijaus rizika“, – sakė jis, paminėdamas Moldovos prorusišką separatistinį regioną, kurio jokia valstybė nepripažįsta.

„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka
„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka

Vakarų Ukrainos Lvovo mieste – nacionalistų bastione – P.Porošenka sakė, kad pirmiausia apsilankytų separatistų kontroliuojamuose Donecke ir Luhanske, siekdamas „atkurti pasitikėjimą“ tarp vyriausybės ir žmonių.

„Krymas yra Ukrainos dalis“

Nepaisydamas savo paties verslo bėdų dėl Maskvos, kuri pernai, spausdama Kijevą atsisakyti provakarietiško kurso, uždraudė importuoti jo saldainius, P.Porošenka sakė, kad turi galimybių paspausti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

„Pažįstu Putiną, turiu daug diskusijų su juo patirties, jis yra stiprus ir griežtas derybininkas“, – sakė jis.

Tačiau du dalykai yra nediskutuotini: Ukrainos proeuropietiška kryptis ir Krymas, kuris, pasak jo, yra ir liks Ukrainos dalis.

Nors jo turtas vertinamas 1,3 mlrd. dolerių, „Šokolado karalius“ surengė kuklią rinkimų kampaniją, puikiai suprasdamas, kad taškymasis pinigais gali atstumti rinkėjus prie didelės recesijos ir bankroto ribos atsidūrusioje šalyje.

„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka
„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka

Jis pažadėjo didinti biudžetą ginkluotosioms pajėgoms, kurioms, nors jos ir turi didesnę apšaudymo galią, sunkiai sekasi įveikti separatistus, ir mokėti savo gyvybe rizikuojantiems kariams fronto linijoje daugiau kaip 60 eurų per dieną.

Bandydamas laimėti populistinius balsus, jis pasakojo, kaip padėjo Ukrainos armijos snaiperiui Slovjansko mieste, sumokėdamas už visą jo įrangą, net taikiklius.

Prieš jam pasirodant scenoje susirinkusiems žmonėms demonstruojamas dokumentinis filmas „Bebaimis“, kuriame P.Porošenka parodomas ant barikadų Kijeve, per kruvinus proeuropietiškus protestus, o vėliau – Kryme, kur bergždžiai bandė derėtis su prorusiškomis pajėgomis.

„Daugumą kandidatų į prezidentus vertinu su pasibjaurėjimu, – sakė 29 metų Andrijus, vieno Kijevo muziejaus darbuotojas. – Visi jie atstovauja senajam režimui.“

Jį palaiko žmona Mariana, su kuria jis susituokė prieš 30 metų ir kuri jam pagimdė keturis vaikus. Elegantiškas jos stilius yra kontrastas buvusioms pirmosioms Ukrainos ponioms.

Kartais jį lydėdavo ir buvęs bokso čempionas, o dabar – opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko, kuris nusprendė pats nesiekti prezidento posto ir paremti P.Porošenką, ir dabar siekia tapti Kijevo meru.

„Šiandien jis yra geriausias pragmatiškas pasirinkimas. Jis yra sėkmės lydimas verslininkas, kuris turi daug patirties ir yra dėmesingas“, – apie P.Porošenką sakė ekonomikos profesorė Jana Lozynska.

Tačiau magnatas prarado savo šaltakraujiškumą, kai vienas reporteris paklausė jo apie įprotį keisti politines stovyklas ir jo vaidmenį įsteigiant dabar nušalinto prorusiško prezidento Viktoro Janukovyčiaus partiją.

„Tai neturi nieko bendra su rinkimais“, – atkirto jis ir apkaltino tą žurnalistą veikiant jo kritikų labui.

Tačiau tie, kas prisimena protestų judėjimo Kijevo Nepriklausomybės aikštėje pradžią, sako, kad visi kandidatai atstovauja Ukrainos senajai gvardijai, kuri pasirodė nesugebanti siekti permainų.

„Daugumą kandidatų į prezidentus vertinu su pasibjaurėjimu, – sakė 29 metų Andrijus, vieno Kijevo muziejaus darbuotojas. – Visi jie atstovauja senajam režimui.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius